Merhaba arkadaşlar yeniden bir madencilik rehberi ile birlikteyiz. Kripto paralar ile yeni tanışan arkadaşlar, belirli bir bilgi seviyesinden sonra yada başlangıçta pek çok Türkçe kaynak olmadığı için madencilik konusunda bilgi toplamakta güçlük çekiyorlar. Hemen hemen herkesin aklındaki soru madencilik nasıl yaparım veya madenciliğin getirisi nekadar şeklinde oluyor.
Madencilik aslında bir bakıma mantıklı bir durum çünkü kendi coininizi kendiniz üretiyorsunuz. Tabiki burada üretim miktarlarıda işin içine giriyor. Ürettiğiniz coin değerli bir coin ise zaten herkes tarafından üretilen bir coin oluyor ve bu yüzden üretim sayınız kullandığınız ekipmana göre gün geçtikçe azalıyor. Gelin beraber, Ethereum madenciliğinin tam olarak ne olduğunu inceleyelim.
1-Ethereum Madenciliği
Ethereum, diğer kripto algoritmalarından farklı olarak (Bitcoin : SHA-256, Litecoin: Sycript, DASH: X11) GPU ile madencilik yapılabilen (ASIC değil) ETHASH algoritmasını kullanıyor. Yani öncelikle madencilik yapmak istiyorsanız bunun için kullanmanız gereken ekipmanlar ekran kartları. Bir yandan aslında düşündüğünüzde bir ASIC cihaz alıp üstündeki ASIC çiplerin teker teker bozulmasını izlerken elinizden birşey gelmiyor. Fakat ekran kartınız bozulduğunda "Garanti" sürecinden yararlanabiliyorsunuz. Öte yandan GPU teknolojisi ASIC teknolojisi gibi olmadığından zorlukta logaritmik artışlar yaşanmıyor. Yani piyasada bu işi nekadar yapan ekran kartı varsa o kart sayısı ile liner orantılı bir şekilde zorluk artışı yaşanırken ASIC cihaz ile mining yapılan diğer coinlerde bu durum logaritmik olarak ilerliyor.
2- Zorluk ve Hashrate (Kazım Gücü)
Zorluk diye tanımladığımız durum aslında belirli bir üretim planlaması yapılmış kripto paranın o yıl içerisindeki fazla üretimini dengelemek amacı ile kazım gücünüzün eskiye oranla kazım yapamayarak düşüş olması durumudur. Yani önceden siz 200Mh/s ile bir ayda 1 Ethereum kazarken. Zorluk artışı ile birlikte 200Mh/s ile 0.90 Ethereum kazmaya başlamanız anlamına geliyor. Peki zorluk neden artıyor. Yukarıda bahsettiğim gibi belirli bir üretim planlaması var ve sistem size sabit hızda sabit coin avantajını sağlamıyor. Zaten böyle bir durum olsa işler içinden çıkılmaz bir hal alır. Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız Ethereum (Byzantium) hardforkundan sonra zorlukta ciddi anlamda bir düşüş oldu yaklaşık olarak 42 birim azalma gözlendi. Yani gerçek bir örnek verirsek. Fork öncesinde 220Mh/s ile 0.90 Ether kazılırken, fork sonrasında 178Mh/s ile 1 Ether kazılmaya başladı (süre 1 ay). Tabiki bu durumda madencileri olumlu yönde etkileyerek iyi bir destek oldu. Peki bu kazım gücü nedir neye göre belirleniyor gelin ona bakalım
3- Hashrate Nasıl Tedarik Ederim (Kazım Gücü)
Hashrate tedarik edebilmeniz daha doğrusu sahip olabilmeniz için yapmanız gereken kısaca bolca ekran kartı sahibi olmanız. Tabiki her ekran kartının hashrate gücü farklıdır. Bu yüzden en verimli ve en ucuz ekran kartlarını almanız sizin için daha kârlı olacaktır. Peki hashrate'i nasıl hesaplarım derseniz. İnternette araştırma yaptıgınızda bir çok kart ve hashrate oranını paylaşan site bulabilirsiniz. Bunlardan birtanesi;
http://gpuhashrate.com/ site daha beta aşamasında olmasına rağmen güzel bilgiler içermekte kendinize oluşturmak istediğiniz sistem için klavuz olarak kullanabilirsiniz. Peki sadece ekran kartı almakmı gerekiyor? Tabiki hayır, aslında bir bilgisayar kuruyorsunuz ve bu bilgisayardaki ekran kartı sizin için kazım yapıyor. Bu kazım gücünü nekadar arttırmak istiyorsanız bilgisayarınıza okadar ekran kartı ilavesi yapıyorsunuz. Bunun içinde anakartınızın ekran kartlarınızı destekleyecek şekilde olması gerekiyor. Yani tek GPU destekleyen bir anakart ile verimli bir kazım zaten yapamazsınız. Ve oluşturduğunuz bu sisteme "RIG" adı veriliyor. Örneğin;
İşte yukarıda görmüş olduğunuz bir mining rig yani çok sayıda ekran kartına sahip bir bilgisayar aslında. Bu bilgisayar ile birlikte kazım gücümüz nekadar'a erişiyorsa veya yetiyorsa o kazım gücü ile birlikte, Ethereum üretebiliyoruz.
4- Hangi GPU (Ekran Kartı) Kullanmalı
Bahsettiğim gibi bu size kalmış birşey bütçenize göre bir ayar yapıp gücünüzün yettiği kadarıyla, bir mining rig satın alabilirsiniz, hali hazırda satılanlarda mevcut aslında yani sistem kurulu şekilde satında alabiliyorsunuz. Ekran kartı olarak aşağıdaki kartlar bu iş için biçilmiş kaftan birde kartlarınızı OC (Over-clock) modunda çalıştırarak ekstradan, kazım gücü elde edebilirsiniz örneğin kartınızın kazım gücü 23Mh/s fakat OC mod ile bu 26Mh/s lere bazı kartlar içinse daha fazla artışa sebep olabiliyor. Bu tabiki iyi birşey fakat kartınızın ömrünün kısalmasına yol açıyor. Mining için kullandığımız yazılım "Claymore Dual Ethereum GPU Miner). Dual miner şu anlama geliyor; Bir yandan Ethereum kazarken aynı anda Decred adı verilen kriptoyuda kazabiliyosunuz ama bu işin biraz komedi kısmı tabiki.
AMD RADEON R9 295X2
AMD Radeon R9 295X2 ekran kartı piyasada bulması güç olan ekran kartlarından olsada, ikinci el olarak temin edilebilmektedir. 57.68 Mh/s lik kazım gücü ile aslında Ethereum mining için paha biçilemez bir hazine olabilme özelliğine sahip yani bugünki değerlerden bir hesap yaparsak. Rig kurduğunuzda 6 adeti 346Mh/s lik bir kazım gücü sağlayacak buda yaklaşık size ayda 2.96 ETH olarak geri dönüş sağlayacaktır. Fakat kartın üretim yılı 2014 olduğundan piyasada sıfırını bulmanız çok çok zor ama ikinci el olarak bulabileceğinizi düşünüyorum. Temiz kullanılmış bir AMD Radeon R9 295X2 uygun bir fiyata alınabilir.
AMD Radeon HD 7990
48,5Mh/s kazım gücüne sahip HD 7990 gene eski kartlardan, fakat çok güçlü kazım yapabilen bir kart olması tercih edilmesine sebep. Yüksek verimliliği ile birlikte son zamanlarda zorluk seviyesindeki düşüş ile birlikte Bir Ethereum mining rig de olması gereken kartlardan birtanesi olduğunu düşünüyorum. 6 adet ile 29Mh/s kazım gücüne sahip olan HD 7990 bize ayda 2.5 ETH kazabilme potansiyeline sahip bir kart.
AMD Sapphire RX 580 NITRO
31Mh/s kazım gücüne sahip RX 580 günümüzde madencilerin hem fiyat olarak hemde verimlilik olarak tercih ettiği en iyi kartlardan biri 6 adet kullanarak bir rig oluşturduğunuzda size tam olarak 186Mh/s kazım gücü sağlıyor buda sizin için ayda 1.59 ETH kazanç anlamına geliyor.
Amd RX 470
26Mh/s kazım gücüne sahip RX 470 , uygun fiyatı ile tercih edilen diğer ürünlerden biri olmakta. Bir rig kurduğunuzda 6 adet kartın size sağladığı kazım gücü 156Mh/s oluyor ve bununda size getiri aylık olarak 1.34 ETH civarında.
RX 64 Vega
Yeni teknoloji olarak değerlendirebileceğimiz RX 64 Vega aslında madencilik için tasarlanmamış bir GPU. Fakat Over Clock modunda yaklaşık 43.5Mh/s hashrate sağlamakta buda 6 adet kar kullanılmış bir rig için yaklaşık olarak 261Mh/s yapıyor.
Önemli Not: Yapılan hesaplamlar anlık zorluk üzerinden hesaplanmıştır, günlük olarak ileriki periyotlarda değişkenlik gösterbilir. O yüzden yatırım yaparken tekrar tekrar hesaplayınız. Yazım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.
https://www.kriptom.com/blog/ethereum-madenciligi-nasil-yapilir/