Author

Topic: Ethereum Tabanlı “Aztec” ZCash ve Monero İşlevi Görebiliyor (Read 192 times)

full member
Activity: 784
Merit: 120
Ethereum tabanlı olması bağımsız olduğu anlamına gelmiyor bence. Çünkü kendi altyapısı olmayan proje Ethereum altyapısına bağlı oluyor. Bence coin dediğin kendi altyapısına sahip olmalı. Eğer kendi altyapısı olmayacaksa coin değil Ethereum tokeni demek gerekli. Yani Ethereum altyapısında bir sıkıntı olsa bu konuştuğumuz sadece bu coin için değil tüm ERC20 tokenleri için söylüyorum. Sıkıntı olacaktır. Bu sıkıntının olmaması için sağlam proje dediğiniz kendi altyapısını oluşturmalıdır.
jr. member
Activity: 168
Merit: 1
Evet bunun kısa ve öz açıklaması ethereum üreticileri bilinçli olarak ethereumu hayattan silemememizi sağlayacaklar.Değerleyeceğini düşnüyorum çünkü ne kadar işlev görürse o kadar iyi olacaktır.Bakalım umarım iyi olur.
full member
Activity: 980
Merit: 152
Adamlar gizliliği o kadar yanlış anlamış ki. Gönderdikleri token eninde sonunda Ethereum Blockchaine kaydedilecek ve gönderilen kişinin adresinde görülecek. Peki gizlilik özelliği nerede? "Mendili avucuma sakladım ondan görünmüyor" durumundan başka bir şey değil. Avucunu açtığında mendili görüyorum. Gizlilik Ethereum ağında bir tokenin yapabileceği iş değil.
hero member
Activity: 1288
Merit: 645
benle alakası yok bunun Cheesy gızlılık ayagına scam cıkarlar fılan. karısmasın.
sr. member
Activity: 980
Merit: 257
Olayı tam anlamadım ama buna benzer dağıtım yapan projeler var. Mesela bakiye cüzdanına yansıyor ama transaction yok, nerden ve kimden geldiği belli değil, böyle bişey mi bu? uykusuz kafam basmadı Cheesy
jr. member
Activity: 322
Merit: 2
Bu tarz gelişmeler güzel birden fazla fonksiyona sahip coinler ortaya çıkıp bu coin kalabalığına son vermeli aksi takdirde büyükboğalar gelemez.
member
Activity: 588
Merit: 22
Gizli işlemler yapılabilmesi için Ethereum tabanlı bir akıllı sözleşme geliştirildi.

Bir grup programlayıcı akıllı sözleşmelerle birlikte çalışabilen bilgi içermeyen kanıtları geliştirdi. Bu sayede işlemlerin kimin tarafından yapıldığı ve işlemin içeriği saklanabiliyor.
Aztec protokolü adı verilen projenin geliştiricileri şöyle bir açıklama yaptı:

Aztec protokolü Ethereum tabanlı bütün dijital değerler için gizlilik sağlayabiliyor. Aztec protokolünü denemek adına MakerDAO’nun DAI token’larına uyguladık. Bu akıllı sözleşme sayesinde ERC-20 formunda olan DAI token’ları gizli Aztec formuna dönüştürebiliyoruz.

Bilgi içermeyen sağlamalar (zero knowledge proofs) kriptografik bir metot, bir işlemi yapabileceğimizi gösterip aynı zamanda işlem içeriğinin ne olduğunu ve elimizde ne kadar kaynak bulunduğunu saklamamızı sağlıyor. Bu metot ZCash ve Monero gibi gizlilik odaklı kripto paralar tarafından kullanılıyor ve işlemlerin kim tarafından yapıldığı ve miktarı görülemiyor. Yani bir bakıma ZCash’in işlevini bir akıllı sözleşme yapabiliyor.

Programlayıcıları temsil eden bir kişi Reddit’te 14 gün önce yaptığı işlemi örnek gösterdi.  40 DAI token’ını akıllı sözleşmeye gönderdi ve bu akıllı sözleşmeden belirsiz bir miktar token (40 DAI token’ı değerinden fazla olamaz) başka bir kişiye geçti. Geliştirici token’larını gönderdiğini iddia ediyor ancak alıcı adresinde herhangi bir token aldığı görünmüyor. Tabi insanların yalan söylüyor olabileceğini göz önünde bulundurabiliriz ya da geliştiriciler Blockchain’e “yalan” söylemeyi (veya gerçeği saklamayı diyelim) öğretmiş olabilir.

Aztec’i henüz dışarıdan test eden bulunmuyor. Aztec geliştiricileri MetaMask eklentisi geliştireceklerini bildiriyor ve proje şu anda Ethereum’un en büyük destekçilerinden ConsenSys tarafından destekleniyor.

Aztec ile yapılan işlemler akıllı sözleşmeye ulaştığı zaman alıcıya bir nevi “çek” gönderiyor. Aslına bakılırsa bir kara deliğe benzeyen akıllı sözleşmeden alınan çekin gerçek DAI token’larına dönüştürülmesi için kara delikten çıkarılması gerekiyor. Yani Aztec kendi içerisinde, Blockchain’den uzak bir veri tabanı yaratmış durumda. Aztec şu anda kod halinde ancak arayüz eklendiğinde sadece birkaç tıkla bu çeklerin alınabileceği öne sürülüyor. Bu çekleri dönüştürdüğümüz zaman Blockchain muhtemelen ne kadar token aldığımızı ortaya çıkaracaktır ancak gönderici bilgileri saklı tutulabilir.

Aztec sayesinde kullanıcılar token’ını bir akıllı sözleşmeye göndererek Blockchain’den saklayabilecekler. Aztec kapalı oylamalarda ve anonim kimlik şemalarında kullanılabilecek. Ek olarak kullanıcılar Aztec değerlerini fiyatını ortaya çıkarmadan alıp satabilecekler. Bunların dışında Aztec için birçok kullanım alanı araştırılmaya devam ediyor.

Kaynak: Trustnodes
Jump to: