Skatt
Skattedirektoratet legger til grunn at bitcoins er et formuesobjekt, og skatteloven bestemmer at gevinst ved salg av formuesobjekter er skattepliktig inntekt. Dette betyr at gevinster som oppstår ved at verdien av bitcoins er lavere ved kjøp enn ved salg vil være skattepliktig inntekt, og at tap som følge av at verdien av bitcoins er høyere ved kjøp enn salg vil være en fradragsberettiget kostnad.
Dette gir jo mening. Det samme gjelder for utenlandsk valuta og gull.
Gevinster ved salg av enkelte formuesobjekter er unntatt fra beskatning, og Skattedirektoratet har fått spørsmål om bitcoins er omfattet av unntaket som gjelder for gevinster fra utenlandsk betalingsmiddel til personlig forbruk.
Skattedirektoratet mener at unntaket for utenlandsk betalingsmiddel til personlig forbruk ikke omfatter bitcoins. Unntaket ble innført i 1992, og ifølge forarbeidene var hensikten med bestemmelsen at kurssvingninger på vanlig turistvaluta (valuta til feriebruk, reisesjekker mv.) ikke skulle være skattepliktig/fradragsberettiget. Lovgiver har ment å regulere andre staters valuta, reisesjekker og lignende. Skattedirektoratet legger derfor til grunn at gevinster/tap fra bitcoins fullt ut er skattepliktige/fradragsberettigede.
Dette gir mindre mening. En mer fornuftig konklusjon ville være at mindre gevinster og tap ikke er skattepliktige/fradragsberettigede. I skatteloven
§ 9-3 står det at departementet kan gi forskrift om hva som kan anses som utenlandsk betalingsmiddel til personlig forbruk. Et eventuellt unntak må altså bestemmes på et høyere nivå enn skattedirektoratet.
Bitcoins er formuesobjekter som som hovedregel skal verdsettes med omsetningsverdien i norske kroner ved årsskiftet for den som innehar den type verdier ved årsskiftet.
Merverdiavgift
Omsetning av Bitcoin er ordinær avgiftspliktig omsetning av elektroniske tjenester.
Å kalle bitcoins en elektronisk tjeneste blir litt søkt, men etter å ha lest merverdiavgiftsloven
§ 1-3 kan jeg forstå hvorfor de har kommet til denne konklusjonen.
Skattedirektoratets vurdering er at bitcoins ikke kan anses som «gyldige betalingsmidler» (merverdiavgiftsloven § 3-6 d) og derfor heller ikke kan anses som en unntatt «finansiell tjeneste». Bitcoins klassifiseres som «tjeneste» (§ 1-3 bokstav c), nærmere bestemt «elektronisk tjeneste» (§ 1-3 bokstav j). Dermed skal næringsdrivende legge 25 prosent merverdiavgift på sin omsetning av bitcoins. Hvem som anses som næringsdrivende kan du lese mer om her.
Men hva er så definisjonen på «gyldige betalingsmidler». Merverdiavgiftsloven
§ 3-6 d sier bare at omsetning av gyldige betalingsmilder er en tjeneste. Jeg finner ingen definisjon av gyldige betalingsmidler i loven. Har ikke klart å finne det i noen andre lover heller. Hvem bestemmer hva som er gyldig betalingsmiddel? Er det nok at f.eks. Tobago bestemmer at bitcoin er et gyldig betalingsmiddel?