Author

Topic: ETH vs NEO (cele mai raspindite standarte token ERC & NEP) (Read 286 times)

jr. member
Activity: 76
Merit: 4
De acest standard ai aflat?

"Enjin’s Minecraft plugin will also enable users to take advantage of the new token standard ERC1155. The ERC1155 standard was created by Enjin and allows users to send multiple tokens, with different standards, in one transaction. For example, you would be able to send multiple ERC20 and ERC721 tokens to another account at the same time."
member
Activity: 113
Merit: 15
Diferenta dintre algoritme sau mai bine spus INCOPATIBILITATEA

   Deci, sa admitem ca toate Smart Contractele bazate pe platforma Ethereum au la baza un sablon universal care la rindul sau este reprezentat de Standartul ERC-20 iar de indata ce se face o schimbare sau o adaugare in acest sablon apare imediat alt Standart ca ERC-223, ERC-621 sau oarecare altul, dar unul cu altul nu este compatibil, indiferent de faptul ca in toate trei cazuri tokenii desi fiind construiti pe Standarte diferite, pot fi depozitati pe MEW (My Ether Wallet) sau pe alt portmoneu.
  
Deci, explicatia o voi face in baza celei mai simple formule matematice!
Sa admitem ca sablonul nostru (adica Standartul pe care este construit Smart Contractul) va fi X + Y = Z unde 1 + 1 = 2 este Standartul ERC-20 care nu mai poate fi schimbat niciodata, dar se poate corecta prin adaugarea termenilor noi sau inlocuirea acestora...
 
Sa vedem diferenta!
    
X + Y = Z <=> este Sablonul universal oferit de echipa Ethereum

1 + 1 = 2 <=> este Standartul ERC-20

schimbam un termen
1 + 6 = 7 <=> a aparut Standartul ERC-223

adaugam si schimbam unul sau mai multi termeni
11 + 2 = 13 <=> a aparut Standartul ERC-621

Precum vedem sablonul este universal, dar schimbind sau adaugind o oarecare optiune in Smart Contract, nu mai putem obtine acelasi rezultat, ceea ce la rindul sau, ca consecinta, cauzeaza incopatibilitatea Standartelor ERC sau NEP
member
Activity: 113
Merit: 15
Excelent articol - chiar vroiam sa stiu exact ce este ERC 20, dar cu "engleza mea de balta" am probleme la articolele tehnice.
Si o curiozitate - de ce nu se "cupleaza" ERC20 cu ERC223? N-ar fi mai simplu decât să migreze monedele?

 Ma bucur ca articolul ti-a fost util, deci, cum am mai mentionat anterior, Stndartul ERC-20 este un sablon de Smart Contract universal oferit de echipa Ethereum pentru a usura procesul de creare a tokenilor, iar dupa cum stim, Smart Contractul in baza caruia a fost creat un token nu poate fi supus oricaror schimbari, de aici putem deduce urmatorul fact: in cazul in care Smart Contractul va fi modificat sau completat cu scopul de a moderniza caracteristicile sale si de a crea noi posibilitati, imediat dupa ce trece atestarea la Ethereum Improvement Proposal (EIP) va aparea un nou standart care va avea la baza formula standartului ERC-20, dar cu oarecare schimbari sau adaosuri., adica un token creat pe ERC-20, unde, prin urmare, echipa de dezvoltatori decide sa modifice Smart Contractul trecind la versiunea bazata pe ERC-233, in consecinta tokenul creat anterior pe ERC-20 devine inutil si fara de nici o valoare, Acest proces de migrare a tokenului de la un standart la altul este echivalent cu Fork-urile cripto-monedelor doar ca aici merge vorba despre  token care devine inutil, in timp ce moneda-cripto supusa Fork-ului ramine cu aceiasi valoare totodata dind nastere unei extensii bazata pe acelasi protocol cu ceva inoiri dar asta-i alta poveste...
jr. member
Activity: 76
Merit: 4
Excelent articol - chiar vroiam sa stiu exact ce este ERC 20, dar cu "engleza mea de balta" am probleme la articolele tehnice.
Si o curiozitate - de ce nu se "cupleaza" ERC20 cu ERC223? N-ar fi mai simplu decât să migreze monedele?
member
Activity: 113
Merit: 15
             Propun sa studiem cu totii standartele ERC cit si NEP, puteti sa enumerati tokeni bazati pe Standartele enumerate in articol cit si alte standarte cunoscute de dvs., asfel informind comunitatea, in special vorbitoare de Romana, puteti lasa chiar si link-uri de recomandare doar ca in format Hyperlink, lasind un link ar trebui sa faceti o exlpicare scurta despre tipul standartului pe care functioneaza cit si alte amanunte despre proiect cu cuvintele dvs. proprii...

                                                                Astept idei, propuneri si intrebari din partea dvs.


member
Activity: 113
Merit: 15
Ce parere aveti despre Standartul ERC-233 si ERC-827 ?
member
Activity: 113
Merit: 15
In acest articol voi enumera cele mai frecvent intilnite standarte a celor două platforme pentru eliberarea tokenilor (jetoanelor) ca ETH si NEO si totodata voi face si o analiza plus unele comparatii intre ele.

       Facind cunostinta cu acest aticol, banuiesc ca multi dintre cititori sunt destul de bine familiarizati cu conceptul de CriptoValuta, chiar mai mult, adeseori ati intilnit in vizorul dvs. termenii  CriptoValuta (CriptoMoneda) sau Token (Jeton), dar nu toti sau adincit mai tare pentru a studia standartele si conceptele care stau la baza acestor termeni.

     Pentru inceput ca sa fie mai clar trebuie sa stiti ca un Standart ERC-? sau NEP-? este acelasi Smart Contract(Contract Inteligent)

     Deci de aici, pentru a fi mai clara situatia trebuie sa incepem cu notiunile de CriptoMoneda sau CriptoValuta (din engleza CryptoCurrency este un tip de moneda digitala, virtuala, o moneda surogat, nebancara, folosita ca mijloc de plata, (ex: Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin, Dogecoin, Cardano, Neo)., denumirea de criptomoneda indica faptul ca acest mijloc de plata utilizeaza criptografia avind la baza un lant de blocuri numit Blokchain si este descentralizat, patial decentralizat sat chiar total centralizat pentru a controla tranzactiile si a preveni dubla cheltuiala.
    Tokenul (Jetonul) este asemanator unei CriptoMonede care este utilizată pentru a reprezenta un sold digital într-un anumit activ care dialogheaza cu baza de date pe baza tehnologiei de blocare Blokchain, iar accesul la acestea se face prin aplicații speciale care utilizează scheme de semnătură electronică, adica Smart Contract (Contractele Inteligente) iar daca mai simplu spus, un Token nu are Blokchain-ul sau propriu fiind rulat cu ajutorul retelei Ethereum ex: EOS, ICON sau la NEO ex: Ontology, Switcheo...
  
Deci voi incepe cu Ethereum deoarece cei mai multi Tokeni (jetoane) sunt creati anume pe aceasta platforma.

       Procesul de creare a unui Token este de fapt insusi crearea unui algoritm dupa care prin urmare si va functiona un oarecare token, acest algoritm poarta denumirea de Smart Contract (Contract Inteligent). E un Contract deoarece in acest algoritm toate conditiile sunt obligatorii pentru executie, iar se numeste Smart pentru ca contine functiile de auto-indeplinire si de auto-control asupra executiei. Odata ce un Contract Inteligent a fost creat ,el nu mai poate fi schimbat iar token-ul conform algoritmului dat initial, deaceea dezvoltatorii prescriu din timp conditiile pentru functionarea lor, adica seteaza o lista de functii.
PS: Desigur cu ajutorul Smart Contractelor se pot implementa nu numai Tokeni ci si orice alte aplicatii decentralizate cit si multe alte proiecte.
      Inca de la inceput, de cind a aparut platforma Ethereum dezvoltatorii de proiecte creau diferiti Tokeni, unde fiecare dezvoltator lua o hotarire in mod independent de ce reguli si functii va avea Smart Contractul sau, ceea ce prin urmare a condus la un conflict de compatibilitate intre Tokenii si portofelele create, dapps, si de fiecare data aparea nevoia de a solutiona problemele cu aceasta compatibilitate. In fine programistii, pentru a evita asfel de probleme in viitor au decis sa creeze un singur standart care a devenit Standart ERC-20.

ERC  Ethereum Request for Comment este standartul pentru crearea jetoanelor care defineste functiile obligatorii ale Smart Contractelor, care ar trebui folosite atunci cind se creeaza un Token pe platforma Ethereum.

20 este numarul de ordine al cererrii pe care dezvoltatorul a trimiso spre perfectare
.

Mai tarziu, in ERC20 ceva a mers prost si au fost create alte standarde precum ERC-223, ERC-621, ERC-721, ERC-827, ERC-948. Lista poate fi continuata, dar eu voi pune accentul pe cele mai frecvent intilnite standarte la moment ...

                                                                                                               Standart ERC-20

Standart-ul ERC-20 este cel mai bine cunoscut standard folosit pentru a crea aproape toati tokenii cunoscuti pe platforma Ethereum. Acest standard a fost propus in 2015 si a fost adoptat oficial in 2017, dupa care a inceput boom-ul proiectelor ICO, care au selectat platforma Ethereum si in special standardul ERC-20 pentru crearea propriilor tokeni, pentru ca este destul de usor de inteles, de folosit si verificat de timp.


Standardul ERC-20 include in sine urmatoarele functii:


1. name(numele) - functia care contine numele tokenului.

2. symbol(simbolul) - functia care contine valoarea caracterului scurt al tokenului.

3. decimals(zecimale) - functia care determina in cite parti poate fi impartit un token.

4. total supply(volumul total) - functia care determina numarul total de jetoane.

5. balanceOf(balanta) - functia care arata soldul in cont la o anumita adresa.

6. transfer(tranferul la) - functia de tranferare a tokenului de la adresa primara la adresa utilizatorului (spre exemplu un participant la ICO).

7. transferFrom(tranferul de la) - functia de tranfer al tokenilor intre utilizatori.

8. approve(aprobare,confirmare) - functia care vrifica soldul fondurilor din Smart Contract si regleaza retragerea de fonduri in functie de parametrii specificati.

9. allowance(alocatie) - functia care actioneaza ca garant al faptului ca expeditorul are suma necesara pentru a o trimite la adresa destinatarului.


De asemenea, standardul ERC-20 include si doua tipuri de evenimente:


1. transfer(transfer) - evenimentul de transfer de jetoane intre adrese.

2. approval(aprobare) - eveniment care este declanaat cind functia de aprobare este executata cu succes.

Putem vedea ca functiile determina modul in care tokenul va functiona de la crearea in sine pina la utilizarea sa, iar aceste functii garanteaza faptul ca tokenul poate functiona pe reteaua Ethereum, si toate functionalitatile necesare pentru viata tokenului de la portofele compatibile la DAPP și așa mai departe sunt adaptate acestui standard iar multimea se adapteza anume sub acest standard.

Standardul ERC-20 a simplificat foarte mult procesul de creare a tokenilor si este in continuare cel mai principal, dar, deoarece se presupune ca este un pionier in standartul ERC-20, cu trecerea timpului au fost descoperite unele probleme care au dat nastere unor noi standarte care adauga noi caracteristici si posibilitati.


Hai sa analizam pe scurt posibilitatile noilor standarde.

                                                                                                      Standard ERC-223

Standartul ERC-223 a fost elaborat in mai 2017 de catre Dexaran ca o solutie la problema trimiterii de jetoane la o adresa incorecta de catre utilizator. Pentru a va face sa intelegeti, datorita acestei erori, mai mult de 3 milioane de dolari au fost trimise la adrese incorecte numai in 2017, fara posibilitatea de a le retrage inapoi, si pierderile se petrec inca ... Si aceasta eroare nu este recunoscuta oficial, deoarece utilizatorii isisi trimit fonduri la adrese gresite prin neatentia lor. Dar Dexaran a gasit o solutie la aceasta situatie si a facut modificari la ERC-20 prin adaugarea a doua functii la standardul sau ERC-223:

1. O singura functie de transfer care inlocuieste vechiul ''transfer'' si ''transferFrom''

2. Functia ''tokenFallBack'' pentru Smart Contractul de primire, care determina tipul de monede expediate.

Acum, daca trimiteti tokenii la o adresa gresita, acestea vor fi returnate la adresa expeditorului, la fel ca atunci cind ETH este tranferat la o adresa gresita.
Un exemplu: Bethereum de la standartul ERC-20 (BTHR) a migrat acum la ERC-223 (BETHER)

                                                                                                       Standardul ERC-621
Standardul ERC-621 este o completare a standartului ERC-20, care va permite sa modificati numarul total de token (totalSupply) intr-un Smart Contract pe o parte sau pe alta prin adaugarea a doua functii:

1. increaseSupply - creste functia cantitativa

2. decreaseSupply - functia de scadere a cantitatii

O adaugarea convenabila, pe de o parte, iar, pe de alta parte, emisia suplimentara de token nu este intotdeauna un fenomen pozitiv.


                                                                                                        Standartul ERC-721

Standartul ERC-721 a fost creat in septembrie 2017 de catre utilizatorul Dieter Shirley. Acest standard va permite sa creati tokeni de colectie, adica tokeni complet unici care difera unul de cealalt si in acelasi timp sunt conform standartului uniform ERC-721. Un exemplu viu al tokenului standard ERC-721 este tokenul proiectului CryptoKitties si MonsterBit. Si, de asemenea, inca un exemplu al standardului ERC-721 este Criptovaluta Decentraland MANA, platforma de realitate virtuala a carei utilizatori pot sa-si colectioneze tokeni, sa-si construiasca orase si sa imparta valori, datorita tokenilor interschimbabili (NFT) cu standartul ERC-721. La baza acestui standart sta si abilitatea de a implementa API pentru urmarirea si predarea dreptului de proprietate a tokenilor unici NFP non-fungible tokens care in traducere inseamna tokeni interschimbabili, care pot fi folositi pe o scara larga si anume acolo unde este nevoie de tokeni unici ca exemplu jocurile de colectie mentionate mai sus, sloturi de loterie, jocuri de noroc, si alte domenii.


                                                                                                         Standardul ERC-827

Standardul ERC-827 a fost dezvoltat in ianuarie 2018 de catre utilizatorul Augusto Lemble, la fel ca si ERC-621 are ca scop completarea standartului ERC-20 si anume adauga functia de transfer de date a tranzactiilor si functia de verificare a tranzactiilor cu partea terta, care impreuna extind capacitatile retelei Ethereum la un nivel de transmiterea a datelor din intreaga lume in doar citeva secunde.

Multi oameni numesc acest standard urmatoarea generatie a standardului ERC. Acest standard nu corecteaza ERC-20, ci extinde capacitatile totodata fiind compatibil cu acesta.

                                                                                                         Standard ERC-948
Standardul ERC-948 a fost propus in martie 2018 de Kevin Owocki, standardul pentru gestionarea abonamentelor in sfera e-comerce. Exista deja abonamente la reteaua Eyhereum, dar Kevin a sugerat crearea unui singur standard in acest scop si totodata a sugerat unele adaugari pentru rezolvarea problemei cruciale de scalare si comoditate. La momentul dat standartul nu a fost complet elaborat, insa am decis sa il mentionez, deoarece consider ca aceasta directie este foarte promitatoare intr-un viitor apropiat.

Dupa cum vedem dezvoltatorii lucreaza in mod constant pentru a imbunatati reteaua Ethereum si in viitor asteptam o multime de idei si noi realizari interesante si daca sunteti personal dezvoltator, aveti idei, lucrari, puteti depune cereri la Ethereum Improvement Proposal (EIP) si daca lucrarearea dvs. este aprobata si acceptata de comitetul EIP, lucrarea dvs. va deveni standardul ERC cu numarul de serie care va fi egal cu numarul de ordine a cererii depuse de catre dvs.


NEO si standartele Protocolului NEP(NEO Enhancement Protocol)

Probabil ati auzit un astfel de lucru ca "efirul Chinezesc" - asa o numesc in multime moneta NEO doar pentru ca este ca si Ethereum, si va permite sa creati tokeni pe Blokchain-ul lor.

Atit Ethereum, cit si NEO sunt platforme bazate pe tehnologia Blokchain, si aici se termina toate asemanarile lor. Voi evidentia doua diferente principale  intre aceste platforme:

1. Pentru a crea tokeni pe NEO dezvoltatorii pot alege dintr-o serie de limbaje de programare ca Java, Python? #c, etc., in timp ce pentru crearea de tokeni pe Ethereum dezvoltatorii trebuie sa cunoasca si sa foloseasca un limbaj de programare special conceput pentru Ethereum numit Solidity

2. In Ethereum crearea tokenilor se efectueaza peste sau deasupra Blokchainului ETH in timp ce in NEO totul are loc direct cu codul Blokchein-ului NEO, aceasta aduce in reteaua NEO, atit Avantaje cit si Dezavantaje și. Un avantaj ar fi faptul ca aceasta abordare ofera o retea cu viteza tranzactiilor mai mare, pina la 10 000 de tranzactii pe secunda la NEO, in comparatie cu 15-30 de tranzactii pe secunda in reteaua Ethereum. Iar dezavantajul este ca se pierde descentralizarea in reteaua NEO, care nu este considerata un dezavantaj in comunitatea insasi si se incadreaza in concept.

Desigur, exista si alte diferente intre aceste platforme, dar eu le-am enumerat din punctul de vedere al crearii tokenilor.


                                                                                                             Standard NEP-5

Si acum analizind functiile standartului NEP-5 incercati sa gasiti diferente Smiley
                                      

                                                   

Standardul NEP-5 include urmatoarele functii obligatorii:


1. name(numele) - functia care contine numele tokenului.

2. symbol(simbolul) - functia care contine valoarea caracterului scurt al tokenului.

3. decimals(zecimale) - functia care determina in cite parti poate fi impartit un token.

4. total supply(volumul total) - functia care determina numarul total de jetoane.

5. balanceOf(balanta) - functia care arata soldul in cont la o anumita adresa.

6. transfer(tranferul la) - functia de tranferare a tokenului de la adresa primara la adresa utilizatorului (spre exemplu un participant la ICO).

De asemenea, standardul NEP-5 include evenimentul obligatoriu:

1. transfer - evenimentul de transfer al tokenilor intre adrese, care este initiat atunci cind functia de transfer este executata cu succes in (transfer).

Dupa cum puteti vedea, functiile si evenimentele NEP5 sunt identice cu unele functii ERC20.

In afara de standartul NEP-5, e important sa stim ce este standartul NEP-2 si NEP-6 care nu sunt standarte ale tokenilor NEO, dar ele deasemenea se indica in descrierea portmoneelor specificindu-se daca un anumit standart este acceptat.


                                                                                                               Standart NEP-2
Standartul NEP-2 este standardul de criptare a cheii private de tip 2FA pentru portofele, adica standardul pentru scrierea codului care va proteja accesul la sold prin introducerea unei parole si a unui cod unic de la diferite canale, astfel incit sa nu existe posibilitatea de interceptare a parolelor.

                                                                                                               Standart NEP-6
Standartul NEP-6 este standardul portofelului NEO, destinat rezolvarii problemei esentiale a portofoliilor cross-platform. Daca aplicati acest standard pentru portofelul dvs., atunci veti putea muta rapid tokenuri din portofel la portofel fara a lua in considerare alte caracteristici ale portofelului.

Dar daca totul este atit de bun pentru NEO, atunci de ce aproape toti tokenii existenti, conform datelor coinmarketcap, sunt create pe platforma Ethereum si atit de putin pe Neo ? ... Exista mai multe motive si aici sunt cele mai importante dintre ele:

1. Ethereum este prima platforma pentru crearea tokenilor cu un numar mare de dezvoltatori si o comunitate activa, astfel incit toata lumea are o audiere si aproape toata lumea stie unde sa isi creeze propriul token - sigur ca pe Ethereum;)

2. In acelasi timp, proiectul NEO a fost sub „Cortina de fier“ a brandului vechi Antshares, care sa dezvoltat in interiorul Chinei, si doar dupa rebranding Antshares in NEO platforma NEO sa deschis lumii intregi.

3. Nu exista un numar mare de dezvoltatori in ecosistemul NEO, in ciuda limbilor de programare familiare, pe care specialistii nu trebuie sa le studieze in continuare, spre deosebire de limbajul specific al Ethereum ''Solidity''

4. Un factor putin important in alegerea unei platforme pentru crearea de tokeni pentru dezvoltatori si fondatori de proiecte este numarul de burse de valori criptografice(burse de valori), unde Neo in mod semnificativ ramine in urma lui Ethereum. Dar aceasta este doar o chestiune de timp, acum există un schimb mare descentralizat excelent Switcheo care accepta NEP-5 cit si alte burse bune care accepta tokenii NEP-5 ca Binance, Kukoin si altele.

5. Si poate cel mai mare obstacol este pragul de pret al unui Smart Contract pentru NEO in valoare de 490 GAS, ceea ce il face mai putin accesibil in comparatie cu Ethereum. Desi scaderea cursului de schimb in acest an a redus semnificativ costul unui contract inteligent pentru NEO.



Aceste motive descriu starea din trecut, explicind de ce exista atit de putini tokeni creati pe NEO. Timpul prezent, si anume 2018, poate fi considerat deja o noua etapa in viata platformei NEO, deoarece exista toate conditiile favorabile, si NEO deja atrage atentia dezvoltatorilor de proiecte pentru a crea tokenii sai pe blokchainul NEO.

Desigur, ambele platforme atit Neo cit si Ethereum nu stau pe loc, fiecare lucreaza intensiv dezvoltind si rezolvind probleme pentru a atinge obiectivele lor, si in opinia mea, ambele platforme merita atentia noastra. Practic, in majoritatea surselor de informatie pe care le-am gasit, lui NEO i se atribuie statut de ''UCIGAS'' al lui Ethereum, si aici eu nu sunt de acord; Sunt sigur ca este nevoie de concurenta, pentru ca fiecare participant vrednic sa devina mai bun, dar nu sa nu fie ucis sau inlocuit de altul in viitor, sigur, deja sunt incercari de a dezvolta tehnologii inter-platforme care ar uni mai multe Blokchai-uri intr-o retea si care ar rezolva o data si pentru totdeauna problema compatibilitatii tokenilor diferitor platforme si nu numai...

Exemplu de token standard ERC-20 in reteaua Ethereum: eos, binance coin, icon, zilliqa

Exemplu de token standard NEP-5 in reteaua NEO: ontology, phantasma, switcheo, nkn


Jump to: