Author

Topic: Danemarca renunță la fiat. Magazinele vor avea dreptul să nu mai accepte cash (Read 2813 times)

newbie
Activity: 21
Merit: 0
Cu bani electronici poti fi controlat ,cu bani fizici ?mai greu ex:S.U.A unde lipsesc bani fizici,probabil ca asta este si tendinta.
sr. member
Activity: 471
Merit: 250
BTC trader
Pana la urma diferenta dintre fiat si bani electronici e cam la fel ca ideea de cumparat filme online. Nu le mai ai pe CD-uri, care oricum se zgârie, strică, rup, pierd, le ai sub formă de date electronice. E mai rentabil si pentru producatori si mai comod pentru tine ca si consumator.
Eu nu sunt de acord cu asta. Vad banii electronici ca fiind diferiti de banii fizici. Banii electronici sunt o creanta a bancii catre tine (o datorie), deci tu depinzi de banca ca sa poti folosi acesti bani. Daca bancii i se pare ca nu te-ai tuns frumos conform regulamentelor, te poate impiedica sa ii folosesti. Daca sistemul bancar are probleme, atunci nu poti folosi banii electronici. Daca guvernul decide sa faca un bail-in cu banii tai, nu ai ce sa le faci, banii tai electronici sunt luati. Banca poate folosi banii tai electronici pentru a face tot felul de speculatii si manevre, sau sa cumpere obligatiuni de stat sau mai stiu eu ce combinatii fac ei. Desigur, poti spera ca ei chiar respecta la sange regulile legate de depozite la vedere. Vreau sa zic ca nu prea ai controlul banilor tai electronici, acest control este o iluzie. Depinzi de banca comerciala.

Cand vine vorba de banii fizici, ii ai direct in mana sau portofel, stii ca ii gasesti in saltea sau in dulap, sau in sacul care stii ca l-ai ingropat in cimitir. Cand te duci la comerciant, ii dai banii fizici direct, nu este nici un sistem bancar implicat, nu ai nevoie de carduri cu cip (666, card=drac) si toate sistemele atasate. Banii fizici pot fi folositi de toata lumea, nu doar de catre cei agreati de banci.

Cel mai bine ar fi ca cele doua forme de bani sa fie lasate sa functioneze in paralel. Banii electronici sunt mai comozi in unele cazuri, iar banii fizici sunt mai comozi in alte cazuri. Piata trebuie sa decida ce forma de bani este mai moderna, civilizata, nebarbara.

Pana la urma cea mai mare diferenta consta in cine trebuie sa ai incredere cand vine vorba de fiecare forma de bani:
- bani fizici: banca centrala (emitentul, ai incredere ca nu va printa multi bani fizici sa ii devalorizeze)
- bani electronici: banca comerciala (ai incredere ca te lasa sa folosesti banii si ca le functioneaza sistemul)
- bitcoini: wallet-ul si reteaua Bitcoin (ai incredere ca wallet-ul nu iti hax0reste fisele, ai incredere ca reteaua va functiona)
- relicve metalice (de pe vremea barbarilor): ceilalti oameni (aveau incredere ca ceilalti oameni vedeau relicvele ca fiind valoroase)

Vreti sa ne modernizam si sa ne civilizam si sa trebuiasca sa avem incredere totala in banca comerciala fie ca vrem sau nu?
full member
Activity: 194
Merit: 108
Pana la urma diferenta dintre fiat si bani electronici e cam la fel ca ideea de cumparat filme online. Nu le mai ai pe CD-uri, care oricum se zgârie, strică, rup, pierd, le ai sub formă de date electronice. E mai rentabil si pentru producatori si mai comod pentru tine ca si consumator. Eu cred ca o sa se ajunga la asta, probabil mai tarziu in Romania. Aici nu cred ca se pune problema de adoptat o monedă nouă ci de adoptat o tehnologie nouă.
E greu pentru un economist să calculeze, să tragă linia și să spună dacă bitcoin-ul va duce undeva sau nu, dar tehnologia este bună și aici au căzut toți de acord (inclusiv băncile) că se poate merge pe un drum drept și că vor să adopte schimbarea.
sr. member
Activity: 471
Merit: 250
BTC trader
Razboiul impotriva cash-ului continua.  Wink

http://betterthancash.org/

Sa ii vad cum interzic cash-ul la noi. Ori lumea o sa pastreze hartiile si o sa le foloseasca, ori o sa se apuce sa foloseasca altceva pe post de bani.

Folosesti cash sau bitcoin? Inseamna ca ai ceva de ascuns. Ar trebui sa dovedesti ca esti nevinovat, altfel vei fi arestat pentru subminarea economiei nationale.
full member
Activity: 194
Merit: 108
Danemarca renunță la fiat din 2016.
Se tot face caz cum că bitcoin-ul nu ar fi sigur, dar în jurul fiatului e o adevărată mitologie. La sfârșit, dacă tragem linia, nici banii de hârtie nu sunt infailibili.
http://goanadupabitcoin.ro/stiri-bitcoin/banca-centrala-din-danemarca-nu-va-mai-printa-bani-magazinele-pot-refuza-sa-accepte-fiatul.html
Jump to: