kaynak:https://kriptohayat.com/ethereumun-2-000-olmasi-icin-3-neden
Bitcoin’den sonra piyasa değeri en yüksek olan 2. kripto para birimi Ethereum, tüm zamanların en yüksek değeri olan 1475$ dolara ulaştı. 2018 yükselinden bu yana rekor seviye olan bu artış, Polkadot (DOT), Chainlink (LINK) gibi kripto para birimleri çok geride bırakmış gibi görünüyor. 2021 yılının başından bu yana %100 artış yaşayan ethereum, tüm zamanlarda en yüksek artışı yaşayan kripto para birimlerinden biridir.
Ethereum, merkezsiz finans projeleri ile büyük bir artış yaşamayı başardı. Merkezsiz finans projelerinin artması ve ethereumun popülaritesini daha da arttırdı. Hem ödemeler yönünde hem de çeşitli uygulamalarda işlev görev gören Ethereum, bir sonraki psikolojik seviye olan 2.000$ seviyesine yaklaştı.
Ethereum’un yakın zamanda 2.000$ ı görmesi için ise temel olarak 3 neden bulunmaktadır.
1-) Ethereum 2.0
Ethereum 2,0 ile daha hızlı daha ölçeklenebilir yapıya kavuşacak olan Ethereum, algoritma güncellemesinde bulunacaktır. Proof-of-work algoritmasından proof-of-stake algoritmasına geçen ethereum, hızlılık ve ölçeklenebilirlik konusunda rakiplerine fark atacaktır.
Ethereum 2.0 a geçiş 4 farklı aşamaya bölünmüş olsa da Beacon zincirinde ilk geçiş olan eth2 faz 0 iyileştirmesi hayata geçirilmiştir. Vitalik faz 0’ın 2021’nin sonunda biteceğini ve diğer aşamaya geçileceğini öngörmektedir. Böylelikle saniyede 5 işlem yapabilen ethereum ağı saniyede 1000 işleme kadar çıkabilir. Dolayısı ile bu da fiyatlara yansır!
2-) Ethereum Yakma ve Öngörülebilir İşlem Ücretleri
Ethereum tabanlı merkezi olmayan uygulamalar (dApps), veya protokolleri üzerinde gerçekleşen herhangi bir eylem, madencileri bunlara teşvik etmek için ek ücret gerektirmektedir. Şu anda işlem ücretleri, en yüksek ücret ödeyenin işleminin gerçekleştiği bir sistem ile belirleniyor. Bu sistem ile madenciler bir nevi açık artırma usulü işlem kabul etmektedirler.
Bu sistem yoğun trafik sıkışıklığı sağlıyor ve aşırı yüksek ücretlere neden olabiliyor. Ticaret faaliyetlerindeki artış bu tip ücretlerin yükselmesini ise sık sık tetikliyor. Yatırımcıların birden piyasaya girmesi ve çıkması bu işlemlerin çok dengesiz bir hal almasını sağlamaktadır.
EIP 1559, “BASEFEE” adı verilen, algoritmik olarak belirlenen bir temel maliyet sistemi mevcut açık artırma tarzı ücret sisteminin hurdaya çıkarılmasını önerir. BASEFEE, ağ etkinliğine bağlı olarak yükselen ve düşen tüm ethereum merkezli platformlar ve hizmetler için tek tip bir ücret getirmeyi amaçlamaktadır.
Bu sistem ile işlem ücretlerin belli bir kısmı yakılacak ve ethereum arzında enflasyonun bir nevi önüne geçilecektir. Deflasyonist yapıya kavuşan ethereum ise yükselişine devam edecektir.
3-) CME Vadeli İşlemleri
Dünyanın en büyük türev platformu olan Chicago Mercantile Exchange (CME), 16 Aralık’ta Ethereum vadeli işlemlerini ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’ndan (CFTC) yasal onay alması şartıyla 8 Şubat’a kadar başlatma planlarını açıkladı.
Ethereum vadeli işlemlerinin gelişi, nihayetinde kripto piyasasına daha fazla olgunluk getirecek ve vadeli işlemler fiziksel olarak teslim edilmese de, daha fazla likidite getirecek. Ethereum fiyatları üzerine getirilen vadeli sözleşmeler yani türev ürünler ise benimsenmeye başlayacak dolayısı ile yatırımlarda artacaktır.
kriptohayat.com