İşte o röportaj;
BTCTurk olarak, ilk defa Türkiye’de yapılan bu organizasyondan beklentiniz nedir?
Öncelikle biz Türkiye’ deki Bitcoin topluluğunu desteklemek istiyoruz. Kendimizi Bitcoin’in gelişmesi, yaygınlaşması konusunda sorumlu hissediyoruz. Dolayısıyla bu tip etkinlikleri destekliyoruz. Öncelikli amacımız bu. İkincisi de bu teknoloji odaklı bir etkinlik... Şirketimizin yurtdışına açılma planları var, geniş kapsamlı bir projemiz var. Yeni yazılım mühendislerini bünyemize katmamız gerekiyor. Bu yüzden ben de buraya gelip Bitcoin ile ilgilenen yazılımcılarla tanışmak istedim. Hem de ilginç bir proje görürsek şirketimizin bünyesine alabiliriz gibi düşündük.
Peki, gelen fikirlerden beklentilerinizi karşılayan oldu mu?
Burada daha çok eğlenceli, küçük fikirler çıkmasını bekliyordum, o açıdan beklentilerimi karşıladı. Daha geniş kapsamlı fikirlerin gerçekleştirilebilmesi için farklı şartların sağlanması gerekiyor.
BTCTurk, Türkiye’deki önemli Bitcoin borsalarından birisi ve er ya da geç Türkiye yasaları Bitcoin’e olumlu ya da olumsuz bir şekilde tavır alacak. O gün geldiğinde devlet ile kim muhatap olabilir? Bu camia adına siz konuşabilir misiniz BTCTurk olarak?
Türkiye’de bürokrasi nasıl ilerler benim bir fikrim yok açıkçası, bu konuda çok tecrübem yok ama dünyada her zaman regülasyon piyasanın arkasından geliyor. Şirketler ve girişimciler önce bir şeyler yapıyor; kanun yapıcılar, devlet onu sonradan takip ediyor. İlk gittiğinde de genelde piyasada bu işin nasıl işlediğini öğrenmek için o piyasada işi yapan kişilere gelip konuşmaları daha mantıklı oluyor.
Türkiye’de Bitcoin ile ödeme kabul eden iki ya da üç işletme var. Bitcoin ile ödeme şekillerinin Türkiye’de yaygınlaşabilmesi için hangi şartlar sağlanmalıdır? Bu şartların sağlanması ne kadar zaman alır?
Bu şartlar kısa süre içerisinde sağlanabilir.
Şartlarda şunlar; bir kere Bitcoin ödemesi kabul edecek şirketlere kurdan oluşabilecek risklerden etkilenmeme garantisi vermek lazım. BitPay ve Coinbase şirketleri var yurtdışında. Bu şirketlerin hizmetini kullanarak internet siteleri Bitcoin ile ödeme kabul ediyor. Tüccarlar Bitcoin’in kendisini hiç görmüyor, Bitcoin ödemeleri doğrudan bu şirketlere gidiyor. Tüccar sattığı ürünün karşılığı kadar dolar ya da euro hizmet sağlayıcıdan temin ediyor. Dolayısıyla fiyatlardaki artış ve düşüşlerden tüccarlar etkilenmemiş oluyor. Bitcoin kabul edecek şirketlerde bunun beklentisi var ve bu garantiyi vermek gerek. Bununla birlikte Bitcoin ödemesi alınmasını sağlayacak teknik hizmetler de sunmak gerek. Bizim iş planımızda bu yazılımsal hizmetleri sunmak var çünkü Bitcoin’in yaygınlaşması için bu hizmetlerin verilmesi gerekiyor. Bu hizmetlerin sunulabilmesi için işlem hacmimizin yükselmesi gerekiyor. Yurt dışına açıldığımızda toplam hacim artacağı için bu daha kolay olacak.
Geçtiğimiz aylarda bir anlık BTCTurk’te büyük bir düşüş oldu. Çok kısa süreliydi. Çoğu kişi bunu kazara verilmiş bir satım emiri olarak gördü. Bu düşüşün sebebi teknik bir arıza mıydı, yoksa yanlış verilmiş bir satım emiri mi?
Teknik bir hata değildi. Bir kullanıcımız sabaha karşı çok büyük miktarda bir Bitcoin getirmiş, ben canlı olarak izlemedim ancak canlı olarak olayları takip eden bir arkadaşımız vardı. Kullanıcı çok düşük fiyatlara kadar bilinçli olarak satış yaptı. Neden öyle bir şey yaptığı hakkında bir fikrimiz yok. Ancak tahminimce o sabah Türk Lirası’na ihtiyacı vardı, elinde de bolca Bitcoin mevcuttu. Bizim pazarımızda yeteri kadar derinlik olmadığı için o kadar düşük fiyatlardan sattı. Sanırım 300-400 Bitcoin elden çıkardı bu kişi.
Etkinlikte Bitcoin Türkiye camiası olarak bir vakıf ya da bir dernek gibi bir tek çatı altında toplanılması fikrinde BTCTurk nasıl bir rol alabilir?
Türkiye’de Bitcoin adına yapılabilecek her şeyi destekliyoruz. Bitcoin’in şirketten bağımsız olarak tanıtımını, savunulmasını ve anlatılmasını sağlayacak bir kuruluş olmasını biz isteriz. Maddi olarak destekleyebiliriz, manevi olarak destekleyebiliriz. Bir şekilde destekleriz. Böyle bir oluşum Türkiye’de Bitcoin’in tanıtılması adına iyi olur diye düşünüyorum.