Author

Topic: Ethereum cüzdan adreslerinde "F" karakterinden sonraki harfler neden yok? (Read 171 times)

hero member
Activity: 1694
Merit: 629
Cüzdan adreslerinin yapısından tutunda kullanımına kadar inanılmaz bir mühendislik harikası ile yapıldığını görüyorsunuz. adresinizde ne kadar bol sıfır varsa ödediğiniz fee o kadar düşüyor 🙂 . Bazı kullanıcıların cüzdanlarına bakarsanız heleki mevbotları adreslerin çoğu bol sıfırlı. adamların yaptığı tx inanılmaz miktarda yüksek olunca doğal olarak daha az maliyetli işlemler peşinde koşarak belli çözümleri tercih ediyorlar.

Daha önce hiç duymadığım ve bilmediğim bir bilgi daha öğrenmiş oldum. Her anlamda yapısı ve çalışma mantığı olarak mühendislik harikası olan blok zinciri gerçek anlamda tüm detayları ile düşünülerek yaratılmış. Özellikle ne kadar fazla sıfır olursa o kadar daha az gas fee ödenmesi de kesinlikle çok mantıklı. Belirttiğin gibi gün içerisinde yüzbinlerce hatta milyonlarca işlem yapılan cüzdanların adreslerinde bol sıfır bulunuyor olması gas fee savaşlarının önüne geçmek ve bu cüzdanların gas maliyetlerini düşürmek için oldukça güzel bir şey. Bakalım şu konu altında daha hangi bilgileri görecek ve hiç bilmediğimiz bilgileri bu vesile ile öğrenmiş olacağız.
legendary
Activity: 2156
Merit: 1518
Cüzdan adreslerinin yapısından tutunda kullanımına kadar inanılmaz bir mühendislik harikası ile yapıldığını görüyorsunuz. adresinizde ne kadar bol sıfır varsa ödediğiniz fee o kadar düşüyor Smiley . Bazı kullanıcıların cüzdanlarına bakarsanız heleki mevbotları adreslerin çoğu bol sıfırlı. adamların yaptığı tx inanılmaz miktarda yüksek olunca doğal olarak daha az maliyetli işlemler peşinde koşarak belli çözümleri tercih ediyorlar.
hero member
Activity: 1694
Merit: 629
Genellikle cüzdan adresini kopyala-yapıştır yapan birisi olmamdan kaynaklı olarak çok uzun bir süre bu durum dikkatimi çekmemişti fakat bir süre sonra Ethereum adreslerinde F karakteri sonrasında hiçbir harfin yer almadığını fark etmiştim. O dönemler pek merak etmesem de konu hakkında çok kısa bir araştırma yapmış ve üstünkörü bir şekilde sadece sebebin ne olduğunu öğrenmiştim. Bu konuya denk geldiğimde ise gözümde mazi canlanmış oldu ve bu konu ile ilgili olarak lokal forumumuzda güzel bir konu olduğunu görmüş oldum. Paylaşım için teşekkürler.
legendary
Activity: 1120
Merit: 1064
Güzel bir bilgi ve faydalı bir post olmuş hocam. Ethereumun Hekzadesimal sistem kullandığını daha önce duymuş ancak araştırmamıştım. Bugün bunu öğrenmiş oldum. Böyle bilgiler ile forum daha iyi bir bilgi kaynağı haline gelebilir. Emeğinize sağlık.

Ayrıca bazı araştırmalarda Desimal sistemden Hegzadesimal sisteme çevirme hesapları da var.

Quote
Örnek 5 1250 sayısının Hexadesimal karşılığını bulun

1250 / 16 = 78, Kalan =  2
  78 / 16 =  4, Kalan = 14
   4 / 16 =  0, Kalan =  4
Sayıların sondan başa doğru 16’lı sistemdeki rakam karşılıklarıyla yazıldığında 4E2 bulunur (E, 14 rakamıdır).

1250 = (4E2)16‘dır.


Bu örnekte de gösterildiği gibi farklı sayı dizilimleri Hegzadesimal sistemde daha rahat kodlanır ve daha güvenilir olur.

Bu da Hegzadesimal’dan Desimal sisteme çevirme :





Kaynak : https://diyot.net/hexadecimal-sayi-sistemi/
sr. member
Activity: 974
Merit: 292
Arkadaşlar çok merak ettiğim bir konuya bugün rast geldim ve sizlerle de paylaşmak istedim.

Bildiğiniz gibi Bitcoin'den farklı olarak Ether cüzdan adreslerinin diziliminde 0-1-2-3-4-5-6-7-8-9 rakamları ve a-b-c-d-e-f harflerinin karışımı yer alır. F harfinden sonraki harflerin hiçbirini cüzdan diziliminde göremeyiz.

Bu ilginç detayın arkasında yatan açıklamayı aynen alt kısma ekliyorum:



"Ethereum adresleri, kriptografik olarak oluşturulan alfanümerik bir dizi karakterden oluşur. Bu karakterlerin oluşturulduğu format, heksadesimal (onaltılık) sistemdir. Heksadesimal sistem, 0'dan 9'a kadar olan rakamları ve a'dan f'ye kadar olan harfleri içeren 16 karakterli bir sayma sistemidir.



Ancak "f" harfinden sonraki bir "g" karakterinin ya da bu karakteri takip eden herhangi bir alfabenin diğer harflerinin adreslerde olmamasının sebebi, bu karakterlerin heksadesimal sistemin bir parçası olmamasıdır.

Teknik olarak, heksadesimal sistem 4-bitlik ikili (binary) değerleri temsil eder.
Örneğin:


Sonuç olarak, Ethereum adreslerinde "g" veya "f"ten sonraki diğer harflerin neden yer almadığı sorusunun cevabı, bu adreslerin temelinde heksadesimal sistemin bulunması ve bu sistemin sadece 0-9 arasındaki rakamlarla ve a-f arasındaki harflerle sınırlı olmasından kaynaklanmaktadır. "
Kaynak: ArmutBey


Ether adreslerinde alfabedeki diğer harflerin olmamasını her zaman merak etmişimdir.. Hatta daha sağlam ve benzersiz olması açısından diğer alfabetik karakterlerinde olması gerektiğini düşünürdüm. Bu arada Ether cüzdan adresleri, özel anahtarlar ve blokzincirde yazılan tx kodları bile heksadesimal sistemin ürünü olduğunu fark ettim.

Bitcoin algoritması ise Ether'e göre çok farklı. Sayı ve karakter(alfabe) sınırlaması yok.

Örnek btc adresleri:

17iMSVfNy4k7DqRTrwyrJmVzuN1NjKT4Rv

bc1qkef8cxfvu08jdqnesylwne8mlneax5nplqq5zg

Bu ilgi çekici bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim.


Jump to: