Merhaba saygıdeğer forumdaşlar. Aklıma geldi global bir forumuz ve herkes farklı farklı şehirlerden yazıyor. Ola ki iş icabı veyahut başka sebeplerden şehirleri gezdiğimiz oluyor. Aslına bakarsanız çok fazla travel siteler ya da YouTube da kanallar var ancak benim istediğim sizin bakış açınızla yabancı birisinin şehiriniz hakkında bulabileceği faydalı bilgileri . Ulaşım ücretlerinden tutun konaklamalara yiyecek restoranların fiyatları ile o ile geldiğimizde nereleri gezeceğimiz üzerine olabilir. Ben ufaktan başlayayım. Aslen cumhuriyetimizin ateşli savunucularından İzmir doğumluyum. Ancak şuan iş icabı Dinler şehri Mardin deyim.
Mardin İsmi Süryanice maride den geldiği söyleniyor. Mardin , asırlar boyu önemli uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir şehir. Romalılardan kalma tarihi eserler de var Artukoğullarından kalmalar da . En eski kiliseler de buradan en eski medreseler de . Herhangi bir il den Mardin’e geldiğiniz de Merkez ilçesi olan Artuklu da Eski Mardin diye tabir edilen tarihi dokusu hala korunan güzel bir çarşısı vardır. Hatta şu sıra izleyen varsa Hercai dizisinde geçiş sahnelerinde kullanılan yokuş şeklinde olan ışıklandırılmış görüntü eski Mardin’e aittir. Merkez nüfüsu Arap asıllı vatandaşların sayısı Kürt nüfus vatandaşlardan daha fazladır. En çok şaşırdığım şeylerden birisi her Arap kökenli ailede mutlaka bir asker bir polis bir doktor çıkıyor. Araçlarının üzerinde hep Türk bayrakları vardır. Mardin merkez , Midyat , yeşilli ilçeleri ile Ömerli ve savur ilçe merkezleri milliyetçidir. Bu arada Aziz sancarın da Mardin’in savur ilçesinden olduğunu hatırlatalım.
Mardin’e geldiğinizde Adliye binası arkasında Şahmeran lokantası var yerel yemekleri orada afiyetle yiyebilirsiniz tavsiye edilir . Ayrıca Mardin’in gastronomisinde Kaburga dolması önemli yer tutar. Bununla beraber içli köfteleri ile mumbar işkembe de burada güzeldir. Üzüm pestilleri vardır yöresel güzel bir tat. Ayrıca Mardin’e gelince Artukbey kahveden de Türk kahvesi mutlaka için zaten eğer eski Mardin’e çıkma imkanınız olursa ellerinde tepsilerle size badem şekeri ve kahve ikramında bulunuyorlar. Kalacak yer olarak Hilton garden inn , erdoba otel , mezopotamya otel gibi seçeneklerin arasından tercihinizi yapabilirsiniz ayrıca Merkezi konumda Nuhoğlu otel de var konum olarak iyidir. Eski Mardin’de Sabancı müzesi var mutlaka görmelisiniz içerisinde eski dönem paralardan tarihi eser toprak kil kaplara kadar birsürü eser var. Eski Mardin de çarşı da gezerken eşeklere rastlamanız doğaldır dar ve taş ev yapıları yüzünden belediye çöp toplama işini hala bu şekilde gidermektedir. Ha bir de eşek sütü sabunu var Mardin’e has burada doğal olarak temin edebilirsiniz
Eski Mardin’de yemek yiyecek pek yer yoktur tavsiyem kebapçı Yusuf ustayı bulmanızdır. Tavsiyem de ciğeridir kebabı da iyidir ama ciğeri daha iyidir.
Zinciriye ve kasımiye medreseleri mevcut. Eski zamanlardan kalma güzel eserler günümüze kadar kalmıştır. Zinciriye medresesi eski Mardin’in içinde kasımiye medresesi eski Mardin’in aşağısında kalır. Kesinlikle buraya kadar gelmişken uğramalısınız. Kasımiye medresesinin içinde rehber kardeşimizi bulursanız size güzel mezopotamya manzaralı fotoğraflar çekerken medresenin tarihi hakkında bilgiler de verir. Duvarlarında kan izleri vardır bunun hikayesini size güzel bir şekilde anlatır. Ayrıca Eski Mardin içinde tarihi ulu camii vardır kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim çok eski bir yapıdır. Rivayete göre camiinin minaresinin üzerine şehri yılan ve akrepten koruyan 2 muska yazılmıştır ancak muskalardan yılan için olanı çalınmıştır bu yüzden akrep pek görünmese de yılan çokça vardır derler. Ayrıca yılan demişken yılanların simgesi Şahmeran motiflerini sıkça görebilirsiniz . Hediyelik eşyalarda hali kilimlerde. Ayrıca Mezopotamya manzarası eşliğinde siz de benim gibi bir nargile severseniz Seyri Mardin kafeyi öneririm . Yaz günü dondurma kış günü sahlepleri güzeldir.
Ayrıca ilçelerinden Midyatta Sıla konağı vardır. Günümüzde hercai dizisi orada çekilir. Konukevi diye görebilirsiniz midyata gittiğinizde. Gümüşçüler çarşısı meşhurdur.. Ee gümüş demişken Türkiye’nin en meşhur telkari ustalarının Mardin’de olduğunu hatırlatmakta da fayda var. Burada Türk Kürt Arap Süryani Ezidi Hristiyan İnançsız herkes içiçe geçmiş şekilde huzurla yaşar. Eski Mardin’e çıktığınızda yada gümüşçüler çarşısına pek çok Süryani esnafla da karşılaşabilirsiniz. Ayrıca bir not ben alışverişlerimi Süryani gabriel den yaparım çok dürüst esnaftır. Tespih seveniniz varsa envai çeşit tespih bulabilirsiniz. Gümüş hediyelik tepsi çaydanlık tespih başlığı yüzükler çok güzeldir. Ayrıca midyata giderken Dara zindanlarına kesinlikle ama kesinlikle uğrayın uluslararası bir kurum tarafından korunmaya alınmış içerisine girince yüzyıllar önce böyle bir yerin nasıl inşaa edilebildiğine şaşırıp kalacaksınız ayrıca BeyazSu mesire alanına kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim. Ayaklarınız suyun içinde iken uzanıp dinlenme imkanı bulabilirsiniz ya da Mangal keyfi yaparken suyun şırıltısını duyabilirsiniz ha bu arada pek çok kendin pişir kendin ye yeri olduğu için rahatlıkla karnınızı duyabilirsiniz . tabii midyatın kafro köyüne gidip Türkiye’nin en lezzetli pizzasını yemezseniz. Kafro köyündeki üstat İsviçre’de uzun süre yaşamış bir Süryani abimiz. Kendisi yaz aylarında havalar sıcakken memleketine gelip köyünde pizza yapıyor ve gerçekten bu işte çok iyi. Oraya kadar gitmişken tavsiye ederim.
Nusaybin tarafında da gırnavaz diye bir yer var oranın da manevi olarak önemi müsiüman cin kabilesinin yaşadığı bir nokta olması ben pek gitmedim ama yurtdışından o tarafa gelen rehber eşliğinde gezenler olduğunu duydum. Mardin konusunda ufak tefek aklıma gelen şeyleri yazdım insanları çok sıcaktır moderndir. Doğu da olması korkutmasın ilk gelirken benim de endişelerim vardı ama artık burayı çok sevdim. Ufakta olsa bilgilendirebildiysem ne mutlu. Not alıntı değildir herşey kendimce yazıya dökülmüştür
Sıra sizde sizin şehriniz nasıl ?