Ethereum’un kurucularından olan Vitalik Buterin, geçtiğimiz 9 mart Cuma günü Youtube üzerinden canlı olarak Paris‘te yapılmış olan Ethereum Community Conference‘da yapmış olduğu konuşma sırasında yeni bir Blockchain ölçekleme çözümünden bahsetti. Plasma Cash diye adlandırılan bu yeni uygulamanın hali hazırda varolan Plasma çözümünden bile daha çok ölçeklendirmeye olanak vereceğini belirtti.
Plasma Cash, Buterin ve geliştiriciler Dan Robinson ve Karl Floersch tarafından geliştirildi.
Plasma ise Ağustos 2017 yılında Buterin ve Lightning Network‘ün yaratıcısı Joseph Poon tarafından geliştirilen, Blockchain için ağ üzerinde çözüm üretmekte olan bir sistem olmakta. Bunu biraz daha açmak gerekirse Ethereum’un Blockchain köküne gidecek olan işlemlerin ve bilgilerin sayısını azaltarak sistemi rahatlatmayı ve akıllı kontratlar ve merkezi olmayan uygulamalar (DApps) için işlem ücretlerini azaltmayı amaçladığını söyleyebiliriz. Aslına bakıldığında bu sistem Bitcoin Core geliştirme ekibinin yaratmış olduğu Segregated Witness (SegWit)’e oldukça benzemekte.
Buterin, Plasma’nın ölçeklendirme sorununun sebebini her bir kullanıcının bir Plasma bloğu indirmek ve doğrulamak zorunda olmasına bağlıyor ve bunun Plasma’nın hızlı bir şekilde büyümesinin önüne geçtiğini söylüyor.
Plasma Cash modelinde ise Buterin şöyle bir örnek veriyor, eğer bir kullanıcı herhangi bir kripto borsasında veya üçüncü parti bir hizmet ile belirli bir miktar Ether aldığında otomatik olarak aldığı Ether ile aynı değere sahip ve herhangi bir birleştirme veya ayrıştırma yapılamayan kendine özgü kimliği olan bir Plasma Koin yaratılmış olacağını söylüyor.
Plasma’nın aksine Plasma Cash’de kullanıcıların sadece takip etmek istedikeri koin içeren bloklara dikkat etmeleri yeterli olacak:
“Kullanıcılar sadece sahip oldukları veya ilgilendikleri koinler hakkında bilgilerin olduğu Plasma chain’in doğruluğunu ve geçerliliğini kontrol etmeleri yeterli olacaktır.”
Plasma Cash‘in alternatif kullanım alanları konusunda ise Buterin, kripto borsalarının bu teknolojinin avantajlarından faydalanarak kendilerini hacklere karşı daha güvenli hale getirebileceklerini söyledi.
Her Plasma Koin‘in yalnızca bir sahibi olacağı için bu koinlerin el değiştirmesi pek de kolay olmayacaktır. Çünkü kimse bir başkasının koin’ini o koin’in sahibinin haberi olmadan alamayacak. Bu durumda ise koin sahibi olası bir dolandırıcılık durumunda sahip oldukları koin’in ispat verileri (proof data) geçmişini göstererek kanıt sağlayabilecektir.
Buterin konuyla alakalı olarak yaptığı açıklamada eğer Plasma Cash kullanan bir borsada hack meydana gelse dahi kullanıcıların paralarını kaybetmeyeceğini söyledi ve ekledi:
“Borsada her ne yaşanırsa yaşansın, kullanıcılar Plasma çıkış prosedürü sayesinde paralarını geri alabilecekler.”
Buterin sözlerini Plasma Cash’in gelecekteki kullanım alanları hakkında bazı pozitif öngörüler ile sonlandırdı:
“Ne zaman yeteneksiz bir geliştirici tarafından yazılan multi milyar dolarlık bir borsa hacklendiğinde mağdur olan yatırımcılar artık bu tip bir durumda paralarını kaybetmeyecekler.”
Segregated Witness (SegWit) olarak adlandırılan Bitcoin ölçeklendirme çözümü son zamanlarda bir çok farklı borsada uygulanmaya başlanmıştı. Bitfinex geçtiğimiz 20 Şubat günü SegWit’i uygulamaya koyduğunu duyururken. Coinbase ise 23 Şubat’ta yaptığı bir duyuruyla SegWit’e geçmişti. Bitcoin Core ise 26 Şubat’ta bir SegWit güncellemesi yayınlamıştı. Ülkemizde ise 22 Şubat tarihinde BTCTürk SegWit’e destek verdiğini açıklamıştı.
https://koinbulteni.com/buterin-borsalarin-hacklenme-problemine-karsi-yeni-bir-cozum-sunacak-9455.html