Author

Topic: Ethereum Madenciliği hakkında yazı dizisi. (Read 712 times)

member
Activity: 504
Merit: 10
September 14, 2017, 01:57:18 PM
#4
yazı tamamen şahsıma aittir. bir sonraki bölümde eth yerine ne kazabilirizi anlatmaya çalışacağım.

2-3 gündür bir tanıdığıma hazırladığım p106 serisi kartlarla yaptığım sistem var.

40 tane ekran kartı ve gerekli donanımlarla 55.000 TL e kurulan bu sistem  1000 Mhs kazım gücüne sahip ve totalde 75wat x 40 elektrik tüketimi ekran kartları için. yapılan bir çalışma var.
RİO olarak ortalama 10 ay gibi bir süre gibi gözüksede fiyatların artması ile bu süreç düşebilir
hero member
Activity: 981
Merit: 500
DIV - Your "Virtual Life" Secured and Decentralize
September 14, 2017, 12:57:43 PM
#3
Tebrikler, teşekkürler. Güzel bir yazı olmuş. Oldukça detaylı aktarılmış bilgiler. Ek olarak,

Sizden bir şey rica etmek istiyorum. Örneğim 100.000 TL sermaye ile Ethereum madenciliği yapmak ile direkt Ethereum satın almak arasında bir ROI karşılaştırması yapıp, bunu da yazıya dökebilir misiniz ?
sr. member
Activity: 602
Merit: 256
September 12, 2017, 03:02:30 PM
#2
Evet bende bugün izledim. Çok sade ve güzel bi anlatım olmuş. Kim hazırladıysa ellerine sağlık
member
Activity: 504
Merit: 10
September 10, 2017, 03:34:46 PM
#1
Olabildiğince sade ve videolu bir anlatım.


Bir önceki yazı dizimizde giriş olarak adlandırdığımız heyecan patlamasını sizlerle paylaşmıştık. Kripto para üretiminde özelikle ETH algoritmasını kullanan Ethereum vb. coinlerde asıl önemli olanın Ekran kartı olduğunu  gerisinin ise ufak detaylar olduğunu da belirtmiştik. Part 1'e buradan ulaşabilirsiniz. Link

Peki Kripto para üretimi nasıl yapılır ? Özellikle Ethereum üretimi nasıl olur ? Üretimin maliyeti nedir ? Karlılık seviyesi nedir ? Şuan ki değerler ile madencilik yapılır mı ? gibi konularda tecrübelerimi paylaşıyor olacağım.

Öncelikle piyasadan tavsiye edilen ekran kartlarını bulmalısınız. Rx serisi ekran kartları (470,480 - 570,580) hem elektrik tüketimi açısından hemde üretim değerleri olarak en karlı, en mantılı katlar olarak karşımıza çıkmakta.






Peki nedir bu iş ? Nasıl başlanır ? Öncelikle bazı kelimelerden, terimlerden bahsedeyim.

Ethereum Madenciliğinde ve bir çok madencilikte geçen bir kelimedir "rig". Genel anlamda 5li-6lı kartlarla oluşturulan sistemlere her ne kadar rig denilse de; 2li-3lüde olabilir. O yüzden illaki hemen 5li-6lı olmasına gerek yok.

Ayrıca ihtiyacınız olan diğer bir eleman ise "Riser" denilen  resimdeki gibi bir aparata ihtiyacınız vardır. Bu apart ile pci-e çıkışından ekran kartlarını anakartınıza takabilirsiniz. 

Ekran kartım kaç gb olmalı? Ne kadar verim alabilirim? gibi sorulara gelince; Şuan için minimum 4 gb'lık bir Rx serisi erkan kartı işinizi görücektir.  Ortalama 22-23 mhs, overclok ile 27-29 mhs  kazım üretkenliği gösteren bu kartlar elektrik tüketimide çok çok uygundur.

Hadi şimdi 5li bir RİG kurulumu yapalım ;  Gerekli donanımlar listesi;



5 adet Rx ekran kartı ( Rx serisi tavsiyemdir)

5 adet Riser

4 gb Ram,

120 gb ssd,

5 ekran kartı kaldıracak anakart (genelde gigabyte modellerinde olur pci e slotu bolca olan)

1000w psu (power güç)





Gerekli donanımları elde ettikten sonra windows 10 işletim sistemi kurmanız tavsiye ediyorum. İşletim sistemini kurduğunuz zaman aksiyon başlıyor demektir.

RİG  kurulumu için detaylı anlatım VİDEO youtube

İlk adım olarak; Ekran kartlarını tanıtmamız lazım; Bunun için AMD nin madenciler için özel çıkartmış olduğu driverı indirebilirsiniz. Buradan İndirin



İkinci adım; Madencilik için gerekli olan, olmazsa olmazlarımızdan biri olan  Claymore'u indirelim ve daha sonrasında Ethereum adresimizi yani cüzdanımızı belirleyelim.

Buradan indirebilirsiniz

İlgili detaylı anlatım videosu ise youtube

Üçüncü adım; Msi Afterburner indirmek. Bu programın özelliği ekran kartlarının değerleri ile oynayabilme. Fan kontrolü, overclok imkanı özelliklerle bizlere yardımcı olacak.  Detaylı olarak youtube







Aslında özetlemek gerekirse;  Bir kaç basit adımda ilk madencilik deneyimini sizlerde yaşabilirsiniz. Genel anlamda Overclok yapmadan madencilikten bahsettiğimiz bu yazı dizisinde ortalama süreç hakkında bilgilendirme yapmak gerekirse eğer;

5li bir rig normal şartlarda 110 mhs bir kazım gücü sergiler. Peki bu kazım gücü nedir diye merak ediyorsanız eğer; Whattomine sitesine girerek 110 mhs yazıp ne kadar sürede ne elde edeceğinizi görebilirsiniz. (Ben sizin için link olarak paylaştım ve ekran görüntüsü de aynı bu şekilde)






 

Yukarıda ki tabloyu açıklamak gerekirse; şuan ki şartlar da overclok yapmaksızın bir 5li rig; 181 $ gibi getiri sağlarken ortalama elektrik maliyeti de 200 tl olabilir.   625 TL gibi bir getirinin 200 Tl gibi elektrik tüketmesi ve sonucun da 400 TL gibi gelir kalması yüzünden Ethereum madenciliği patlama noktasında  gelmiştir ve bu yüzden karaborsaya düşen ekran kartlarını etkilemiştir. (FAZLA TALEP)

Bir sonraki yazı dizisinde ise; 4 gblık ekran kartları ile neler yapılabilir konuşuyor olacağız. Ethereum madenciliğinin görünüşte zor gibi gözükmesine rağmen basit adımlarla hayata geçirebileceğinizi unutmayın.  Ethereum dışında Sia coin, Music coin vb gibi coinleri de aynı şekilde üretebiliriz.



Kaynakça


http://kriptoparahaber.com/kripto-paralar-nasil-uretilir-ethereum-musiccoin-signatum-sia-coin-yazi-dizisi-part-2/

Jump to: