Author

Topic: Dunning-Kruger etkisi, (Read 251 times)

legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
December 27, 2019, 08:41:14 AM
#8
Bununla ilgili eskiden bir konu açtığımı hatırlıyorum. Sizinki daha detaylı olmuş @forumalacali. Ben de kendiminkini ek kaynak olması açısından şuraya bırakayım: Dunning - Kruger Etkisi (cahil cesareti üzerine bir araştırma)

Oldukça ilgi çekici bir araştırma. Günlük hayatımızda bu kişilerle en az 1 kez karşılaşmışızdır. Yani hem cahil versiyonuyla hem de eğitimli versiyonuyla. Hiç karşılaşmamışsak, bunlardan biri kendimiz de olabiliriz Smiley
Çok sevdiğim bir söz var. Bu araştırmanın içeriğiyle uyuyor: "Fazla tevazunun sonu, vasat insandan nasihat dinlemektir"
Bu yüzden, bilgimiz ve tecrübemiz olan konular hakkında konuşmaktan çekinmeyelim.
legendary
Activity: 2128
Merit: 1148
December 27, 2019, 06:46:56 AM
#7
Walla hocam zaman zaman %80 zaman zaman da %20'lik dilime girdiğim oluyor. Genelde önkabulüm "herkes benden daha iyi bilir"dir, özellikle teknik konularda... Ama bazen egolarımız kabarıyor, zıtlaşma inatlaşma işin içine giriyor, eşşek saatimize denk geliyor 🙂Burda baya kafası çalışan, nitelikli adam var. Kimi kendini belli etmiyor, kimi çok az yazıyor, kimi de apaçık ortada. Boşuna "hocam üstad" demiyoruz.😉
sr. member
Activity: 700
Merit: 270
December 27, 2019, 06:03:21 AM
#6
Güzel bir konu olmuş aslında günümüz çocuklarının değilde daha çok ebeveynleri ilgilendiren bir durum.
full member
Activity: 294
Merit: 193
December 27, 2019, 05:16:20 AM
#5
Dunning-Kruger etkisi

''Bir aptalla tartışmayın, önce sizi kendi seviyesine çeker sonra tecrübesiyle yener''


Çok güzel bir laftır kesinlikle doğrudur..
full member
Activity: 518
Merit: 185
December 26, 2019, 07:08:23 AM
#4
Dunning-Kruger etkisi

Temel olarak günlük hayatımızda sıkça duyduğumuz kavram olan Cahil Cesareti kavramının karşılığıdır.
Ülkemizde en çok şu kalıpların arkasına saklanır. Okudun da ne oldu? Gittin gördün de ne oldu? Başın göğe mi erdi?
Yapmış olduğunuz her şeyi kendisinde olmadığından hor görür.

Şöyle bir söz vardı yanlış hatırlamıyorsam. ''Bir aptalla tartışmayın, önce sizi kendi seviyesine çeker sonra tecrübesiyle yener'' diye
legendary
Activity: 1176
Merit: 1013
DAVID CHAUM's xx coin SALE IS NOW LIVE!
December 26, 2019, 06:49:09 AM
#3
Güzel konu. Dunning Kruger etkisini net bir şekilde görmek için sokağa çıkmak yeterli. Bizim ülkemizde konu her ne olursa olsun herkesin bir fikri vardır. Daha önce hiç araştırma yapmamış kişiler konunun uzmanlarından bile daha iyi bilir ve bildiğini gösterme konusunda durmaksızın uğraşır.
Cehalet bilgi sahibi olmaktan daha çok özgüvene sebep olur.
full member
Activity: 294
Merit: 193
December 26, 2019, 05:07:23 AM
#2
nickiniz neden forumalacali. ileride forum açmayı mı düşünüyorsunuz. yada hali hazırda bir forumunuz mu var. türkçe forum denemeleri daha önce de olmuştu. belki gene kurulur türkçe bir kripto forumu. bu yabancılarda cryptotalk.org diye bir forum kurdular, bir çok kere reklamlarını yaptırdılar.


Senesini hatırlamıyorum da o zamanlar facebook yoktu forum açmıştım köydeki gençleri bir araya toplamak olan biteni haber vermek için. Malum çoğu yer göç verdi bizde aradaki bağ olalım diye. ilk sitemin ismiydi forumalacali sonra facebook giriş yaptı derken sonra ilerleyen yıllarda gruplar kuruldu haliyle bir siteye ihtiyaç kalmadı Smiley o zamandan beri kullandığım bir nick..
full member
Activity: 294
Merit: 193
December 26, 2019, 02:32:57 AM
#1
Dunning-Kruger etkisi, Cornell’li psikologlar David Dunning ve Justin Kruger tarafından 1999’da keşfediliyor. Günlük hayatta bizim de çevremizde sıkça gözlemleyebileceğimiz bu fenomene göre, bir beceride yetersiz insanlar, o konuda kendini diğer insanlardan genelde daha üstün görüyorlar.
Pivuu çok karşılaştım geçen twiter fenomeni biri ile tartıştım bana EOS max supply sinin coinmarket sitesinde yazan olduğunu belirtti yaw kardeşim değil o şuanki miktar gün ve gün büyüyecek oranı tam hatırlamıyorum ama (%5) 10 milyara kadar gözüküyor sözleşmesinde diyorum. Yok bana diyor hala kendi dökümanlarına baktım filan falan.. Neyse anlattık buna resimli mesimli dedim arkadaş bari forumu da bilgilendireyim yok arkadaşım anlatamadım bir dahaki yazımda anlatım bozukluğu olacak sanırım  Grin

Neyse efendim bu ısrarın sonucu nedir diye merak ettim bu çıktı afiyetle okuyun.. (ara ara kalın harflerle yazıya müdehale yaparım bilginiz olsun..





Nasıl mı diye sorarsanız, Dunning ve Kruger bunu adım adım açıklamış:

Bir kişi bir konuda yetersizse;

O konuda kendi seviyesini başkalarından üstün görmeye daha yatkındır.

Diğer insanlarda gerçekten olan yetenek ve becerileri fark etmemeye yatkındır.

Kendisindeki yetersizliğin seviyesini göremez.

Eğer o beceride eğitime tabi tutulursa, daha önceden yetersiz olduğunu fark etmemeye yatkındır.



Dunning-Kruger’in yaptığı deneyin bir de diğer yüzü var. Yeteneklerini değerlendiren gerçekten yetenekli ve gerçekten yeteneksiz üniversite öğrencilerinden, gerçekten yeteneksiz olanları kendilerini olduklarından iyi değerlendirirken; gerçekten yetenekli olanları da kendilerini gerçekten olduklarından çok daha kötü değerlendiriyorlar. İlginç değil mi?

Evet yeteneksiz kişi bunu bir konuya vakıf olmayan kişi de diyebiliriz bilen bir kişiden daha iyi bildiğini iddaa ederken bilen adamda kendini olduğu vakıftan dahada kötü olduğunu düşünüyor. Burası ilginç işte. Aslında konuya vakıf olduğumuz şeyi belki pareto kuramına göre  hesaplarsan diğer insanlardan %80 daha iyi biliyoruz ama bilmemize rağmen hala yetersiz olduğumuza inanıyoruz.. Buda bizi aslında %20 lik dilime sokuyor...

Bu %20 lik pay çok önemlidir arkadaşlar heleki kriptoda  eğer bu %20 lik dilimin içindeyseniz bir adim önce olduğunuzu düşünüyorum. Hele konuya vakıf ve hala kendinizi yetersiz görüp araştıran tüm kardeşlerimin önünde çeketimi ilikleyip saygı durusuna geçiyorum..



Dunning-Kruger efekti henüz yeni keşfedilmiş olsa da, birçok filozof ve düşünürün özlü sözleri aslında toplumu iyi gözlemleyen insanların bu fenomene isim koymadan farkında olduklarını gösteriyor. Örnek olarak, Konfüçyüs‘ün: “Gerçek bilgi kişinin cehaletinin boyutunu anlayabilmesidir.” Bertrand Russel‘ın: “Belki de zamanımızın en acı verici şeylerinden biri, bir fikri hiç şüphe duymadan savunan kişiler çoğunlukla aptal olması, ve biraz hayal gücü ve anlayışı olan kişiler ise şüphe ve kararsızlık dolu olmasıdır.” sözleri aslında Dunning-Kruger etkisinin özlüce dillendirilmiş hali.


Not: kaynak olarak ders kitapları ve onedio sayfasından ilham ve alıntılar vardır..
Jump to: