Dünya Ekonomik Forumu’ndan gelen son bir rapora göre, dünyadaki düzinelerce merkez bankanın şu anda veya yakında merkez bankası kripto para birimleriyle (CBDC) deney yapacakları belirtildi.
Uluslararası Takas Bankası (BIS) tarafından yayınlanan Ocak 2019 tarihli bir rapordan bahseden WEF (Dünya Ekonomik Forumu), küresel çapta en az 40 merkez bankasının finansal katılım, ödeme verimliliği ve siber güvenlik gibi konuları ele almak için Blockchain teknolojisine sahip araştırma projeleri ve pilotları yürütmekte olduğunu belirtti.
Rapor, dağıtılmış defterlerde yayınlanan ve eşler arası bir şekilde işlem yapılabilecek CBDC’lerin iddia edilen şekilde daha hızlı ve daha düşük maliyetli işlemlere olanak sağlayacağını belirtti.
Raporda, CBDC’nin en dikkat çekici yararları arasında, Müşterini Tanıma (KYC) ve Kara Para Aklama Önleme (AML) prosedürleri ve bu prosedürleri geliştirme, vergi kaçakçılığı, yolsuzluk ve yasa dışı faaliyetlerin azaltılması, perakende mevduatın tekel gücüne meydan okuma potansiyeli ve potansiyel olarak özel sektör ödeme teknolojilerine alternatifler sunması listelenmektedir.
CBDC nakit kullanımına yardımcı olabilir
Bahsi geçen raporda: ”CBDC, nakit kullanımının önemli ölçüde azaldığı bir gelecekte potansiyel olarak önemli bir rol oynayabilir. Bir ülkede nakit kullanımı ve bulunabilirliği, politika ya da tüketici tercihlerine göre, aşırı derecede düşer ya da bulunmazsa, CBDC vatandaşlara potansiyel olarak yardımcı olabilir. ” ifadelerine yer verildi.
Rapor, bankaların işlem ölçeklenebilirliği, kilit yönetim, işlem hızları, CBDC’yi benimsemeyen nüfusların olası finansal dışlanması dahil olmak üzere, blokaj teknolojisinin zorluklarını göz önünde bulundurması gerektiğini belirterek, daha fazla marjinalleşmeye yol açabileceğini söylüyor. Dijital ödeme sistemlerinden kaynaklanan finansal istikrar risklerinin söz konusu olabileceği de düşünülmekte.
Mart ayının sonlarında, BIS Agustin Carstens’in genel müdürü CBDC’lerin yayınlanmasına karşı tavsiyede bulundu. Bir CBDC’nin bir banka çalıştırmasını kolaylaştırabileceğini, bu sayede fonların ticari bankalardan merkez bankası hesaplarına daha hızlı geçmesini sağladığını ve böylece sistemin istikrarsızlaşacağını iddia etti.
Haber:
https://btcmagazin.com/merkez-bankasi-kripto-para-birimleriyle-deney/