Author

Topic: Etherdelta ve Metamask Nasıl Kullanılır ? (Read 469 times)

sr. member
Activity: 814
Merit: 258
Çok güzel konu olmuş anlatımda her lazım olacak şeye değinilmiş elinize sağlık yararlı bir konu.
newbie
Activity: 182
Merit: 0
hocam bu metamask isimli cüzdana tether usd atılabiliyor mu? veya tether nerede saklanabilir. şu malum donanım cüzdanlarına mı atılacak. pc ye cüzdan uygulaması mı indireceğiz de saklayacağız. borsalarda tether saklama haricindeki seçenekler nelerdir?
member
Activity: 448
Merit: 88
Eline sağlık hocam. Konuya yabancı arkadaşlar için büyük kolaylık oldu artık soranlara direkt bunu atacağım ben de.  Grin
jr. member
Activity: 124
Merit: 3
Böyle emek verilen konulara Merit veren neden olmaz ki acaba Smiley Güzel paylaşım teşekkürler. Zaten biliyorduk diyen forumun eski vatandaşları, yeni üye olan arkadaşlar zaten merit veremiyor, birazcık cömert olalım. Keşke bende olsa da versem, merit olayından dolayı kademe atlayamadik.
member
Activity: 294
Merit: 10
World’s First Decentralized ICO Platform
Bu kadar user friendly olmayan bir uygulama site tasarımı olabilir mi ya,ciddi ciddi bunun kursuna gitmek gerekiyor ,sanırım hiç bir zaman ısınamayacağım arayüzüne.
member
Activity: 308
Merit: 10
güzel yazı airdrop bountler ile gelen tokenleri nasıl satacaklarını soran çok oluyordu.. ancak ethrdelta alternatifi forkdelta da var daha hızlı geldi onu kullanabilirler. Aynı arayüz zaten
member
Activity: 224
Merit: 52
Ethereum tabanlı tokenların airdroplarına ya da ICO'larına katılmışsak, bize gönderecekleri tokenlar için bizden ethereum cüzdan adresi isterler. Bu yüzden de genellikle myetherwallet kullanılır. Bir çoğumuz burada olduğumuza göre bizim hali hazırda bir mew adresimizin olduğunu düşünüyorum. Ancak herkes etherdeltayı ve metamaskı detaylı olarak kullanmayı bilmiyor. Keza ben de 5 aydan beri bilmediğim şeyler olduğunu bugün farkettim ve benim gibi olanlar için bu konuyu açmak istedim.

Aşağıda kullanılan terimlerin Türkçe karşılıkları konunun en aşağısında bulabilirsiniz.

Etherdeltayı kısa bir şekilde tanımlamak istiyorum öncelikle. Etherdelta merkezi olmayan ETHEREUM (ERC20) tabanlı bir kripto para borsasıdır. Yapılan tüm işlemler smart contract güvencesi altındadır. İşlem yaparken her hangi bir çekinceniz olmasın.

1- Metamask Yüklemek
MestaMaskı, Ethereum network’üne erişimi olan bir uygulama olarak düşünebilirsiniz. Ether saklama ve gönderme özelliğinin yanısıra DApp’lara da (Decentralized Ethereum Applications) erişim sağlıyor. Örnek olarak cryptokitties oynamak için metamask yüklemek zorundasınız. Sezgisel bir dizayna sahip olan MetaMask, test network’ü ve ana Ethereum network’ü arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz.
Private Key’iniz şifreli olarak cihazınızda bulunuyor ve dilediğiniz zaman export edilebiliyor.
MetaMask Chrome, Opera ve Firefox üzerinde çalışabiliyor.

Metamask yüklemek için: https://chrome.google.com/webstore/detail/metamask/nkbihfbeogaeaoehlefnkodbefgpgknn bu linkten veya güvenlik açısından https://metamask.io sitesinden de indirebilirsiniz.


2- Metamask Hesabı oluşturmak
Metamaskı yükledik, tarayıcımızda turuncu bir tilki simgesi belirdi eklenti bölümünde bundan sonra Metamask’a tıkladığınızda karşınıza gizlilik politikaları çıkacak ve onları hızlıca geçip accept butonuna tıklayıp kabul edin. Sonrasında karşınıza şifre oluşturma ekranı gelecek, oluşturacağınız bu şifre MetaMask’a giriş yapabilmenizi sağlayacak[Bunu unutma ihtimalinize karşı bir yere kaydedin]. Şifreyi seçip ilerledikten sonra karşınıza 12 kelimeden oluşan bir hesap kurtarma key’i gelecek.[Bunu güvenli bir yerde saklayın] İlerde şifrenizi unutursanız hesabınıza girebilmenizi sağlayacak key budur.

3- Metamask ile ethereum cüzdanımızı senkronize etmek
MEW (myetherwallet) ile Metamask’ı birbirine bağlayabilmek için JSON Keystone dosyamız yada private key gerekli(hangisini kullanıyorsanız). Metamask’a tıkladığımızda sol üstte çıkan(yenileme butonuna benzeyen) butona basıyoruz ve çıkan seçeneklerden import account seçeneğini işaretliyoruz.


Select type yazan yerden tercih ettiğimiz yöntemi seçiyoruz(myetherwallet cüzdanına giriş yapar gibi) ve import’a tıklıyoruz. Bu işlemden sonra kullandığımız ethereum cüzdanımın MetaMask ile senkronize 0lmuş oluyor.


4- Tokenları Metamask’a eklemek
Yazının devamındaki işlemlere DAY tokenı ile devam edicez, siz DAY yerinde hangi token’ı kullanırsanız o token ile işlem yapmış olacaksınız. Eğer myetherwallet’te custom token eklemişseniz bu aşama onunla tamamen aynı. Metamask’ta “TOKENS” tabına geçiyoruz. Burada önemli olan kısım Token Contract Address kısmını doğru girmek, eğer doğru bir şekilde girdiyseniz otomatik olarak diğer sekmeler de dolacak. Contract adresine ise https://etherscan.io/ ‘dan gelen token’ın üzerine tıkladıktan sonra çıkan Contract Address’ten kolayca bulabiliriz.


5- Etherdelta’ya giriş
Bu aşamadan sonra güvenli bir şekilde etherdeltayı kullanacak hale geldik. Bundan sonra MetaMask’a giriş yaptıysak eğer etherdeltaya her girdiğimizde sağ üst köşede hesabımızı görmeliyiz. Eğer tarayıcıdan çıkarsanız, MetaMask oturumu kapatır ve yeniden giriş yapmanız gerekir, ayrıca eğer MetaMask’ta birden çok hesabınız varsa hangisinin seçili olduğuna dikkat edin.

 

6- Token nasıl deposit edilir ?
Etherdeltayı açtığımızda çok karmaşık bi arayüz karşınıza çıkack şahsen ben etherdeltadan nefret ediyorum ancak airdropları/bountyleri bozdurmak için burayı kullanmak zorundayız. Sol üstte etherdelta yazsının solunda tokenın kısa adı yazıyor biz de işlem yapmak istediğimiz tokenı oradan seçeceğiz.

Token’ı seçtikten sonra onu satabilmemiz için MetaMask’tan etherdeltaya almamız, yani Deposit etmemiz gerekir. Aşağaki görselden de görebileceğiniz üzere Deposit sekmesinde(diğer sekmelerde de mantık aynı) Token, Wallet ve EtherDelta bölümleri var. Bunlardan Token’ın altında hangi token ile işlem yaptığımızı, Wallet altında MetaMask’ta (myetherwallet cüzdanımızda) o token’dan ne kadar bulunduğu ve EtherDelta’nın altında ise EtherDelta hesabımızda o tokendan ne kadar bulunduğu görünür.

Şimdi ise alt alta duran iki tane deposit butonları var bunların ne olduklarını açıklayalım(Diğer işlem sekmeleri için de geçerli). Üst kısımda bulunan kısım satış yapmak istediğimiz token’ı deposit etmek, alt tarafta bulunan kısım ise ETH deposit etmek için kullanılır(zaten ETH yazmışlar).

İstediğimiz token’ı deposit etmek için üst taraftaki kutucuğa ne kadar token transfer etmek istiyorsak onu yazalım. Buradaki örnekte 10 tane yazdık ve Deposit butonuna bastık. Karşınıza MetaMask tarafından bir transaction isteği çıkacak ve o isteği onayladıktan sonra token’larınız EtherDelta tarafında görünecek. Unutmayın bu işlemleri yapabilmek için hesabınızda bir miktar ethereum olması gerekiyor.



7- Token nasıl satışa konulur ?
Şimdi ise geldik en zevkli kısma, yani etherdelta’dan deposit ettiğimiz token’ları satışa koyabiliriz. Order Book yazan kısımda borsada bekleyen alım satım emirleri görünür. Bu kısımda yeşil olan kısımlar alış, kırmızı olan kısımlar ise satış emirleridir, yani bizim gireceğimiz satış emri kırmızı alanda çıkacaktır.  Alım – satım emirleri arasındaki denge fiyatı belirler.

Fiyatları gördükten sonra new order kısmından Sell sekmesini seçiyoruz.

İlk sırada satmak istediğiniz token’ın sembolü görünecek ve yan taraftaki kutucuğa satmak istediğimiz miktarı gireceğiz.İkinci sırada birim token’ımız için ne kadar fiyat biçtiğimizi giriyoruz(ondaklı sayı girersek nokta kullanalım).
Üçüncü sırada satıştan ne kadar elde edeceğimiz otomatik olarak hesaplanacak ve sonra sırada ise satış işleminin ne kadar süre sonra iptal olacağı belirtiliyor.Miktarı girdik, fiyatımızı belirledik ve Sell butonuna tıkladığımızda karşımıza böyle bir uyarı çıkacak. Sign tuşuna bastığınızda MetaMask satış için etherdelta’ya yetki vermiş olacak ve tokenlarınız satışa çıkmış olacak.

Eğer alış emirlerinden beğendiğiniz bir fiyat olursa, satış emri koymadan direk beğendiğiniz alış emrinin üzerine de tıklayarak satış yapabilirsiniz. Tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek ve amount to sell bölmesine bu fiyattan satmak istediğiniz token miktarını yazdığınızda satış anında gerçekleşecek. My transactions bölümünde ise Orders sekmesine tıklarsak satışa koyduğumuz token’ın durumunu takip edebiliriz(Ne kadarını satıldığı yada süresinin dolmasına ne kadar kaldığı).


8- Satıştan sonra kazandığım ETH’u cüzdanıma geri nasıl çekerim ?
Satışımız gerçekleşti ve etherdelta tarafında satmak istediğimiz tokenların sıfırlandığını ve yine aynı taraftaki ETH miktarının arttığını görürürüz, bu satışımızın başarıyla gerçekleştiğinin bir göstergesidir. Etherdelta’daki ETH’leri MetaMask’ımıza çekebilmek için withdraw sekmesine geçiyoruz(aynı işlem etherdelta’daki tokenlar için de geçerli, tek fark ETH bölmesinde değil Token bölmesinde yapılıyor olması). Çekmek istediğimiz ETH miktarını alt taraftaki alana yazalım ve withdraw butonuna basalım ve gelen MetaMask ekranında submit‘e tıklayalım.

Transaction gerçekleştikten sonra sattığımız tokenların ETH değerinin cüzdanımıza geçtiğini görebilirsiniz.

Uzun bir yazı oldu farkındayız, ancak Türkçe kaynak eksikliği sayesinde satış yapamayan bir çok arkadaş için ilaç niteliğinde bir yazı olduğunu düşünüyoruz. Satış mantığını anladığınızı düşünüyoruz ve eper etherdelta’dan alış yapmak isterseniz aynı mantıkla yapabileceğinizi düşünüyoruz.


------------------------
Deposit: Tokenları cüzdandan borsaya atma işlemi.
Withdraw: Tokenları borsadan cüzdana atma işlemi.
Expires: Bu 10.000 sayısı verdiğimiz emrin kaç block boyunca geçerli olduğunu söyler. Yani emir girdikten sonra ilk 10.000 block içinde satış/alış gerçekleşmez ise, emir iptal olur!
Yaklaşık olarak 10.000x14/60/60 = 38.89 saat sonra otomatik iptal olur!
Fee: Borsa komisyonu.
Jump to: