Halk arasında Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, son zamanlarda kazandığı yukarı yönlü ivme ve beraberinde getirdiği büyük yükselişle adından tekrar söz ettirmeye başlayan kripto para piyasası hakkında konuştu. Ahmet Mahmut Ünlü’ye, birçok insanın aklında olan “Kripto paralar caiz midir?” sorusu yöneltildi.
Arkasında devlet yok. Buna bir güvence verilmiyor. Yarın bir gün sorun olsa hakkını arayacak bir kurum karşında yok.
Ahmet Mahmut Ünlü
Kripto paralar için “günahtır, bunların bir değeri yoktur” şeklinde bakılmasının da yanlış olduğunu belirten Ahmet Mahmut Ünlü, sebebini şöyle açıkladı:
Kripto paralara ‘Günahtır, bunlar para değildir, bunların değeri yoktur’ şeklinde bir yorum yapamayız. Bunun değerini piyasalar belirliyorsa, piyasalarda buna bir değer atfediliyorsa bunun bir değeri var. Bu noktadan günah, sevap diye bakamayız. Ama aldanma, aldatma yönünden bakabiliriz. İslami açıdan elle tutulmuyor, gözle görülmüyor diye bunun bir değeri yoktur diyemeyiz. Artık çoğu işlem dijitalden yapılıyor. Onu dediğimiz zaman elle tutulmayan gözle görülmeyen satılan her şeye sıkıntı girer.
Ahmet Mahmut Ünlü
Bunun ardından Ahmet Mahmut Ünlü, kripto paraların bir güvencesi olmadığını belirten ve söz konusu teknolojilerin bu yöndeki eksikliğini dile getirdi.
Ama şu var, arkasında devlet yok. Buna bir güvence verilmiyor. Yarın bir gün kapandı gitti, kimin olduğu da belli değil nereye dava açacaksın, nereden hakkını isteyeceksin? Karşında böyle bir müessese olmadığı için biz fıkıh yönden caiz değildir diyoruz.
Ahmet Mahmut Ünlü
Katıldığı televizyon programında kripto paralarla ilgili soruların yanında İslamiyet’teki para kavramı üzerine de konuşan Ahmet Mahmut Ünlü, şunları belirtti:
İslamiyet’te elle tutulan, gözle görülen, alınan satılan şeylere mal olarak bakılıyor. Esasen kağıt para da İslam’a göre para değil. Allah madenlerden altın ve gümüşü para olarak halk etmiştir. Bunun dışında para olarak hiçbir şey yaratmamıştır. Zümrüt de para olarak yaratılmamıştır, yakut da, pırlanta da… Eskiden İslamiyet’te somut şeyler mal olarak kabul edilirken, sonradan fıkıhçılar değeri olan soyut şeyleri de ekledi.”
Ahmet Mahmut Ünlü
Daha fazla kripto para haberi için:
kriptoparahaberleri.net