Kötü şöhretini bildiğimiz çin tuzu diye tabir edilen ve özellikle cipslerde, hazır noodle'larda aroma arttırıcı olarak bulunan MSG yani Monosodyum Glutamat gerçekten söylendiği kadar zararlı mı? Kısa cevap: Değil.
- Nedir bu Glutamat?Glutamat kısaca 'umami' denen tadı veren bir molekül. Türkçe'de başka karşılığı olmayan bu tat tıpkı acı, tatlı, ekşi gibi kendine has bir tat olarak tanımlanıyor. Glutamat yiyeceklerde doğal olarak bulunuyor, örneğin domates, et, yoğurt ve peynirler yoğun olarak glutamat içeriyor.
Anne sütünde bile glutamat bulunuyor.
Monosodyum Glutamat ise glutamat molekülünün sodyum ile sentezlenerek tuz haline getirilmesi. Yani bildiğimiz sofra tuzu olan NaCl'de klorür yerine glutamat bağlanmış şekli. Tüketilen sodyum miktarı açısından bu önemli, örneğin kalp ve tansiyon hastaları için.
- Peki MSG'nin kötü olduğu nereden çıkmış?MSG ile ilgili endişeler 1968 yılında, Çinli Amerikalı bir doktorun The New England Journal of Medicine'de yazdığı yazıda, Çin yemeği yedikten sonra genel olarak hasta hissettiğini ve bunun MSG'den kaynaklanabileceğini belirtmesiyle ortaya çıkmıştır. Diğer araştırmacılar da kısa sürede bu iddiayı doğrular nitelikte çalışmalar ortaya koydu ve MSG bir halk sağlığı suçlusu haline geldi. 70'lerde Chicago Tribune gazetesi "Çin Yemekleri Sizi Çıldırtıyor mu? MSG 1 Numaralı Şüpheli." Tarihçi Ian Mosby'nin 2009'da yazdığı gibi, tüm bu ilgi "Çin kültürüyle ilişkili garip bir şekilde 'egzotik', 'tuhaf' ve 'aşırı' uygulamalar hakkında uzun süredir devam eden bir dizi varsayım için tıbbi meşruiyeti yeniledi". Washington Üniversitesi'nde diyet beslenme uzmanı olan Amanda Li'ye göre, bu MSG ile ilişkili tüm semptomların saçmalık olduğu anlamına gelmiyor; insanlar her gıdaya olduğu gibi MSG'ye karşı da hassas olabilir ve yedikten sonra baş ağrısı gibi genel semptomlar yaşayabilir. Ancak "araştırmalar MSG tüketimini herhangi bir ciddi potansiyel advers reaksiyona bağlayan net bir kanıt göstermemiştir" dedi.
Yani MSG sanıldığı ve yansıtıldığı kadar öcü bir gıda değil. Tuz gibi çok yenirse zararlı bir şey ancak uzmanlar her şey gibi kararında yenirse direkt kötü bir madde olmadığını söylüyor. Fast food, cips ya da hazır noodle'ların trans yağlar veya koruyucular gibi insan sağlığına zararlı çok daha fazla içeriği varken suçun MSG'yi atılması pek bilimsel değil.
Bu bilgiyi öğrendikten sonra benim fark ettiğim bir şey oldu. Domateste glutamat çokmuş, domates salçasında bu daha da yoğunlaşmış oluyor. Bizde bu sebeple neredeyse tüm yemeklere salça koyma adeti doğal olarak ortaya çıkmış olabilir. Bu benim kişisel görüşüm.
https://evrimagaci.org/monosodyum-glutamat-msg-veya-cin-tuzu-zehir-kadar-tehlikeli-mi-1055https://www.youtube.com/watch?v=HwqZoXWQHcchttps://www.youtube.com/watch?v=K5QUP0-k3UE