Jeg mener ikke at det er riktig å snike i kollektivtrafikken, men jeg er alltid interessert i å se hvordan ny teknologi kan virke "forstyrrende" ("disruptive") på etablerte prosesser, på godt og vondt – og hvordan nye og uventede forretningsmodeller skapes.
Fra Osloby i dag:En gruppe som kaller seg Planka har mot en månedlig avgift tilbudt seg å betale snikebøtene til sine medlemmer. Medlemskap i Planka Oslo koster 200 kroner måneden. Ifølge gruppen selv er virksomheten en protest mot organiseringen av kollektivtransporten. Planka krever gratis og skattefinansiert kollektivtransport.
Etter å ha sett på saken i over ett år konkluderte Finanstilsynet med at dette er forsikringsvirksomhet. Slik virksomhet er konsesjonspliktig, og etter det Osloby forstår er det lite sannsynlig at gruppen vil kunne få konsesjon.
Se også
Planka Oslos nettsted.
Det virker som om disse nokså enkelt kunne ha drevet videre ved å drive anonymt via en Tor hidden service og gjøre inn- og utbetalinger i Bitcoin. Kundene kunne nok ikke ha vært anonyme, men det hadde ikke vært nødvendig heller.
Med et slikt nærmest uangripelig system, kan man kanskje se for seg tre mulige utfall:
1: Det offentlige tvinges i retningen av lavere kollektivpriser fordi tilstrekkelig mange er forsikret og dermed bare betaler 200 per måned (som er Planka Oslos pris).
2: Det offentlige tvinges til dramatisk å intensivere kontrollvirksomhet. Dette er kostbart og kan slå ut i høyere reisepriser og dessuten gjøre forsikringsvirksomheten så mye mindre lønnsom at disse tvinges til å sette opp sine priser, noe som over tid vil utlignes i et spillteorietisk ekvilibrium og en "ny normal" der reisende konstant plages av kontroller av mennesker som kunne ha gjort mer samfunnsnyttig arbeid.
3: Effekten vil være liten eller fraværende. De fleste ønsker å opptre ærlig og ønsker ikke ubehaget ved å bli tatt i kontroll. Planka Oslo har allerede drevet i to år tilsynelatende under dette alternativet.
Hva tror dere?