Hepimizin bildiği üzere Crypto piyasasında maalesef ki sadece yatırım yaptığınız coinin olumlu gelişmeler yaşaması veya yol haritasına uygun somut adımlar atmasıyla kâr edilmiyor. Bir anda yayılan spekülatif bir haberle ani dalgalanmalar yaşanıyor, belki de hiç gerçekleşmeyecek bir beklenti alınıp satılıyor.
Bunun piyasadaki en büyük örneğinin coinbase olduğunu düşünüyorum. “xxx” coin Coinbase’e girecek denildiği gibi bir fırtına kopuyor piyasada. Yakın geçmişte ETC örneğini hatırlayalım. Piyasa dejavuyu sever mantığıyla herkes fork sonrası IGNIS coin alabilmek için NXT’e can havliyle sarıldı. Bunun sonucunda NXT fork tarihine kadar yüksek oranda kâr verdi ancak fork sonrası da fiyatı bir o kadar geri çakıldı.
Böyle bir örneğin ETC’de de yaşanacağından hareketle bu sefer idmanlı olan yatırımcı “fork tarihine kadar elde tutar, tepeden satarız” planları kurdu. Ancak BTC’nin ani hareketleri nedeniyle 40$’dan alınan ETC’ler 25$’a düşerek elde kaldı. Hatta bu krizi atlatmak için fake ekran görüntüleriyle ETC Coinbase’e eklendi FOMO’su bile satılmaya çalışıldı. İşin ilginci o yalan haberle bile ETC değer kazandı 2–3 saatliğine. Sonrası malum.
Coinbase bu kadar etkili piyasada çünkü 12 milyonun üzerinde kullanıcısının olduğunu söylüyor ve işleme açtığı 4 kripto para da (BTC, ETH, LTC, BCH) fiat paralarla alınıp satılabiliyor. Örneğin ETH Coinbase’e eklendikten sonra ilk fiyatına göre %500 kârlara kadar tırmandı. Aynı şekilde LTC de 4 ayda %384 kâr verdi. İşte Coinbase FOMO’sunun temel sebebi bu.
Yine son habere gelmeden önce 14 Aralık 2017 tarihli bir video röportajda Coinbase başkanı Asiff Hirji’nin “2018 başlarında yeni bir kripto parayı işleme açmak için çalışıyoruz” iması üzerine spekülatörler hemen devreye girdi.
https://www.cnbc.com/video/2017/12/14/coinbases-president-reveals-whats-next-in-the-cryptocurrency-craze.htmlBu coinin Ripple olacağı üzerine bir çok şey yazıldı çizildi ve XRP tarihi zirvesini yaptı aşağıdaki grafikte göreceğiniz üzere…
Gelelim en yakın Coinbase FOMO’suna. “ERC 20 tabanlı coinlerin sisteme entegrasyonu için çalışıyoruz”.
Bu ERC 20 tabanlı coinleri ekleyeceğiz muhabbeti yeni değil aslında. Eylül 2017'de de laf arasında konuşulmuş ancak şimdiki gibi bloglarından açıklayacak ciddiyete ulaşmamıştı.
Coinbase bloğundan orjinal haber:
https://blog.coinbase.com/adding-erc20-support-to-coinbase-fe9cba6782bGeçtiğimiz günlerdeki açıklamanın üzerine büyük soru şu: Hangi token veya tokenlar işleme açılacak?
Soruya pek çok cevap var. Bir kaçını kendimce yorumlamak istiyorum.
Tez 1: Spekülasyonları engellemek için bir gecede aniden Bitcoin Cash’i işleme açan Coinbase’in, yeni bir spekülasyonu engellemek için ERC 20 hedefi gösterip XRP’yi işleme açacak. Sağ gösterip sol vuracak.
Anti Tez: Neden Eterheum tabanlı iyi projeler varken, XRP gibi spekülatif bir coini işleme açsın. Ayrıca Coimbase kurallarına göre işleme açılan coinin belirli bir zümrenin elinde toplu olarak bulunmaması gerekiyor. Ripple'ın %61'i ekibin elinde bulunuyor.
Tez 2: Coinbase’e girecek ilk token Basic Attention Token’dır. Çünkü Mart 2017 tarihli bir tweetinde Coimbase CEO’su Brian Armstrong bu projeyi övmüş ve borsamızda görmek istiyoruz demiştir. Ayrıca hali hazırda çalışan prototipi olan ender projelerden biridir.
Tweet Linki:
https://mobile.twitter.com/brian_armstrong/status/847521348918296576?lang=enAnti Tez: Belki ekleneceklerden biridir ama öncelikli olması için yeterince etkili bir proje değil. Bir ödeme sistemi değil her şeyden önce.
Tez 3: OX (ZRX) projesi hem bütün ERC 20 tabanlı Token’ların alınıp satılabileceği bir proje olması hem de danışman ekibinde 3 eski Coinbase çalışanının bulunması nedeniyle ilk sıradadır. Ayrıca ocak ayında ekibin onlarla görüşme yaptığı konuşuluyor.
Anti Tez: Bir borsa neden merkeziyetsiz Al/Sat projesini eklesin? Eski çalışanlarının olması bir spekülasyonla BCH’de tepki gören Coinbase’i yeniden sıkıştırabilir.
Tez 4: Coinbase’in ekleyeceği Tokenın büyük borsalarda fiat paralarla alınıp satılabilirliği önemli bir kriter. Bu anlamda listenin başındaki gizlillik esaslı coinlerin (DASH, MONERO, ZCL) ve XRP’nin hemen altındaki Augur (REP) ilk aday olabilir. Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, Lightning Labs'tan Elizabeth Stark da danışmanlar kurulunda. Ayrıca işlem hacminin %75'i ABD merkezli borsalarda (Kraken, Poloniex, Bittrex ve Kore uzantısı Upbit).
Anti Tez: Tek anti tez diğer Tokenların şansının göreceli olarak daha fazla görünmesi.
Tez 5: Coimbase gibi platformlar için audit (ölçeklenebilir ve takip edilebilirlik) en büyük kıstas. Bu anlamda karşılıklı ödeme işlemlerini en hızlı ve en az masrafla yapmaya odaklanan, elektrik ısrafı gibi konulara da önem verildiğinden madenciliği olmayan, şeffaf işlemlere odaklanan NANO projesi ilk adaydır.
Anti Tez: NANO’yu işaret eden hiç bir haber desteği yok. Yakın zamanda bir borsada yaşanan coinlerin çalınması olayı kafaları karıştırabilir.
Sonuç: Fikir yürütme temelinde kendimce beklentileri sıraladım. Belki de bunlardan hiç biri Coinbase'e giremeyecek, belki de bir kaçı birden listelenecek. Bilemiyoruz ancak neden bu kadar kafa yoruyoruz:
"Beklentiyi satın al, Haberi sat"