Kripto para dünyası ve özellikle Coinbase için oldukça önemli bir gün. Coinbase’e ABD’nin Gelir İdaresi tarafından 1 yıl önce açılan davanın ilk kararı çıktı. Karara göre Coinbase, 2013 – 2015 yılları arasında 20.000 dolardan fazla alım-satım işlemi yapan kullanıcılarının bilgilerini, hesap hareketlerini ve hatta kime para gönderdiğine kadar tüm detayları mahkeme ile paylaşmak zorunda. Coinbase’in paylaştığı bilgiye göre talebi karşılayan kullanıcı sayısı 14.355 kişi.
Yerel veya global borsalarda hesap açarken tüm kullanıcılar kimlik bilgilerini paylaşmak zorunda ve anlaşılan bu bilgilerin ilk olarak işe yaracağı yerler bu tür davalar. Coinbase her bir kullanıcının adını, doğum tarihini, adresini, vergi numarasını (bizde bireysel kullanıcılar için TC kimlik numarası oluyor), hesap hareketlerini, para gönderdiği hesapları ve o kişilerin bilinen tüm bilgilerini paylaşacak.
Hükümetin bu talebi, Coinbase’in 6 milyondan fazla müşterisi olduğu halde sadece 1.000 kadar müşterinin gelir idaresine bitcoin sahibi olduklarını söylemesi sonucu ortaya çıkmış. Yani hükümet vergi alamadığı ve bitcoin sahibi olduğunu bilmediği vatandaşlarının bilgilerini almaya çalışıyor da diyebiliriz.
Bitcoin dünyasını oldukça rahatsız eden bu karar, mali gizlilik konusunda oldukça kötü bir emsal teşkil edebilir. Hükümetin bu talebinin herhangi bir “spesifik” dayanağının olmaması, ilerleyen dönemlerde herhangi bir finansal kuruluştan da böyle taleplerin yapılabileceğini gösteriyor. Bu kullanıcıların bilgilerinin neden talep edildiğine dair daha somut dayanaklar olması gerekiyor.
Coinbase’den David Farmer, yukarıdaki gerekçelerle bu karara şiddetle karşı çıktıklarını belirtiyor. Ayrıca mahkemede bulunmaktan dolayı gururlu olduklarını, inandıkları şey uğruna savaşmaya devam edeceklerini ve ilerleyen dönemlerde Milli Gelir İdaresi ile beraber kripto paraların vergilendirilmesi ve raporlanması konusunda çalışabilmeyi umduklarını belirtiyor.
https://webrazzi.com/2017/11/30/coinbase-mahkeme-karari-ile-kullanicilarinin-bilgilerini-aciklayacak/