Bitcoin’in Ocak ayından bu yana yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen ayakta kalmayı başarması artık bu eko sistemin belirli bir dirence ulaştığının sinyallerini veriyor. Her ne kadar bunu söylemek için erken olsa da artık bitcoin hayatımızın bir parçası olma yolundaki gelişimini tamamlamış gibi görünüyor. Bizler Türkiye’de henüz bu havayı solumuyor olsak da Dünya’da yaşanan gelişmeler bunun en büyük ispatı gibi. Dünya’yı paranın ve buna bağlı olarak paraya sahip olanların yönettiği gerçeğinden yola çıkarak yeni Bitcoin eko sisteminin parayı yönetenlerin dikkatini çekmeyi başardığı ortada. Her yeni günde gelen haberler gösteriyor ki, devletler, bankalar, finans kuruluşları ve teknoloji üreticileri Bitcoin’i anlama yolunda bir şeyler yapmaya başladı. Dünyadaki gelişimini bir kenara bırakın, İstanbul Bithack organizasyonunda bile katılımcılar arasında Bitcoin dünyasında neler olup bittiğini daha geniş bir bakış açısıyla anlamak isteyenlerin olduğuna şahit olduk. Artık insanların bu işi sadece anlık fırsat kovalama işi olarak görmediğini kesinlikle söyleyebiliriz. Bu sistemin altında yatan derin teknolojik yenilikler Türkiye’de de fark edilmeye başlandı. Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankanın bu toplantıya temsilci göndermesi bile gelecek potansiyelinin anlaşılması için ufak bir işarettir.
Dünya’nın Bitcoin’de ulaştığı seviyeyi Türkiye’de yakalamayı tabi ki beklemiyoruz. Ancak, bir şekilde çok geride kalmamak adına çalışmalar yapmak zorundayız. Bizler yeni yeni bu işin sadece borsada para kazanma işi olmadığını anlıyoruz. Bu aydınlanma ile, Bitcoin’in temelinde yatan sırları keşfetmeye başlamamız yakındır. Kaldı ki bunu uzun süre önce fark edenleri şu sıralar çeşitli platformlarda yatırımlar yaparken ve bu işin içerisinde bir yer edinmeye çalışırken görebilirsiniz.
Bitcoin, çok ayaklı bir organizma. Bu organizmanın yaşayabilmesi ve ayakta kalabilmesi için mutlaka borsaya ihtiyaç var. Ancak sadece borsa bu işin lokomotifi olmayacaktır. Asıl lokomotif kullanımın yaygınlaşmasıdır. Dikkatinizi çekiyorsa son 6 ayda dünyada yapılan yatırımların büyük kısmı kullanım odaklı çalışmalara dayanıyor. Artık şirketler bitcoin ile ödeme yapmanın kolay yollarını bulmanın peşindeler. Mevcut kullanıcıların zaten kolay dediğini duyar gibiyim ancak emin olun çok değil 1 sene sonra bunun çok daha kolay olabileceğini yaşayarak göreceğiz.
Çin ve Bitcoin
Çin’in başlangıçta Bitcoin’e sağladığı olumlu etki tartışılmaz bir gerçek. Zaten bu nedenle orada yaşanan her gelişme bire bir etki doğuruyor eko sistemde. Ancak ortada anlaşılması gereken net bir gerçek var. Artık Bitcoin piyasasında tek söz sahipi Çin değil. Son bir ayda yaşanan tüm olumsuz “Çin odaklı gelişmelere” rağmen fiyatta bir istikrar yakalama çabasını şaşkınlıkla izliyoruz. Bitcoin bitti, öldü diyen sesler artık daha da cılızlaşmaya başladı. En azından bu eko sisteme sahip çıkanlar, fiyat düşüşlerini bir son olarak görmeyi bırakıp, yeni bir alım fırsatı olarak değerlendirmeye başladı.
Üretim, kullanım ve borsayı Bitcoin için en önemli üç ayak olarak kabul edersek bu haritalar size bir çok konuda ipucu verecektir. Çin’in dünya genelindeki kullanım ve üretim değerlerini incelediğimizde çok gerilerde olduğunu görüyoruz. Buna rağmen neden bu kadar etkili olabiliyor?
Çin, Bitcoin üretiminde Global Bitcoin Nodes verilerine göre dünya 6. sı. Yine kullanım haritasına baktığımızda da ilk 5’te yer almadığı açıkça görünüyor. Geriye tek bir sebep kalıyor. Sıcak para girişi. Çin, bugün itibarı ile borsalara nakit yatırım girişinin en çok yapıldığı ülkelerden birisi. Bu durum O’nun fiyat belirlemede neden etkili olduğunu bizlere açıklıyor. Zaten Çin’de açılan borsa sayısının çokluğu bu görüşü destekliyor.
Çin merkez Bankası bir süredir negatif açıklamalarıyla piyasada istikrarsızlığa neden oluyor. Çin merkezli borsaların yerel bankalardaki hesaplarını kapatma kararı en güncel konu. Dünya, henüz MtGox krizini atlatamamışken üzerine eklenen bu karar kaçınılmaz olarak fiyatların düşmesine sebep oldu. Bütün bu gelişmelere rağmen özellikle Amerika, Kanada ve Avrupa’dan gelen iyi haberler genel bir denge oluşturuyor gibi. Tabi Çin’de faaliyet gösteren borsaların işlemleri Çin bankaları üzerinden değil de diğer ülkelerde bulunan bankalar üzerinden yapma yolunda aldığı kararlar da çok güzel bir mesaj veriyor tüm dünyaya. “Bitcoin yaşamaya devam edecek!” Bazı devletler bu işin önünü kesmeye ya da kontrol altına almaya çalıştıkça diğer bazı devletler de bunu fırsat olarak değerlendirerek gizli ya da açık destek vermeye başlıyor. En son olarak Kanada merkezli Bank of Montreal tarafından yapılan açıklama bunun güzel bir örneği. Sonuç olarak, önümüzdeki aylarda yaşanacak gelişmeler Bitcoin eko sisteminin gelişmesi yolunda yeni haberlere ve yeni dalgalanmalara gebe görünüyor.
Özellikle şu anda Kanada’nın Toronto şehrinde gerçekleştirilen ve çok büyük ilgi ile takip edilen Bitcoin Expo 2014 organizasyonu yeni haberlerin, ortaklıkların ve kararların alınabileceği bir buluşma. Hep birlikte bekleyip görelim bakalım, önümüzdeki günlerde neler olacak?