Author

Topic: Evitarea plății unor comisioane BTC prea mari – ghid pas cu pas (Electrum) (Read 304 times)

legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Am bucuria de a vă prezenta în limba română topicul "Evitarea plății unor comisioane BTC prea mari – ghid pas cu pas (Electrum)”, scris de 1miau la data de 8 septembrie 2019. 1miau este un personaj remarcabil, implicat in diverse acțiuni de a promova Bitcoin și de a-i ajuta pe toți ceilalți membri, dar și un organizator recunoscut de tombole cu premii în BTC. Printre cele mai importante eseuri ale lui 1miau se numără, pe lângă acest topic, și “De ce procesul KYC este unul deosebit de periculos – și inutil”, “[GHID] Cum îți creezi o adresă Bitcoin personalizată (vanitygen) – pas cu pas”, “Is diversification into different coins really a good advice for Newbies?”, “MLM – a dangerous marketing strategy”, sau “How to add a Bitcoin address to Electrum / difference sweep and import priv. key (acestea urmând de asemenea să fie traduse în română).
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Autor: 1miau
Topic original: Make sure to avoid wasting BTC for too high fees – step by step guide (Electrum)




Fiecare tranzacție Bitcoin necesită un comision, deci este important să îl putem menține la o valoare cât mai mică, însă în același timp să ne asigurăm că tranzacția ajunge la destinatar într-un timp rezonabil. Viteza unei tranzacții depinde de cât de mare este comisionul plătit pentru ea. Comisioanele sunt exprimate în Satoshi per byte (sat / byte). Cu cât este mai mare acest comision de sat / byte, cu atât cresc șansele ca tranzacția să fie inclusă în următorul bloc. Minerii selectează întotdeauna tranzacțiile în funcție de comisioanele achitate. Este ceva logic, deoarece minerii nu încasează doar recompensa blocurilor, ci și comisioanele tuturor tranzacțiilor incluse într-un bloc minerit.

Nu orice portofel permite ajustarea comisioanelor de tranzacționare și chiar și cele care au această opțiune de multe ori au o setare implicită foarte simplistă (și destul de costisitoare). Un portofel bun, care permite setarea manuală a comisioanelor, este Electrum.

După modificarea setărilor, este important de aflat care ar fi comisioanele optime care să fie utilizate, iar aceasta se poate realiza cu ajutorul unor site-uri de încredere și precise. Însă mai întâi și mai întâi trebuie să activăm comisioanele ajustabile.

Pentru acest ghid voi folosi Electrum și site-ul Mempool al lui Jochen Hoenicke.

Acum suntem la câțiva pași de a economisi niște sume importante în bitcoin:



1.

În primul rând, trebuie să deschidem portofelul Electrum. Accesăm apoi meniul "Send" (n.r. Trimite) și aici se poate vedea că este posibilă ajustarea comisionului prin intermediul unui slider de care tragem cu mouse-ul în stânga sau în dreapta. Este deja ceva mai bun decât ceea ce avem la dispoziție în multe alte situații, mai ales în cazul exchange-urilor, însă nu este ceva perfect, deoarece prin setarea strict manuală a comisioanelor se poate economisi și mai mult timp.






2.

Pentru modificarea manuală, trebuie să selectăm Tools => Preferences (n.r. Unelte -> Preferințe)






3.

În acest punct se va deschide o fereastră unde putem activa o căsuță de validare numită "Edit transaction fees manually" (n.r. Editează manual comisioanele). Eu aș activa de asemenea și căsuța "Replace-by-Fee" (RBF) (n.r. Înlocuire comision). Această opțiune permite o creștere ulterioară a comisionului, în cazul în care cel setat inițial este prea mic. Acest caz poate avea loc dacă asistăm la o creștere subită a numărului de tranzacții din rețea.




După ce activăm ambele setări putem închide fereastra.



4.

Acum vom vedea un câmp separat pentru mărimea comisionului (exprimat în sat / byte) și aici putem efectua o modificare manuală.



La final, va trebui să aflăm care este comisionul necesar pentru tranzacția respectivă. Pentru aceasta, vom urmări pașii de mai jos.





5.
Există mai multe căi pentru determinarea comisionului de tranzacționare. Poate cea mai bună este prin a ne uita direct la Mempool-ul Bitcoin. Deși numele ne duce cu gandul la un bazin plin de meme-uri, nu este vorba de așa ceva. Mempool reprezintă tranzacțiile Bitcoin care așteaptă să fie confirmate. Deci dacă acest Mempool este plin, va trebui să plătim comisioane mai mari pentru confirmarea rapidă a tranzacțiilor, deoarece sunt multe în așteptare și fiecare concurează cu cealaltă pentru a fi inclusă în blocul următor (fiind selectate cele care au cele mai mari comisioane, până când blocul este plin). În cazul în care Mempool-ul este aproape gol, tranzacțiile pot fi confirmate rapid chiar dacă se achită un comision mic.

Ne putem face o imagine de ansamblu corectă asupra Mempool-ului cu ajutorul site-ului lui Jochen Hoenicke: https://jochen-hoenicke.de/queue/#0,24h.

Pe acest site putem alege intervale diferite de analiză a Mempool-ului. În total există 3 grafice diferite:
- Contor Al Tranzacțiilor Neconfirmate
- Comisioane de tranzacționare aflate în așteptare
- Mărime Mempool în MB

Avem nevoie de informațiile prezentate în primul și în ultimul grafic, cel din urmă fiind mai util deoarece prezintă dimensiunea Mempool-ului în MB. Și asta din cauză că uneori se întâmplă ca tranzacții foarte mari (în bytes) să aștepte în Mempool, acestea fiind afișate în primul grafic sub forma unei singure tranzacții, dar care are nevoie de mult spațiu (totul datorându-se numărului mare de intrări (inputs), mai ales în cazul tranzacțiilor non-SegWit).
În mare, toate diagramele sunt similare:


Contor Al Tranzacțiilor Neconfirmate (Mempool):







Mărime Mempool în MB:





Când mișcați mouse-ul deasupra graficului, puteți vedea care linie reprezintă numărul de satoshi per byte (sat / byte). Astfel se poate estima cât de mare ar trebui să fie comisionul pentru o anumită tranzacție. Ar trebui să priviți un pic și în trecut, să observați câți MB de tranzacții erau în așteptare în ultimele câteva ore și dacă în general Mempool-ul a fost golit periodic. În acest caz, se poate alege un comision de câțiva satoshi per byte. Desigur, contează și cât de repede trebuie să trimiteți tranzacția. Dacă nu este nicio grabă, este mai indicat să așteptați sau să plătiți un comision mai mic, comision pe care îl considerați a fi unul realist în următoarele ore.

Cea mai mare necunoscută este când va fi găsit următorul bloc. În unele cazuri rare, timpul dintre două blocuri a fost mai mare de o oră. În astfel de situații se adună multe tranzacții care ar trebui să fie incluse în următoarele blocuri și până când se va întâmpla asta, poate trece mult timp. În plus, este posibil ca multe dintre noile tranzacții intrate în Mempool să fie incluse într-un bloc nou, dacă au și un comision mai mare, în detrimentul tranzacțiilor voastre. Deci există și un risc când se alege un comision mic.


Adițional, ar trebui să verificați mereu volumul tranzacțiilor din ultimele zile. Există anumite tipare frecvente, care apar recurent:




- După ora 08:00 CET (ora Europei Centrale), volumul tranzacțiilor tinde să crească, iar în jurul orei 23:00, Mempool-ul se eliberează treptat (aceste intervale pot varia, uneori încep mai devreme, alteori mai târziu)
- Cel mai indicat interval de trimitere a unor tranzacții Bitcoin este între orele 02:00 și 08:00 CET, când Mempool-ul este golit cu regularitate
- Ziua de luni este de obicei cea mai aglomerată
- În general, în weekend, Mempool-ul este mai gol decât în restul săptămânii, chiar și la orele de vârf


Rețineți însă că aceste tipare se pot modifica oricând, mai ales dacă are loc o creștere a prețului BTC, caz în care mulți utilizatori efectuează tranzacții, motiv pentru care și comisioanele vor crește.




În final, un mic exemplu:

Când am făcut captura de ecran era ora 01:00 CET (noaptea), iar Mempool-ul afișa următoarele date (vedere de ansamblu asupra zilei):


Era o zi de luni, deci volumul tranzacțiilor era pe cât de mare se aștepta să fie. Însă la această oră, Mempool-ul este aproape gol. Se poate presupune că va fi golit de mai multe ori pe parcursul nopții, așa cum s-a întâmplat și în săptămâna anterioară, iar noaptea este abia la început.

Dacă vă uitați la dimensiunile tranzacțiilor din Mempool prin deplasarea cursorului mouse-ului pe grafic, veți observa că ultimul bloc nu a fost umplut la maxim (blocul avea ~0,55 MB, în condițiile în care intr-un bloc intră mai mult de 1 MB). În acest moment, eu aș alege un comision de 2 satoshi / byte și ar exista o probabilitate foarte mare ca această tranzacție să fie inclusă în următorul bloc.

Și dacă veți privi graficul, veți observa de asemenea și că unele tranzacții au apelat la comisioane prea mari... Unii au plătit pentru tranzacții peste 100 satoshi / byte, chiar dacă un comision de doar 2 satoshi / byte ar fi fost de ajuns pentru a avea tranzacțiile incluse în următorul bloc. ^^

Jump to: