-56'yı gördü.
Depolayacak yer kalmasa gerçek petrolün fiyatı düşer. Depolayacak yeri olanlar alır fiyat normalleşir. Klasik arz talep kanunu işler çünkü. Benzin mazot 1 tl olsa şu an tüm Türkiye evine yurduna depolar. Tüm fabrikalar depolar.
Vadeli fiyatların bu hale gelmesinde daha başka işler var bence.
Twitter'dan;
#WTI petrolün Mayıs vadeli kontratı (-)23$'a kadar düştü.Tabii böyle çarpıcı bir fiyat olunca konuyla alakası olan olmayan herkes ayaklandı.
Petrol stoklarını saklamak için yer kalmadığından kimse fiziki teslimat istemiyor, yarın da kontratın son günü. O nedenle herkes shortladı
Bloomberg Int. haberine göre Teksaslı üreticiler alıcılara ödeme yapmaya bile hazır.
İleriki vadelere bakacak olursak normal fiyatlamalar var fakat tabii ki Mayıs vadeli kontratta çok kişi batmıştır.
#Brent petrol ise %6.5 ekside; 25.5$
1 varil yaklaşık 159 litredir. Haziran vade 22$'dan hesap edersek; 159 litre 152 TL yani petrolün litresi 1 lira bile değil.
Çoğu markette 500 ml su 1.5 liraya satılıyor.
Peki fiyat niye bu kadar ucuz kaldı ve ne zaman düzelecek?
En önemli neden tabii ki talep eksikliği.
Şu anda gökyüzünde kargo uçakları ve bazı yerel uçuşlar dışında hiç uçak yok. Karantina nedeniyle bireysel/ticari petrol talebi de çok düşük.
Bunun sonucunda böyle bir fiyatlama oluştu. Şu anda eğer varilleri depolayacak yeriniz varsa mükemmel bir kâr fırsatı (contango) oluştu.
Yakın vade kontratta örneğin 1$ fiyattan long olup; Haziran vade kontratta 27$'dan short pozisyon açarsınız. Böylece şimdi 1$'a aldığınız varili Haziran sonunda 27$'a satmış olursunuz. 2 ayda %2600 kâr.
Peki buradaki sorun ne?
Sorun şu ki bu işi yapacak kişiler öyle 1 2 varil değil milyonlarca varil işlem yaparlar ve milyonlarca varili depolayacak alan kalmadı.
Ham petrol genellikle kapasitesi 2 milyon varil civarında olan #VLCC gemilerinde saklanır. (Very Large Crude Carriers)
Şu anda 6 aylık VLCC kiralaması günlük $100.000 civarında, 1 yıl önce $29.000'dı. Azalan arz ve artan talep nedeniyle fiyatlar 3'e katlandı.
Mart sonunda denizlerde depolanan miktar 109 milyon varil iken geçen Cuma 141 milyon varile çıktığı belirtiliyor.
Bu petrol nasıl ve neden eksi fiyatta diye soran birileri olursa, artık cevabı biliyorsunuz.
#brentoil #crudeoil #futures #WTI
Herkese sağlıklı ve kazançlı günler dilerim.
https://twitter.com/kisiselfinans/status/1252312889580556290
Bir başka flood
#Petrol fiyatları için tarihi bir gün yaşamaktayız. Bir çok şey yazıldığından ve konuya hakim olanlar da kısaca yazdığı için bazı yanlış anlaşılmalar oluyor.
Bu yüzden, pek başvurduğum bir yöntem olmasa da, kısa bir akış ile bir iki noktaya açıklık getirmek istedim.
1) Öncelikle emtia işlemlerini spot ve vadeli piyasalar olarak iki bölümde incelemek gerekir. Vadeli piyasadaki fiyat, normalde spot fiyatı baz aldığı gibi spot piyasadaki fiyat da vadeli piyasadan etkilenmektedir.
Sıra dışı durumlarda ise bu bir fasit daire oluşturabilir.
2) Petrol fiyatı, yeterince açık bir ifade değildir. 150’nin üzerinde türü olsa da en çok işlem görenler #WTI #Brent ve Umman’dır.
3) Fiyatın belirleyicisi arz ve taleptir. Mevcut koşullarda hem arz fazlalığı hem de talep eksikliği olması fiyatı tarihi düşük seviyelere çekmiştir
4) Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki fiyat savaşı, bunun Amerika’ya etkisi gibi siyasi ve ekonomik unsurlar; AB’nin politikaları ve satın alım anlaşmaları da üretim konusunda göz önüne alınması gereken diğer faktörlerdir.
5) Bu durumu önceden görüp satım opsiyonları alanlar ve (short) satış pozisyonları tutanlar şu anda çok yüksek getiriler elde etmektedir. (Long) alım yönünde pozisyonu olanlar ise zarar yazmaktadır.
6) Son olarak belirtmek gerekir ki, ilk defa vadeli piyasada sözleşme süresi dolmuyor. Bu hep böyleydi ve sözleşme süresi biterken fiyat düşer diye bir kural yoktur.
Bugünkü sıkıntının arkasında yatan neden, depolama imkânının sınırlarına erişilmiş olmasıdır.
Petrolü depolamak için özel tanklar gereklidir. Stok maliyetine katlanmaktansa ürünü satın alana üste para verilecek garip bir durum ortaya çıkmıştır.
İlginiz için teşekkürler.
https://twitter.com/ergun_unutmaz/status/1252319128280588295