Author

Topic: Dijital Devrimin Yeni Durağı: Tokenler (Read 127 times)

jr. member
Activity: 94
Merit: 1
January 14, 2019, 05:50:02 PM
#1
Kripto paralar gelecekte evrim geçirerek ve resmiyet kazanarak uluslararası yatırım sektörünü komple değiştireceğe benziyor. Günümüzde kullanılan hisse senetleri, vadeli işlemler , opsiyon sözleşmeleri , hatta tahvil ve ipoteklere kadar yatırım araçları dijital tokenleşmeye doğru gidiyor. Yani şu anda sahip olduğumuz kripto paralar gelecekte sadece alışverişin karşılığı olmaktan çok daha fazla işleve sahip olabilir.

İşte bu yüzden bazı kripto para terimlerine basitçe değinmek istedim. Coin, Token , ICO, IPO, Security Token, Utility Token nedir örnekleriyle biraz inceleyelim.

Coin: Bir platforma sahip olan ve değer transferi yapılabilen dijital varlık türü olarak adlandırılabilir.
Bitcoin , Ethereum , Tron gibi Blockchain tabanlı yazılımlar kripto paralar örnek gösterilebilir.

Token: Bir coinin alt yapısını kullanarak oluşturulmuş ve değer transferi yapılabilen dijital varlık türü olarak düşünebiliriz. Genelde kendi mainnet yapısına yani Kendi blockchain yapısına sahip olduklarında seyiye atlayarak Coin özelliği kazanmış olurlar.Mesela Ethereum alt yapısını kullanan Binance (BNB) ;Pundi X (PXS) aslında birer tokendir.

ICO (Initial Coin Offering): Halka arz edilen coinler olarakta adlandırılabilir. Bir şirketin, projenin veya ürünün finansmanın sağlanması amacı ile erken dönem halka arzın dijital değer transferi yolu ile yapılmasıdır. 2018 yılının en meşhur ICO ları Telegram (GRAM) ;Huobi borsasına ait Huobi Token (HT); Enerji sektöründe Envion (EVN) sayılabilmektedir.

IPO (Initial Public Offering ): İlk halka arz olarakta adlandırılır. Genelde karlılığı olan reel şirketlerin finansmanın sağlanması amacı ile hisselerinin halka arzının yapılmasıdır. Hisse senetlerini aldığımız şirketler bunlara birer örnektir. Yeni bir IPO oluşturmak çok zahmetli bir süreçtir. ICO ile IPO arasındaki en büyük fark, IPO reel ,karlı , resmi şirketlerin yaptığı halka arz iken ; ICO ise oluşturmada şu anda bir çok ülkede her hangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

Utility Token: Türkçe ismi ile fayda tokenları olarakta isimlendirilebilir. ICO ların tokenleşmiş halidir.Muhtemelen gelecekte dünyadaki bir çok ülke tarafından regüle edilerek yatırımcılara daha güvenli denetimli platform oluşturcaktır.

Security Token : Türkçe karşılığı ile menkul kıymet tokenleri olarak isimlendirilebilir. Adından da anlaşılacağı gibi bir menkul kıymetin dijital olarak tokenleştirilmiş halidir. Peki menkul kıymet nedir?
Menkul taşınabilir demektir. Menkul kıymetlere tahvil, bono, hisse senedi gibi taşınabilir değerli evraklar örnek gösterilebilir.Eğer ilerde Apple , Microsoft, Tesla ,Akbank, Garanti ,Petkim gibi hisse senetleri tokenlaştırlırsa bunların isimleri Security Tokenlar olarak adlandırılacaktır.

Ayrıca Türkiye de SPK tarafından denetlenen ”Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı” şu anda faaliyettedir.Bir ara çok meşhur olan bu sistem aslında inşaat sektörünün borsaya uyarlanmış hali olarak düşünülebilir. Yatırımcı istediği zaman alım yaparak girebilir veya satış yaparak çıkabilir.
Bu faaliyetin amacı SPK nın kendi sitesinde sitesinde ;

Getiri potansiyeli yüksek gayrimenkullere ve gayrimenkul projelerine yatırım yapmak, portföyündeki gayrimenkullerden kira geliri ve gayrimenkul alım satım kazancı elde etmektir. Portföyündeki gayrimenkullerin alım satımından kar sağlayan gayrimenkul yatırım ortaklığı, yıl sonunda bu karı ortaklarına temettü olarak dağıtabilmekte ve bu suretle gayrimenkul gelirini ortaklarına aktarabilmektedir. Böylece gayrimenkul yatırım ortaklığının paylarını satın alarak ortak olan bir yatırımcı, yüksek getirili gayrimenkullerin gelirlerinden dolaylı olarak yararlanmış olmaktadır.” olarak açıklanmaktadır.

Ben umuyorum ki gelecekte Türkiye’de ”Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı” Menkul Kıymet Tokeni ( Security Token) olarak şekil değiştirecek ve tüm dünyanın yatırımına açılacak ve sıcak parayı daha kolayca Türkiye’ye özellikle inşaat sektörüne çekecektir.

Sonuç:
*Security Tokenlar (Menkul Kıymet Tokenlar) = =>> IPO (Initial Public Offering) ın gelecekteki tokenleşmiş halidir. Utility Tokenler (Fayda Tokenler) = =>> ICO (Initial Coin Offering) nın gelecekteki tokenleşmiş halidir.

*ABD’de Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) , ICO’lardan oluşan utility tokenleri incelemiş ve bunları menkul kıymetler olarak açıklamıştır.Hatta SEC zaman zaman bazı ICO projlerine ceza bile vermiştir.

*Yurt dışında özellikle konut sektöründe Security tokenlerinin kullanımı üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Türkiye bu teknolojik yenilikten olabildiğince yararlanmalıdır.

*Kişisel tahminim önümüzdeki 10 yıl içinde menkul kıymet piyasasının büyük bir bölümü , özellikle hisse senetleri teknolojiye ayak uydurarak Menkul Kıymet Tokenlerine dönüşebilir. 79 Trilyon dolarlık bu sektör ; kripto para piyasasını hiç ummadığımız fiyatlara yükseltebilir !
Kripto Tunç
Haber linki: https://btcmagazin.com/dijital-devrimin-yeni-duragi-tokenler
Jump to: