Author

Topic: Ekonomi Yönetimi ve Kripto Paralar (Read 114 times)

legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
March 17, 2020, 02:57:24 PM
#3
Dünyadaki merkezi piyasaların kontrol gücü -doğrudan ya da dolaylı yollarla- devletlerin elinde olduğu için hem faizleri hem de para arzını yükseltip düşürebiliyorlar. Hatta siyasi kararlar alarak ülkelerini daha fakir ve daha savunmasız hale de getirebiliyorlar. Örneğin borsalar, hükümetlerin kararlarına en hızlı tepki verenlerdir...

Satoshi'nin vizyonundan bakarsak, zaten buna bir tepki olarak ortaya çıkmıştı. Hız, anonimlik, güvenlik ve ucuz transfer. Bunların ne kadarı günümüzde yeteri kadar eski durumunu koruyabiliyor, orası tartışılır. Fakat her şeyden önemlisi, sınırlı arza sahip olmasıydı!

Bu yüzden ben de bu tarihi kriz ortamında BTC ve diğer kripto paraların daha yüksek fiyatlara ulaşacağını düşündüm. Merkezi piyasalardan kaçan paraların, kripto paralarda toplanacağını bekliyordum. İlk etapta hayal kırıklığına uğradım aslında. Geçen haftaki BTC'nin sert düşüşleri, Corona virüsü ve piyasaların genel tepkileri ile bağdaştırıldı. Fakat sonra düşündüm ki; belki de yaşadığımız düşüşler halving'e giden yoldaki beklenen düşüşler olabilir. Sadece şu anda yaşadığımız kriz ortamıyla tarihleri denk geldiği için biz böyle algılamış olabiliriz. Bunu test etmek için önümüzde birkaç aylık bir süre var.
full member
Activity: 742
Merit: 140
March 16, 2020, 07:04:07 PM
#2
Satoshi'nin anlatmak istediği ve bizimde hep beklediğimiz böyle bir fırsattı ama malesef durum çok farklı oldu ve bizim piyasa ilk devrilenlerden oldu. Bu tabloyu görmesek ve böyle bir senaryo yazılsa hepimiz artacağından emin konuşurduk belki de(en azından ben). Demek ki kimse kriptoları bir liman olarak görmüyor ve böyle büyük durumlarda kripto paraların esamesi okunmuyor.

2008 yılında basılan paralar bizim gibi gelişmekte olan ülkelere akmıştı. Çünkü o dönem ülkemiz geleceği parlak gelişmekte olan bir ülkeydi. Şuan zaten insanların eline para verseler de gelmeyecekleri gibi bizde 2008 Türkiye'si değiliz. Devletin elinde satılacak hiçbir şey kalmadı ve böyle hem sağlık ve hem de ekonomik krize 4 milyon mülteci ve bir ayağımız Suriyedeyken yakalandık.

Bence ekonomik olarak değil akıllıca, davranabileceğimiz bir durumumuz yok. Merkez bankamızda para yok, 4 milyon mülteci var, Suriyede askeri operasyon yapıyoruz, önümüz yaz ve turist olarak sadece çekirge sürüsü bekleniyor.

Bizi kıskanan Almanya gibi şakkk diye 550 milyar euro piyasaya veremiyoruz rahatlasın diye.

https://www.haberturk.com/almanya-silahini-cekti-koronaviruse-karsi-devlet-destekli-550-milyar-euro-kredi-2614826-ekonomi

Geçen yıl ihtiyat akçesi bile hazineye aktarıldı.

https://t24.com.tr/haber/merkez-bankasi-nin-41-milyar-tl-lik-ihtiyat-akcesinin-21-milyari-hazine-ye-aktarildi,832689

Tamda böyle durumlar için tutulan paraydı.

Bizim damat bey de teşvik paketi açıklayabilir ama kayınpederi cumhurbaşkanı olan bir maliye bakanını dünya dinler mi yatırıma gelir mi bilinmez.

Kişisel olarak zorunlu olmadıkça harcama yapmayıp, nakit biriktirmeye çalışıyorum vatandaş olarak.
hero member
Activity: 1204
Merit: 630
March 16, 2020, 02:20:44 AM
#1
Satoshi'nin bizlere anlatmak istediği şeye şu an bizzat şahit oluyoruz. İçinde yaşadığımız sözde "serbest" ekonomik düzende, bir sıkıntı ortaya çıktığında merkez bankaları ellerindeki senyoraj gücünü kullanarak, karşılıklar, faizler ve para basma gibi araçları kullanarak piyasayı kendi lehlerine olacak şekilde çeviriyorlar.

Biliyorsunuz FED önce piyasaya 5 trilyon dolar para süreceğini açıklamıştı. Bunun ardından dün gecede faizleri düşürüp uzun zaman sonra ilk defa "sıfır" yaptığını açıkladı.

Bunun yanı sıra resmi kaynaklardan olmasa da Avrupa'da hızla artan sıkıntılı durumun etkisi olarak da Avrupa Merkez Bankasının'da henüz faizlerle ilgili olmasa bile, para arzıyla ilgili bir artış hazırlığı yaptığı konuşuluyor.


Bunun yanı sıra

Japonya faizlerle oynamadı ancak teşvikleri önemli ölçüde arttıracağını duyurdu.
Kore Merkez Bankası bugün TSİ'ye göre 10.30'da toplanıp karar alacak


Yani ülkeler önlem almak için en kolay hamlelerden birisini yapıyor. Para arzını genişletiyor ki bir refah durumu ortaya çıkabilsin. Ama bu genişlemenin üretimle desteklenemeyeceği ve karşılıksız basılan her paranın aslında daha sonra daha büyük problemlere yol açabileceğini unutmamak gerekir. Bu sıkıntılı süreç aşıldığında bugün alınan kararların geçici bahar havası oluşturması beklenebilir. Bu süreçte ülke olarak çok uyanık olmak zorundayız.

Bana kalırsa önümüzde çok kritik bir süreç var. Talebin arttığı, arzın daraldığı bir döneme gireceğiz belli ki. Bu da enflasyonist etkileri de arttırabilir.
Ekonomik olarak ülkece çok akıllıca davranmalıyız. Herkes de bu şekilde hazırlıklı olmalı bence.
Jump to: