Author

Topic: Çok bilinmeyen bir ekonomik kavram : Stagflasyon nedir ? (Read 154 times)

hero member
Activity: 1204
Merit: 623
Yurdumuzdaki işsizliğin azaltılmasının yolu tarımı canlandırmadan geçiyor. Tarım alanları azalınca buralarda istihdam edilen kişiler ekmeklerini büyük şehirlerde aramaya başlayınca üniversite mezunları da işsiz kaldı. Bir yeri canlandır her yer ayağa kalksın.
jr. member
Activity: 84
Merit: 5
kangren gibidir kolu kessen kolsuz kalırsın kesmesen kolun morarır bir karar alman gerekir ya kol keseceksindir ya da yayılmasına izin vereceksin
copper member
Activity: 644
Merit: 269
Bunu da daha yeni duyuyorum. Enflasyon gibi kavramları hayatımıza yerleştirdiğimiz için normal karşılıyorsak bile, Stagflasyon yeni yeni girecek hayatımıza sanki. İşsizlik oranları bir şekilde baskılanmaya çalışılıyordu. İşçi çıkarma yasağı vs hamleler ile. Belki de bu kavrama yaklaşmamak içindir.
sr. member
Activity: 714
Merit: 335
Türkiye büyük bir çıkmazın içine girdi. Bir yandan enflasyon ve işsizlik diğer yandan yapısal sorunlar. Stagflasyonu dibine kadar yaşayan ülkelerdeniz. Fakat stagflasyonda faizlerin yükselmesiyle yatırımların durması, işsizliğin artması ve enflasyonun düşmemesi durumu var fakat bizde faizler artırılmamasına rağmen stagflasyonu yaşıyoruz.

Faizleri de er yada geç arttıracaklar hocam bu konuda emin olabilirsiniz. bakın dolar yine 15.20 seviyelerine çıktı ve durdurulamaz şekilde 20 lira üstüne kendini atabilir. diyelim ki attı bu seviyeden sonra mecburen faiz arttırımı yoluna gidecekler çünkü denenmedik bir şey kalmamış olacak. Stagflasyonda bizim için bir ders olmayacak. sonumuz hayrola.
hero member
Activity: 1316
Merit: 623
Türkiye büyük bir çıkmazın içine girdi. Bir yandan enflasyon ve işsizlik diğer yandan yapısal sorunlar. Stagflasyonu dibine kadar yaşayan ülkelerdeniz. Fakat stagflasyonda faizlerin yükselmesiyle yatırımların durması, işsizliğin artması ve enflasyonun düşmemesi durumu var fakat bizde faizler artırılmamasına rağmen stagflasyonu yaşıyoruz.
legendary
Activity: 2394
Merit: 1358
Stagflasyon gerçekten büyük ekonomi politikaları hataları yapılmasını gerektiren bir olaydır. Hiçbir ekonomi öyle kendiliğinden stagflasyona giremez çünkü işsizlik varsa önlenmesi gerekir. Enflasyon varsa onun da önlenmesi gerekir. Üç beş basit politika hamleleri ikisini de orta vadede çözer. Biraz inatçı ve de kötü olduğunun farkında olmayan liderler stagflasyona neden olur. Acaba bizde de olacak mı?
legendary
Activity: 1386
Merit: 1231
İşsizlik hem enflasyondan hem maliyetten hem de üniversite mezunu çok vermekten kaynaklanıyor. Her önüne gelenin artık üniversite diplomaları var diyebiliriz. Ha 2 yıllık ha 4 yıllık. Her sene bu kadar mezun verilirken işsizlik mecburen artmak durumunda.
sr. member
Activity: 1344
Merit: 373
Daha insanlar enflasyona alışamamışken, stagflasyon da nereden çıktı, hep bilmediğimiz ekonomik terimler hayatın içine girmiş gibi, bu devam eden ekonomik kötü düzen yüzünden tüm ekonomik terimleri yavaş yavaş öğreneceğiz herhalde, enflasyonu daha insanlarımıza öğretemedik, alım gücü nedir öğrenemediler, bunun ismini söyleyemezler Smiley
hero member
Activity: 1204
Merit: 623
Enflasyon denen illeti yıllardan beri çekiyoruz. Büyümeyi körüklemek için hep kullanıldı. Kontroldan çıkınca yarattığı büyüme etkisini yok edeceğini bile bile yaptılar. Şimdi sonraki aşama olarak stagflasyon gündeme geliyor. Parası olanın da harcama yapamayacağı günler yakındır. İşsizlik patlamaya iyice başlasın sonraki aşama gündeme gelecek. Deflasyon. Bu durumları oluşturmak için çaba harcayan bir yönetim. Gerçekten tam bir yapılmaması gerekenler listesi oluşturan bir dönem.
jr. member
Activity: 84
Merit: 5
Enflasyon gibi birşey ama daha kötüsü içinden çıkmak çok daha zordur. Bugünlerde amerikada olmaya başlayan şeyde olabilir mesela Amerika ekonomisi ilk çeyrekte küçüldü ama enflasyon arttı. Risk ürünleri ve hisse senetlerine hasarlar verebilir ama hammaddeleri değerli emtiaları elinde tutan sanayicileri zengin edecektir.
hero member
Activity: 994
Merit: 607
Stagflasyona giderken açtığım başlığın tekrar incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde olan şey enflasyonu geride bıraktı. Artık Stagflasyon yaşıyoruz. İşsizlik hat safhaya çıkıyor. İnsanlar işlerinden zorla ayrılmak zorunda kalıyor. İşveren minimum işçi çalıştırma yolunda ilerliyor. Aldığımız tüm mal ve hizmet fiyatlarında da fahiş artış var. Develüasyon konusu açıp bir de orayı işleyeceğim.
hero member
Activity: 994
Merit: 607
Stagflasyona doğru …

Stagflasyona doğru hızla ilerliyoruz. Yakında sıkça duyacağımız bu kavramadan biraz bahsetmek istiyorum. İlk çıkış hikayesi yakın aslında. 1970li yıllarda yaşanan petrol ambargosu nedeniyle bir çok ülke bu duruma düştü.

 Enflasyonu biliyorsunuz, bununla beraber artan işsizlik olduğunu düşünün. Ekonomide ağır bir durgunluk varken yaşanır bu durum. Bu kavram ekonomiye girmeden önce Keynesciler hep işsizlik ile yüksek enflasyon arasında ters ilişki olduğunu düşünüyorlardı. 1973 OPEC kararları ile aslında bu ikisi bir arada da olabiliyormuş. Bunu öğrendik ve buna Stagflasyon dedik.

Stagflasyon nedenleri :

Maliyet enflasyonu,
Yanlış ekonomik ve finansal politikalar,
Döviz kurlarındaki hızlı artış,
Enerji fiyatlarındaki artış.

Stagflasyon sonuçları :

İşsizlik artar.
Satınalma gücü erir.
Ekonomi yavaşlar.
Yatırımlar azalır.

Grafiksel anlatım :


Resesyon yaşanan bir ekonomide yukarıdaki AD-AS (Toplam Talep-Toplam Arz) Modelinde; Y (Reel GSYİH) Y0’dan Y1’e kayar. P (Fiyat) P0’da sabit kalır. Bu da ekonominin R noktasında denge bulması demektir.

Ancak Stagflasyon yaşanıyorsa Fiyat P0’dan P1’e kayar. Bu da dengenin E0’dan E1’e kaymasına sebep olur.

Bir diğer deyişle hem işsizliğin artması; hem de aldığımız tüm mal ve hizmetlerin fiyatlarının artması demektir.

Stagflasyona karşı; hem işsizlik hem de enflasyon ile mücadele oldukça zordur. Uzun vadede çözüm getirecek zorlu bir süreçtir. Bu süreçte toplumun yalnız bir kısmı değil, tamamı büyük sıkıntılar yaşar.


Bir yerden tanıdık geliyor değil mi?

Kaynak : https://m.doviz.com/makale/stagflasyon-nedir/83
https://iktisatguncesi.com/post/178893503724/yeni-bir-risk-stagflasyon/amp
Jump to: