ELECTRUM NEDİR?
Electrum hafif siklet bir bitcoin cüzdanıdır. Daha az kaynak kullanarak, hız ve basitliğe önem verir. Bitcoin sisteminin en karışık kısımlarını idare eden yüksek performanslı sunucuları kullanır ve cüzdanınızı gizli bir şifreyle kurtarmanızı sağlar. Electrum başlar başlamaz senkronize olur. Bitcoin çekirdeği gibi %100 güvenlik sağlamaz. Bitcoin çekirdeği ile karşılaştıracak olursak;
1-Paranız Üzerinde Kontrol: İki cüzdan da bitcoinleriniz üzerinde size tam kontrol verir. Bu demektir ki üçüncü kişiler bakiyenizi donduramaz yada kullanamaz. Yinede cüzdanınızın güvenliğinden ve yedeklemesinden siz sorumlusunuzdur.
2-Onaylama: Bitcoin çekirdeği Bitcoin ağında işlem aktarması ve onaylaması yapabilmektedir. Ödemelerin onayı için üçüncü bir partiye güvenmeniz gerekmez. Tam düğümler en yüksek güvenlik seviyesini sağlar ve ağın korunması için gereklidir. Bununla birlikte, daha fazla trafik boşluğuna (20GB'nin üzerinde) ihtiyaç duyar ve daha uzun bir senkronizasyon süresi gerektirir.
Electrum ise SPV ve bir listeden rastgele sunucular kullanmaktadır. Ödemelerin onaylanmasında üçüncü partilere çok az bir güven gerekmektedir. Bununla birlikte bir tam düğüm kadar güvenli değildir.
3-Şeffaflık: Bitcoin çekirdeği açık-kaynaktır ve belirleyici bir şekilde yapılmıştır. Dünyadaki herhangi bir geliştirici kodu denetleyebilir ve yazılımın herhangi bir sır saklamadığına emin olabilir.
Electrum geliştiricileri istemcinin kaynak kodunu paylaşmıştır. Dünyadaki herhangi bir geliştirici kodu denetleyebilir. Bununla birlikte nihai yazılımı güncellerken yada yüklerken Bitcoin çekirdeği gibi belirleyici bir şekilde yapılmadığından bu cüzdanın geliştiricilerine güvenmeniz gerekmektedir.
4-Savunma: İki cüzdan da casus yazılımlara karşı savunmasızdır. Bilgisayarınızı güvenli hale getirmek, güçlü bir şifre kullanmak, bakiyenizin çoğunu soğuk depoya taşımak yada çift-faktör onaylamayı aktifleştirmek bitcoinlerinizin çalınmasını daha da zorlaştırabilir.
5-Gizlilik: Bitcoin anonim olmamakla birlikte iki cüzdan da adresleri çevirerek ödemelerinizin ve bakiyenizin takip edilebilmesini zorlaştırır. Yinede her ödeme talebinizde yeni bir Bitcoin adresi kullanmanız önerilir.
Bitcoin çekirdeği ödeme alırken yada gönderirken ağdaki istemcilere bilgi sunumu yapmaz.
Electrum ise tüm ödemelerinizle ilişkilendirilebilir ve IP adresinize giriş yapabilen merkezi sunucular kullanmaktadır.
SEED (TOHUM) NEDİR? Tohum sizin özel anahtarlarınızı oluşturmak için kullanılan rastgele bir tümceciktir. Bu tümce yan yana geldiğinde hiç bir anlam ifade etmeyen kelimelerden oluşur. Mesela;"veli salça serpinti kale yeşil tabak çimen ahlat mercimek efendim ". Bu tümceleri cüzdanınızı kurtarmak için kullanacağınız için bir yerde saklamanız gerekmektedir. QR kod şeklinde, hafıza kartında ya da bir kağıda yazılı olarak saklayabilirsiniz.
TOHUM NE KADAR GÜVENLİDİR? Electrum tarafından oluşturulan tümceler 2^128 bit entropiye sahiptir. Yani bitcoin özel anahtarları ile aynı seviyede güvenlik sağlar.
ELECTRUM'DA BİR ADRESİ DONDURMAK NE ANLAMA GELİR? Bir adresi dondurduğunuz da, o adres içinde olan bitcoinler gönderilemez. Eğer dondurulmamış adreslerinizde bitcoin yoksa gönderim yapamazsınız.
NE TÜR ŞİFRELEME KULLANILIYOR? Electrum tohum ve özel anahtarlarınızı şifrelemek için AES-256-CBC kullanır.
CÜZDANIM NEDEN ŞİFREMİ GİRMEDEN AÇILIYOR? Tüm cüzdan dosyalarınız değil sadece tohum ve özel anahtarlarınız şifrelenir.
DİĞER BİTCOİN İSTEMCİLERİNDEN ADRES İTHAL EDEBİLİRMİYİM? (IMPORT) Electrum 2.0'da, tohum ile oluşturulmuş bir cüzdana adres ithal edemezsiniz. Bunun için tohumsuz özel bir cüzdan oluşturmanız gerekir. Eğer yalnızca izlenebilir bir cüzdan oluşturmak istiyorsanız (file=>New/restore) şeçip bir cüzdan ismi belirleyin ve "Restore or import a wallet" şeçeneğini işaretleyerek çıkan kutucuğa özel anahtarlar ya da bitcoin adres listelerini girebilirsiniz.
ÇOKLU ÖDEME YAPABİLİRMİYİM? Birden fazla gönderiyi tek bir işlem içerisinde yapabilirsiniz. Kutucuğa adres;miktar yazarak çoklu gönderim yapabilirsiniz.
Amount(miktar) kısmında göndereceğiniz toplam miktar yazar. Ayrıca bu arayüzü kullanarak CSV dosyası(virgül ile ayrılmış veriler) ithal edebilirsiniz.
Tools=>Create Transaction=> From CSV
ELECTRUM İLE RAW TRANSACTION(HAM İŞLEM) OLUŞTURABİLİRMİYİZ? Ham işlem kullanıcıların özel işlemler oluşturmasına ve bunların yayınlanmasının geciktirilmesine olanak sağlar. İleri seviyede kullanıcı değilseniz bu bölümde yapacağınız bir hata bitcoinlerinizi kaybetmenize yol açabilir.
BİTCOİN GÖNDERMEYE ÇALIŞTIĞIMDA ELECTRUM DONUYOR. Bu çok çıktılı bir işlem yapmaya çalıştığınızda olabilir, örneğin musluklardan yüzlerce küçük ödeme aldığınızda. Bitcoin göndereceğiniz zaman Electrum işlem oluşturabilmek için cüzdanınızdaki harcanmamış coinleri arar. Harcanmamış coinler farklı değerlere sahip olabilir aynen madeni ve kağıt paralar gibi.
Eğer donma yaşarsanız işlem girdilerinizi birleştirmek için küçük değerde coinleri tek bir adresinize topluca gönderin. Bu da bir yığın bozuk parayı kağıt para ile değiştirmeye benzer. Ayrıca musluklardan gelen ödemeler için Electrum'u kullanmamaya özen gösterin.
GAP SINIRI NEDİR? GAP sınırı, belirli sıradaki adreslerinizin içindeki kullanılmamış azami ardışık adres sayısıdır. Electrum bu sınırlamayı adres aramayı durdurmak için kullanır ve bu değer 20 olarak ayarlanmıştır. Böylece istemci kullanılmamış 20 adres bulana kadar tüm adresleri alacaktır.
NASIL ADRES OLUŞTURURUM? Electrum kullanmanız için size otomatik olarak adres oluşturacaktır. Eğer kendiniz yeni bir adres oluşturmak isterseniz konsola;" wallet.create_new_address() " yazın. Bu komut 1 adres üretecektir. Birden fazla adres üretmek isterseniz(mesela 50) konsola;
" for x in range(0, 50):
print wallet.create_new_address() " yazın.
ELECTRUM SOĞUK CÜZDANLARI DESTEKLİYOR MU?
Evet destekliyor. Soğuk cüzdan oluşturmak için;
İnternete bağlı olmayan bir makinede bir cüzdan oluşturun(file=>new) Çevrimiçi makinanızda Electrum'u açın.
Cüzdanı oluşturduktan sonra (wallet=>master public keys) seçin. (file=>New/restore) şeçip bir cüzdan ismi
Daha sonra bu key'i çevrimiçi makinanıza taşıyın. belirleyin ve "Restore or import a wallet"
şeçeneğini seçin. Kutu içine Master Public Key'i yapıştırın. Bu şekilde cüzdanınızın sadece izlenebilir İşleminiz bittiğinde soğuk cüzdanınızın tüm işlem geçmişini görebilirsiniz.versiyonunu oluşturacaksınız. İMZASIZ BİR İŞLEM OLUŞTURMAK
Sadece izlenebilir cüzdanınızın gönderme bölümüne gelerek işlem bilgilerinizi girin ve Bu pencerede "save" düğmesine basarak işlemi bilgisayarda bir yere kaydedin. Pencereyi "Create unsigned transaction" düğmesini seçin. Açılan bilgilendirme penceresine devam et deyin. kapatın ve kaydettiğiniz bu işlemi soğuk cüzdanınızın olduğu çevrimdışı makineye yükleyin. İMZASIZ İŞLEMİ İMZALAMAK
Soğuk cüzdanınızda menüden (Tools -> Load transaction -> From file) seçin ve daha oluşturmuş olduğunuz imzasız işlem dosyasını şeçin. "Sign" düğmesine basın. Bunu yaptığınızda işlem kimliğiniz gözükecektir. Kaydet düğmesine basıp bu işlem dosyasını bilgisayarınıza kaydedip bir şekilde çevrim içi cüzdanınızın olduğu makineye yükleyin.
İŞLEMİNİZİ AĞDA YAYINLAMAK
Çevrim içi cüzdanınızdan (Tools -> Load transaction -> From File ) seçin ve bir önceki adımda imzaladığınız işlem dosyasını seçin. Açılan pencerede "broadcast" (yayınla) düğmesine tıklayın. Böylece işleminiz tüm bitcoin ağında yayınlanmış olacaktır.