Dunning-Kruger etkisi, Cornell’li psikologlar David Dunning ve Justin Kruger tarafından 1999’da keşfediliyor. Günlük hayatta bizim de çevremizde sıkça gözlemleyebileceğimiz bu fenomene göre, bir beceride yetersiz insanlar, o konuda kendini diğer insanlardan genelde daha üstün görüyorlar.
Pivuu çok karşılaştım geçen twiter fenomeni biri ile tartıştım bana EOS max supply sinin coinmarket sitesinde yazan olduğunu belirtti yaw kardeşim değil o şuanki miktar gün ve gün büyüyecek oranı tam hatırlamıyorum ama (%5) 10 milyara kadar gözüküyor sözleşmesinde diyorum. Yok bana diyor hala kendi dökümanlarına baktım filan falan.. Neyse anlattık buna resimli mesimli dedim arkadaş bari forumu da bilgilendireyim yok arkadaşım anlatamadım bir dahaki yazımda anlatım bozukluğu olacak sanırım
Neyse efendim bu ısrarın sonucu nedir diye merak ettim bu çıktı afiyetle okuyun.. (ara ara kalın harflerle yazıya müdehale yaparım bilginiz olsun..Nasıl mı diye sorarsanız, Dunning ve Kruger bunu adım adım açıklamış:
Bir kişi bir konuda yetersizse;
O konuda kendi seviyesini başkalarından üstün görmeye daha yatkındır.
Diğer insanlarda gerçekten olan yetenek ve becerileri fark etmemeye yatkındır.
Kendisindeki yetersizliğin seviyesini göremez.
Eğer o beceride eğitime tabi tutulursa, daha önceden yetersiz olduğunu fark etmemeye yatkındır.
Dunning-Kruger’in yaptığı deneyin bir de diğer yüzü var. Yeteneklerini değerlendiren gerçekten yetenekli ve gerçekten yeteneksiz üniversite öğrencilerinden, gerçekten yeteneksiz olanları kendilerini olduklarından iyi değerlendirirken; gerçekten yetenekli olanları da kendilerini gerçekten olduklarından çok daha kötü değerlendiriyorlar.
İlginç değil mi? Evet yeteneksiz kişi bunu bir konuya vakıf olmayan kişi de diyebiliriz bilen bir kişiden daha iyi bildiğini iddaa ederken bilen adamda kendini olduğu vakıftan dahada kötü olduğunu düşünüyor. Burası ilginç işte. Aslında konuya vakıf olduğumuz şeyi belki pareto kuramına göre hesaplarsan diğer insanlardan %80 daha iyi biliyoruz ama bilmemize rağmen hala yetersiz olduğumuza inanıyoruz.. Buda bizi aslında %20 lik dilime sokuyor...
Bu %20 lik pay çok önemlidir arkadaşlar heleki kriptoda eğer bu %20 lik dilimin içindeyseniz bir adim önce olduğunuzu düşünüyorum. Hele konuya vakıf ve hala kendinizi yetersiz görüp araştıran tüm kardeşlerimin önünde çeketimi ilikleyip saygı durusuna geçiyorum..Dunning-Kruger efekti henüz yeni keşfedilmiş olsa da, birçok filozof ve düşünürün özlü sözleri aslında toplumu iyi gözlemleyen insanların bu fenomene isim koymadan farkında olduklarını gösteriyor. Örnek olarak, Konfüçyüs‘ün: “Gerçek bilgi kişinin cehaletinin boyutunu anlayabilmesidir.” Bertrand Russel‘ın: “Belki de zamanımızın en acı verici şeylerinden biri, bir fikri hiç şüphe duymadan savunan kişiler çoğunlukla aptal olması, ve biraz hayal gücü ve anlayışı olan kişiler ise şüphe ve kararsızlık dolu olmasıdır.” sözleri aslında Dunning-Kruger etkisinin özlüce dillendirilmiş hali.
Not: kaynak olarak ders kitapları ve onedio sayfasından ilham ve alıntılar vardır..