O zaman burn adrese bir çeşit kara delik diyebiliriz. Peki burn adres mantığı merkezsiz sosyal platform projelerinde(ya da başka projelerde) kullanılabilir mi? Mesela karşı tarafa gönderdiğim bir mesajın belirli bir süre sonra ya da istenildiğinde burn adrese gönderilerek kimsenin ulaşamamasının sağlanması mümkün mü? Gizliliğin korunması hususunda fikir teatisinde bulunuyorum sadece. Başka bir şekilde de olabilir de aklıma bu geldi.
Dev bir kumbara yaptığını düşün, her bir kenarı 10 km çelikten oluşan. Elindeki imkanlarla bu çeliği kırıp içine girmen neredeyse imkansız. Lazerle kesmeye kalksan bin yıl sürüyor vs. Eline para geçtikçe bu kumbaranın içine atıyorsun. Tedavüldeki para miktarını azaltıp paranın değerlenmesine katkı sağlıyorsun gibi.
Merkezsiz sosyal ağlarda kullanım gibi bir amacı yok. Sadece tedavüldeki miktarı azaltma amaçlı.
Blok zincirine eklenen her bir kayıt orada kalıcıdır. Yani blok zincirine eklenen bir veri "asla" silinemez. (Şu anda bitcoin blockchain'inin on binlerce kopyası on binlerce farklı bilgisayarlarda saklı, hangi birine erişip silebileceksin?)
Gizliliğini korumak istiyorsan blockchain'den uzak duracaksın.
ben de bir soru sorayim,
burn adrese giren btcnin geri donusu nerdeyse imkansiza yakinken, kim "bir deger olan" btc yi burn adrese gonderip de yakar ki.
yani bu neye benziyor, turk lirasi degerlensin diye, kasamdaki parayi yakmaya benziyor.
XCP'ler "bitcoin burn" eden kişilere dağıtılmıştı. Bu hem XCP'yi değerli kıldı hem de bitcoin arzını düşürerek bitcoinin değerine değer kattı (mı acaba?)
ek olarak; klasik finans sektöründe parayı yakma işi fiat paraya değer sağlamaz. aksine değerini düşürebilir. (Eğer dünya ekonomisini yönetmiyorsanız).
Yıllar önce fed dolar bastı trilyonlarca ve piyasaya düştü, piyasa rahatladı. Şimdi ise bu fazlalık dolarları geri topluyor (bir nevi burn ediyor) bu sayede dolar TR'de 3 TL'nin üzerinde...