Author

Topic: Dijital Detoks: Nedir ve Nasıl Yapılır? (Read 27 times)

hero member
Activity: 1316
Merit: 967
October 18, 2024, 04:45:09 PM
#2
Gerçekten yine önemli bir konuya parmak basmışsınız ama çevremde o kadar insan var ki ıssız adaya düşmese bu bağımlılıktan kurtulma ihtimali olmayan Cheesy Gerçekten de dopamin olayı önemli bir konu sanki daha önceden detaylı bir konu açılmıştı diye hatırlıyorum bizim lokalde ama yanılıyorda olabilirim. Dopamini "Dopamin salgılandığında sizde uyuşturucu etkisi bırakan bir "mutluluk" hormonu. İnsanlar fazla dopamine maruz kaldıklarında bunun bağımlısı oluyorlar." şeklinde açıklamak pek doğru olmayacaktır hocam öncelikle. Dopamin, yaptığımız eylemler sonucunda bizlere zevk, keyif, motivasyon ve başarı gibi duyguları yaşatan hormondur diyebiliriz. Örneğin dopamin konusunu en çok mastrübasyon ve kumar bağımlılarında görürüz ki bu bağımlılar bir süre sonra ciddi anlamda bağımlısı olurlar ve her geçen gün yaptıkları eylemleri daha da arttırırlar. Örneğin kumar bağımlılarında başlangıçta bi çay sigara parası derken risk, heyecan, adrenalin ve dopamin birleşince bir maaşı bir gecede hiç etmeye başlarlar. Tabiki de kısa yoldan zengin olma hedefleri vardır ama bundan daha çok zarar veren şey onlara sürekli dopamin salgılamaları ve ilk başta 1 birim dopamin salgılıyorlarsa artık 100-200 birim dopamin salgılar hale geliyorlar. Bakın Serdar Ortaç'a dünyaları kaybetti ama hiçbirşeyden zevk almaz bir durumda. Ha keza aynı durum mastrubasyon bağımlılarında da mevcuttur en hızlı bir şekilde boşalma keyfine varmak için sürekli mastrubasyon yaparlar bazen günde 3-4 defa yaparlar bazense travmatik mastrubasyon sendromu denen illete kadar giderler yani elleri artık tahrik etmez ve bir yerlere sürtünme eylemine geçerler. Bunun sonucunda da evliliklerinde cinsel hayatları ya erken boşalma ya da geç boşalma hatta ve hatta cinsel birliktelikte boşalamayıp gidip mastrubasyon ile geceyi sonlandırmaya giderler. Bakınız bu ve bunun gibi eylemler kişiye zevk, keyif, motivasyon ya da başarı gibi duyguları yaşatır önemli olan şey bu seviyeyi sağlıklı birşekilde stabil halde tutabilmektedir.
Birşeyin fazlası gerçektende zarar.

Gelelim Dijital Detoks konusuna buna hemen hemen herkesin ihtiyacı var gerçekten de. Hatta şöyle birşey söyleyeyim şuanda aramızda telefonunda internet paketi 20-30 gbdan az olan var mı? Misal ben hatırlıyorum ilk ev internetim 4 Gb kotalıydı ama şimdi neredeyse her gün harcıyoruz o miktarı. Geçenlerde ülkemizin instagramda en fazla ekran süresine sahip olduğuna dair bir yazı görmüştüm. Bu sadece bir tanesi daha youtube ve tiktok gibi nice uygulama var. Ama en çok zararı verenlerin başında tiktok geliyor desek yeridir yani o kısa videolar ile insanları ekranda tutma süresi çok kısaltıldı. Bir işi yaparken, bir kitabı okurken, bir filmi izlerken direk dikkatimiz farklı yerlere kaçıyor. Odaklanamıyoruz bir türlü hatta bizim için hayati değere sahip işlerde bile bu durumu yaşıyoruz ta kiiiii dananın kuyruğunun kopması an meselesi olana kadar. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu çok yaygınlaştı bu sosyal medyalardan ötürü.

Bu bağımlılıkların sonucu olarak diyebilebileceğimiz beyin sisi dediğimiz bir noksanlıkta ortaya çıktı. Bu noksanlık daha çok odaklanmakta sorun, day dream dediğimiz beden orada zihin dışarlarda, zihinsel netliği sağlayamama, mantık yürütememe, parçaları bir araya getirememe, kısa ve uzun süreli hafıza sorunları uyku sorunları gibi kendini gösteriyor.

İşte bunları göz önüne aldığımızda gerçekten de bir detoks şart!

Gece yatarken telefonunuzu başka bir odaya koyun.
Yatmadan önce odanızı havalandırın, kalktığınızda odanızı havalandırın güneş girsin odanıza
Günlerinizi birgün öncesinden planlayın ve yazdığınız maddeleri tamamladığınızda yanına tik atın. Bu da size sağlıklı dopamin salgılatacaktır. Gerçekten birşeyleri başarmak hayatınızın içindeki planları başarmanıza motive edecektir.
Blomen hocamızın bahsettiği gibi kitap okuyun ve ayrıca kendinizden birşeyler yazmaya çalışın. Örneğin havalar soğumaya başladı ya çıkarın kağıdı kalemi 2 dörtlük kışa methiye dizin. Bu beyninizi zorlayacaktır ve ortaya birşeyler koydukça buna benzer eylemlerle beyniniz daha iyi çalışacaktır.
Kesinlikle kaçabileceğiniz şehirden uzakta bir yeriniz olmalı ve en az ayda 1 defa şehir ve hayatınızın stresini geride bırakabilmelisiniz.
Egzersiz kesinlikle şart uzun süre hareketsizlik hatta az hareketlilik bu tarz durumlara davetiye çıkartıyor.
Ve son olarak sosyalleşin carpe diem deyin ülkemizdeki yaşadığımız sorunları birkaç saatliğine de olsa arkanızda bırakın ve gerçekten YAŞAYIN!
jr. member
Activity: 15
Merit: 8
October 18, 2024, 03:23:38 PM
#1
Selam  Cheesy (aynı girişi yapmaktan başka bir şey gelmiyor aklıma)

Bugün gün içinde (aslında çok da gizli olmayan ama yine de) aklıma takılan bir konudan bahsedeceğim. Biliyorsunuz dijital bir dünyada yaşıyoruz ve bu teknolojik ürünlerin etkisinde kalmamak gerçekten çok zor. Dışarıda, neredeyse herkesin elinde telefonlar, kulaklarında kulaklıklar görüyoruz. Bu tabii ki reddedilecek veya asla yapılmaması gereken bir şey değil, fakat ipin ucu kaçmış görünüyor.

Burada bir duralım ve telefonumuzdan ekran süremize bakalım istiyorum. Yazıyı yazarken ben de kontrol ettim. 2 saat 23 dakika boyunca telefondaymışım bugün. genelde 3 saat civarı oluyor bende. Baktıysak, şimdi gerçekten o süreye değecek şeyler yapıp yapmadığımızı düşünelim istiyorum. Başkalarının hayatını görmekten, Asla işimize yaramayacak videolarla beslenmekten yorulmadık mı?

Bu aslında bayılmak gibi, herhangi bir "kaydırmalı" sosyal medyada hiç hatırlamayacağımız, beynimizin tozlu raflarına kaldırılan ve sıkıldığımız zamanları bir nevi "atlıyoruz". asla hatırlamıyoruz. Evet toplu taşımada, yürürken veya "hiçbir şey" yapmazken bir anda zaman atlamak güzel bir şey. Bunu sonra asla hatırlamıyoruz. Fakat bir insanın asla "sıkılmaması" ne gibi sorunlar yaratabilir?

Kaydırmalı sosyal medya bağımlılığı, beynin "dopamin" salınımını artırarak, sürekli bir ödül arayışına neden olur. Bu durum, dikkatin dağılmasına, odaklanma sorunlarına ve zihinsel yorgunluğa yol açar. Ayrıca, uyku düzeni bozulabilir, stres ve anksiyete seviyeleri artar. Sosyal medya, kişisel ilişkileri olumsuz etkileyerek yüz yüze etkileşimlerde azalmaya neden olur. "Zaman yönetimi" problemleri ise verimliliği düşürür ve bu da genel yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

Bir şey fark ettiniz mi? Üstte yazan tüm sorunlar, çağımızın en büyük sorunları. Odaklanma sorunları, stres, anksiyete ve zaman yönetiminde sorunlar yaşıyoruz. Sebebi ise paragrafın başında yazıyor. Kaydırmak. Evet bir çoğumuz evde, işte, okulda, sokakta, restaurantlarda, her yerde bunu yapıyoruz. Bu bizim "dopamin"imiz. Dopamin salgılandığında sizde uyuşturucu etkisi bırakan bir "mutluluk" hormonu. İnsanlar fazla dopamine maruz kaldıklarında bunun bağımlısı oluyorlar.

Şimdi asıl konuya geçiyorum. Dopaminden nasıl kurtulacağız?

Aslında amaç, dopaminden kurtulmak değil, onu dengeye almak diyebiliriz. Çünkü biz yemek yediğimizde, su içtiğimizde hatta kaşınan kolumuzu kaşıdığımızda bile dopaminle karşı karşıyayız. Bu, beynimizin bize uyguladığı bir ödül sistemi. Burada yeni bir tanım karşımıza çıkıyor. Dijital detoks.

Dijital detoks, beyin sağlığınızı koruyup verimliliğinizi artırmak için belirli sürelerle teknolojiden uzaklaşma süreci olarak tanımlanıyor. İşte bu süreci daha etkili hale getirmenin yolları:

Detoks Planı Oluşturun.
Bir dijital detoksun başarılı olabilmesi için planlama önemlidir. Şu adımları izleyebilirsiniz:

1. Belirli zaman dilimleri belirleyin:

 Örneğin, sabah uyandığınızda ya da akşam uyumadan önce telefon veya bilgisayar kullanımını sınırlandırabilirsiniz. Sabahları ilk bir saatinizi ekranlardan uzak geçirmek zihninizi berraklaştırabilir.

Bildirimleri kapatın: Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarından gelen bildirimler, dikkatinizi sürekli bölerek odaklanmanızı zorlaştırır. Gün içinde birkaç saat boyunca bildirimleri kapatmak, size huzurlu bir zaman dilimi sağlar.

Ekran Süresi Limitleri: Çoğu cihaz, ekran süresi limitleri ayarlamanıza olanak tanır. Bu limitler, belirli uygulamalarda ne kadar zaman harcadığınızı kontrol etmenize yardımcı olur.

2. Aktif Alternatifler Bulun
Dijital cihazlardan uzaklaştığınızda, boşluk hissi yaşamamak için alternatif aktiviteler belirlemek önemli. Buraya herhangi belirli bir şey yazamıyorum, herkesin ilgilendiği konu değişebiliyor. Hiç alışkın olmasanız da, çantanızın bir kenarında kitap taşıyabilir, ilginizi çeken konuları okuyabilirsiniz.

3. Uzun Vadede Dijital Alışkanlıklarınızı Dönüştürün
Dijital detoks kısa süreli bir çözüm olabilir, ancak uzun vadede teknolojiyi daha sağlıklı kullanma alışkanlıkları edinmek en önemlisidir. Teknoloji ile olan ilişkinizi düzenli olarak gözden geçirin ve gerektiğinde dijital detoksu tekrarlayın.

(yazı biraz daha uzayabilirdi fakat sıkıcı olmasını istemedim. Aslında, "sıkıcı" yapsam daha mı iyi olurdu sanki Grin)

Sonuç olarak, kendi benliğinizin ve ne yaptığınızın farkında olmalısınız. Umarım yardımcı olabilmişimdir Wink Sağlıcakla kalın.
Jump to: