Bir çok insanın ayrıca haberi olmadığı 2 tane bilgi var bu araçlarla alakalı. Öncelikle lityum ve bir çok kaynak maddesini afrikada ki çocuk işçilerin bile çalıştığı madenlerden alıyorlar, hiç öyle aman düzeltelim buraları falan gibi bir amaçlarıda yok, sırf ucuza maledebilmek için göz yumuyorlar. Petrol olan herhangi bi yerde birisi sesini yükselterek konuşsa "demokrasi" götüren batı, iş para kazanmak olunca 8-10 yaşında çocukların her gün öldüğü madenlerden kaynakları alıp bu arabaları üretmekten çekinmiyor, ve bu madenler bir gün tükenecek, yani bu hammadesi olmadığında nasıl üretecekleri konusunda gelişmeleri gerekecek ister istemez.
İkincisi, aslında güzel bir şey, karlı veya değil benzine göre onu bilemem ama teoride amaç dünyamızı daha temiz tutmaksa, ben varım, bütçem yetse alırım, mümkün değil tabii öyle bir şey şuan, değil elektrikli araç, elektrikli aracın tekerini alacak para kalmadı malum sebeplerden. Fakat kimsenin konuşmadığıda şu, sen elektrikli araç kullanabilirsin ama elektrik nereden geliyor? Bu enerjiyi sen kömür yakıp ürettiysen, yine gram bir faydası yok ki elektrikli araç kullanmanın, evet güneş panelleri rüzgar türbinleri falan çok güzel ama ülkemizde ağırlık bu değil, demek ki o elektrikli aracın şarj olduğu yere elektriğin gelişide çok temiz bir yerden olmayabilir, yani dünyayı o kadarda temiz tutmuyor olma ihtimali var.
Yavaş yavaş artık dünya olarak tükenmez kaynaklara geçmek lazım. Ülkemizde güneş bolca alınan güney bölgelerinde güneş enerjisi ile bunlar yapılabilir. Bildiğim kadarıyla Şanlıurfa’ya panellerden kurulu bir bölge ayarlanmıştı doğru yanlış tam hatırlamıyorum. Bütçem yeterse bende elektrikli aracı bir zaman almak istiyorum bakalım fırsat bulabilir miyiz?
Hocam almanya bütün kış kömür yakarak elektrik üretti, elektrikli araçları kömürden elde ettiği elektrik ile şarj etti yani. Yeşiller nükleer santralleri kapattı, şu anda cidden çok mal bir durum içindeler. Oralarda rüzgar enerjisine ağırlık vermek istiyorlar, açık denize bile kuruyorlar ama onun da çok eleştirilen yönleri var. Elektrikli araçların yukarıda yazıldığı gibi lityum ve kobalt elde edilmesindeki tutarsızlıkların yanında kullanımında da çok eleştirilebilecek yön var, elektriğin nasıl elde edildiği gibi.
Fiyatlar bana da çok pahalı geldi. Evde yavaş şarj ederseniz makul oluyor bir tek. Evden işe işten eve gitmek için uygun olabilir. Atıyorum Maslak'ta ya da Levent'te çalışırsınız, 30-45 dakika işe gidiş sürüyordur ve elektrikli mantıklı olabilir. Ama mesela uzun yolda bayram tatili için İstanbul'dan Bodrum'a giderken şarj tam bir çile olacaktır. Zaten yollar ana baba günü oluyor, otobanlarda bile trafik oluyorken bir de elektrikli şarj sırasını düşünemiyorum. Daha çok gelişmesi lazım bu teknolojinin.