Author

Topic: Dünya’nın Çok Yakınında ‘Yaşanabilir’ 3 Yeni Gezegen Bulundu (Read 429 times)

full member
Activity: 139
Merit: 100
Bilim insanları, ilk kez güneş sisteminin dışında yer almasına rağmen ‘yaşanma ihtimali yüksek’ üç gezegenin varlığını keşfettiler.
Avrupa Güney Rasathanesi'nden yapılan açıklamaya göre Şili’de bulunan 18 teleskoplu La Silla Gözlemevi’ndeki Trappist teleskopuyla araştırma yapan bilim insanları, Güneş’ten 10 kat daha küçük ultrasoğuk ışıklı bir yıldızı izlerken yıldız ışığının belirli aralıklarla yanıp söndüğünü fark etti. Bu yıldızı izlerken Dünya ile arasında bazı cisimlerin olduğunu fark eden bilim insanları, detaylı bir gözlem sonrası Dünya ve Venüs’e yakın 3 gezegenin varlığını ortaya çıkardı.

Araştırma yapan astronomlardan Emmanuel Jehin, keşfedilen bu gezegenlerin evrende yaşamın bulunmasıyla ilgili önemli bir paradigma değişimi anlamına geldiğini söyleyerek şu açıklamaları yaptı: "Şimdiye kadar, ultra-soğuk cüce yıldızların yörüngesinde bu tür "kırmızı dünyaların" bulunması tamamen teorikti. Ancak bu kadar sönük bir kızıl yıldız etrafında sadece bir gezegen bulmadık, 3 gezegenli bir sistem keşfettik."

Gezegenlerden bir tanesinin etrafında bulunan 2 gezegenin Dünya’ya çok yakın olduğu, yörünge dönüş sürelerinin ise 1,5 ve 2,4 gün olduğu belirtiliyor. Daha uzakta kalan gezegenin yörünge dönüş süresi ise 4,5 ila 73 gün arasında değişiyor.



Araştırmanın başyazarı olan Micgael Gillon ise yapılan keşiflerin öneminin ne düzeyde olduğunu şu şekilde açıklıyor: "Güneş'in yakınlarındaki en küçük ve soğuk yıldızların etrafında Dünya'ya benzer gezegen aramamızın sebebi, mevcut teknolojimizle yaşam olup olmadığını bulabileceğimiz tek yer bu küçük yıldızların etrafındaki sistemler. Evrende başka yerde yaşam bulmak istiyorsak buradan başlamalıyız."

Gillon’ın kurduğu son cümle, aslında insanlığın en merak ettiği konulardan bir tanesi (başka yaşam formlarının var olup olmadığı konusu) için somut bilgiler elde etmemizi sağlayabilir.
Jump to: