Selam
(aynı girişi yapmaktan başka bir şey gelmiyor aklıma)
Bugün gün içinde (aslında çok da gizli olmayan ama yine de) aklıma takılan bir konudan bahsedeceğim. Biliyorsunuz dijital bir dünyada yaşıyoruz ve bu teknolojik ürünlerin etkisinde kalmamak gerçekten çok zor. Dışarıda, neredeyse herkesin elinde telefonlar, kulaklarında kulaklıklar görüyoruz. Bu tabii ki reddedilecek veya asla yapılmaması gereken bir şey değil, fakat ipin ucu kaçmış görünüyor.
Burada bir duralım ve telefonumuzdan ekran süremize bakalım istiyorum. Yazıyı yazarken ben de kontrol ettim. 2 saat 23 dakika boyunca telefondaymışım bugün. genelde 3 saat civarı oluyor bende. Baktıysak, şimdi gerçekten o süreye değecek şeyler yapıp yapmadığımızı düşünelim istiyorum. Başkalarının hayatını görmekten, Asla işimize yaramayacak videolarla beslenmekten yorulmadık mı?
Bu aslında bayılmak gibi, herhangi bir "kaydırmalı" sosyal medyada hiç hatırlamayacağımız, beynimizin tozlu raflarına kaldırılan ve sıkıldığımız zamanları bir nevi "atlıyoruz". asla hatırlamıyoruz. Evet toplu taşımada, yürürken veya "hiçbir şey" yapmazken bir anda zaman atlamak güzel bir şey. Bunu sonra asla hatırlamıyoruz. Fakat bir insanın asla "sıkılmaması" ne gibi sorunlar yaratabilir?
Kaydırmalı sosyal medya bağımlılığı, beynin "dopamin" salınımını artırarak, sürekli bir ödül arayışına neden olur. Bu durum, dikkatin dağılmasına, odaklanma sorunlarına ve zihinsel yorgunluğa yol açar. Ayrıca, uyku düzeni bozulabilir, stres ve anksiyete seviyeleri artar. Sosyal medya, kişisel ilişkileri olumsuz etkileyerek yüz yüze etkileşimlerde azalmaya neden olur. "Zaman yönetimi" problemleri ise verimliliği düşürür ve bu da genel yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
Bir şey fark ettiniz mi? Üstte yazan tüm sorunlar, çağımızın en büyük sorunları. Odaklanma sorunları, stres, anksiyete ve zaman yönetiminde sorunlar yaşıyoruz. Sebebi ise paragrafın başında yazıyor. Kaydırmak. Evet bir çoğumuz evde, işte, okulda, sokakta, restaurantlarda, her yerde bunu yapıyoruz. Bu bizim "dopamin"imiz. Dopamin salgılandığında sizde uyuşturucu etkisi bırakan bir "mutluluk" hormonu. İnsanlar fazla dopamine maruz kaldıklarında bunun bağımlısı oluyorlar.
Şimdi asıl konuya geçiyorum.
Dopaminden nasıl kurtulacağız?Aslında amaç, dopaminden kurtulmak değil, onu dengeye almak diyebiliriz. Çünkü biz yemek yediğimizde, su içtiğimizde hatta kaşınan kolumuzu kaşıdığımızda bile dopaminle karşı karşıyayız. Bu, beynimizin bize uyguladığı bir ödül sistemi. Burada yeni bir tanım karşımıza çıkıyor.
Dijital detoks. Dijital detoks, beyin sağlığınızı koruyup verimliliğinizi artırmak için belirli sürelerle teknolojiden uzaklaşma süreci olarak tanımlanıyor. İşte bu süreci daha etkili hale getirmenin yolları:
Detoks Planı Oluşturun.
Bir dijital detoksun başarılı olabilmesi için planlama önemlidir. Şu adımları izleyebilirsiniz:
1. Belirli zaman dilimleri belirleyin: Örneğin, sabah uyandığınızda ya da akşam uyumadan önce telefon veya bilgisayar kullanımını sınırlandırabilirsiniz. Sabahları ilk bir saatinizi ekranlardan uzak geçirmek zihninizi berraklaştırabilir.
Bildirimleri kapatın: Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarından gelen bildirimler, dikkatinizi sürekli bölerek odaklanmanızı zorlaştırır. Gün içinde birkaç saat boyunca bildirimleri kapatmak, size huzurlu bir zaman dilimi sağlar.
Ekran Süresi Limitleri: Çoğu cihaz, ekran süresi limitleri ayarlamanıza olanak tanır. Bu limitler, belirli uygulamalarda ne kadar zaman harcadığınızı kontrol etmenize yardımcı olur.
2. Aktif Alternatifler BulunDijital cihazlardan uzaklaştığınızda, boşluk hissi yaşamamak için alternatif aktiviteler belirlemek önemli. Buraya herhangi belirli bir şey yazamıyorum, herkesin ilgilendiği konu değişebiliyor. Hiç alışkın olmasanız da, çantanızın bir kenarında kitap taşıyabilir, ilginizi çeken konuları okuyabilirsiniz.
3. Uzun Vadede Dijital Alışkanlıklarınızı DönüştürünDijital detoks kısa süreli bir çözüm olabilir, ancak uzun vadede teknolojiyi daha sağlıklı kullanma alışkanlıkları edinmek en önemlisidir. Teknoloji ile olan ilişkinizi düzenli olarak gözden geçirin ve gerektiğinde dijital detoksu tekrarlayın.
(yazı biraz daha uzayabilirdi fakat sıkıcı olmasını istemedim. Aslında, "sıkıcı" yapsam daha mı iyi olurdu sanki
)
Sonuç olarak, kendi benliğinizin ve ne yaptığınızın farkında olmalısınız. Umarım yardımcı olabilmişimdir
Sağlıcakla kalın.