'Sorry, DNB, maar dat bitcoinplan slaat helemaal nergens op'
Ronald Mulder 29 maart 2016 14:13
Twee jaar geleden werd je nog zeer sceptisch aangekeken als je over bitcoin schreef of praatte, maar zo langzamerhand begint het onderwerp akelig dicht in de buurt van zijn Peak of Inflated Expectations te komen, schrijft econoom en ondernemer Ronald Mulder.
Er is geen serieuze organisatie meer te vinden die niet 'iets' wil met bitcoin, of liever gezegd: met de blockchain, de 'technologie achter bitcoin'. Zelfs DNB kondigde vorige week in haar jaarverslag een project aan met een DNBcoin, “gebaseerd op de blockchaintechnologie”.
Sorry, DNB, maar dit slaat helemaal nergens op.
Het doel van bitcoin (de ontwerp-opgave, het op te lossen probleem, de raison d’être) is om betrouwbare digitale betalingen te kunnen doen bij afwezigheid van een door alle partijen vertrouwde centrale autoriteit. De raison d’être van DNB (of in ieder geval een deel daarvan) is juist om in het Nederlandse betalingsverkeer die centrale autoriteit te zijn.
Het op te lossen probleem bij digitale munten is double spending. Van alles wat digitaal is, zijn immers snel en goedkoop perfecte kopieën te maken. Voor dit probleem zijn twee oplossingen. Verreweg de eenvoudigste is een centrale autoriteit. Simpel gezegd: als ik een betaling doe, wordt deze gecheckt in een centraal register — bij DNB, bijvoorbeeld. Als ik de munt al eerder heb uitgegeven wordt de transactie geweigerd. Zo niet, dan wisselt de munt van eigenaar en wordt het register bijgewerkt.
De tweede oplossing (de enige reëel bestaande andere oplossing) is de blockchain zoals bitcoin die gebruikt. De blockchain is een openbaar register. Iedereen mag erin schrijven, maar transacties kunnen vervolgens niet meer gewijzigd worden. Het register bestaat in duizenden kopieën, en een ingenieus mechanisme zorgt ervoor dat er steeds consensus is over de staat van het register.
Onderdelen van dit mechanisme zijn principes uit de cryptografie en de kansberekening, maar ook de economie. Duizenden miners zijn bezig een crytografische puzzel op te lossen, en degene die daar als eerste in slaagt wordt beloond met een stapeltje bitcoins. Wie het register wil vervalsen, zal al die duizenden miners moeten verslaan en dat is statistisch onmogelijk (of in ieder geval zo kostbaar dat het de hele exercitie zinloos maakt).
De tweede methode, de bitcoin-blockchain, gaat gepaard met een boel verspilling. Alle miners, behalve eentje, zijn steeds voor niets aan het werk. Dus als er wel een centrale autoriteit is, dan is de blockchain altijd een inferieure oplossing. Een centrale bank die met een blockchain werkt is zoiets als tofoe proberen te maken uit biefstukken.
(Of het moet zijn dat DNB denkt aan een blockchain waarin iedereen mag lezen, maar DNB als enige mag schrijven, en die niet door miners wordt bijgewerkt maar door een grote computer aan het Frederiksplein. In dat geval is blockchain gewoon een hip woord voor database.)
Ronald Mulder is ondernemer en econoom. Met zijn consultancybureau Thesis One werkt hij onder andere aan een basisinkomen-experiment en verkent hij de mogelijkheden van de de blockchain.
Bron:
http://www.rtlz.nl/opinie/sorry-dnb-maar-dat-bitcoinplan-slaat-helemaal-nergens-op