Author

Topic: execut la comanda racire apa waterblock uri r9 280x, 7950 etc editat (Read 3365 times)

full member
Activity: 336
Merit: 100
full member
Activity: 336
Merit: 100
full member
Activity: 336
Merit: 100
full member
Activity: 336
Merit: 100
full member
Activity: 336
Merit: 100
full member
Activity: 336
Merit: 100
administrator
Activity: 4004
Merit: 3219
Nu pusesei link-ul direct catre poza, de-asta nu se afisa imaginea. Am editat eu acum.
full member
Activity: 336
Merit: 100
enervanta treaba asta ...




    uite link cu prt sc  o placa cu ventilatoare si una cu apa

    http://postimg.org/image/engjhacv9/


     senzorul era pus pe placa nu in proc


    vezi in cgminer temperatura 44 grade

daca ii setezi un tem-cutoff opreste placa?   normal ca se opereste
full member
Activity: 336
Merit: 100
imghttp://postimg.org/image/engjhacv9//img
full member
Activity: 336
Merit: 100
member
Activity: 70
Merit: 10
Nu are nici o legatura postarea ta cu interventia mea in topic, ai anuntul de ceva timp si ai avut si altele, daca era sa am o pata pusa, interveneam cu mult timp in urma.
Nu am nimic cu tine referitor la acea interventie pentru ca in final a fost in beneficiul meu si nu mi s-a parut rautacioasa, mai degraba, o parere dezinformata.
Acum, pentru cei ce au 10 riguri, cheltuiala suplimentara e minora. Asa cum s-a specificat aici, daca totul e pe orizontala, ajunge o singura pompa pentru toate Smiley
Nu fi suparat, la cata suparare e pe forumul asta de cand cu, caderea cursurilor, mai prinde bine un pic de haz de necaz.
Eu m-am amuzat tare cu folosirea fantanii la watercooling dar sunt si eu om si e foarte posibil sa ma insel.

Cum am spus, chiar nu am nimic contra waterblock-urilor confectionate de dumneata si nu m-am legat niciodata de ele. Nici nu am incercat sa te supar sau sa te irit in vreun fel pentru ca nu e in interesul meu, din contra, e posibil chiar sa am nevoie de o masca din aluminium pe viitor.
Inca o data, scuze daca am produs vreo suparare, nu a fost cu intentie.
Spor!
full member
Activity: 336
Merit: 100
"clex_us, acum ceva timp ai avut si tu o interventie pe un post al meu (mult mai scurta, ce-i drept), tot pe langa subiect (daca tot spui ca asta fac eu) si eu nu am facut caz din asta."

 aaa despre asta era vorba ? ca te am deranjat cu ce am spus in postul tau ...mi de scuze nu a fost cu intentie


"In topicul tau ai facut referire la unele surse de apa pentru a renunta la pompa si radiatorul sistemului de racire iar mie asta mi s-a parut riscant si putin complicat."

crede ma ca nu e riscant si mai putin complicat si mai putin scump

"O pompa si un radiator costa 400-500 lei ( cred ca si mai putin daca folosesti una din metodele enuntate de tine: radiator si pompa de la o masina dezmembrata)."

ce am spus eu cu pompa de raba etc era o aluzie ironica la ce spuneai tu de pompe ca treb sa fie puternice etc

"La cati bani s-au bagat in sistemele astea cu 4-5 Gpu, mie nu mi s-a parut o suma enorma."

nu este enorma dar raca se poate face economie chiar si de 400-500 lei la rig pt cineva care are de ex 10 riguri ar fi vro 4000-5000 lei ce cred eu ca e un avantaj ...daca tu ai da 50 de milioana in plus de pomana
e treaba ta si doar a ta

"ic252, am avut sisteme de racire pe lichid, de aici si reticienta mea la sistemul propus in topic (de fapt, eu am facut referire la folosirea apei si la sursa acesteia si nicidecum la ceea ce vinde omul, adica la waterblock)."

si apropo lichidul ala 'special' e apa distilata cu un aditiv intradevar impotriva coroziunii dar nu este atat de necesar decat poate daca vrei sa iti mearga placile 10 ani non-stop ...ca daca apa ar 'manca' asa de repede Al,Cu,Fe etc cred ca de ex ar trebuii sa ne schimbam centralele odata pe an ca s ar coroda tevile alea de Cu din ea ,nu?  si asta e doar un ex luat la intamplare ....

 
"Chiar daca la specificatiile pompei nu exista nimic legat de lungimea sistemului de racire asta nu inseamna ca nu conteaza, nu? Adica una e sa impingi apa printr-o teava dreapta de 1m si alta e prin 5 m de serpentine ( scuze, asa le gandesc eu, practic, nu doar teoretic)."

practic si teoretic ..mda deci normal ca o sa conteze daca avem stiu si io un Km de serpentina ca vorba aia
este mai multa frecare dar crede ma ca la 10m de furtune serpentine si ce mai vrei tu sa pui nu o sa se schimbe debitul unei pompe decat cu poate 0,00001% din debitul ei conteaza doar opturarile pe traseu ..atat



"clex_us, scuze daca interventiile mele au deranjat, nu asta a fost intentia. Repet, tu vinzi waterblock-uri si eu nu am zis nimic legat de ele, doar de sistemul de alimentare.
Cu asta am incheiat, am poluat destul."

pai asta e si problema ca tu tot ce ai spus ...cum spui tu 'doar de sis de alimentare'

este eronat si asta pt ca nu te pricepi cel mai probabil si in + de asta ai fost/esti impins sa te manifesti ironic, agresiv, critic etc datorita faptului ca ai simtit nevoia de a imi intoarce 'moneda' dupa cum spui si tu
ca te am suparat cand am scris in postul tau 

numai ca eu ce am scris este adevarat si nu a fost cu intentia de a te supara pe cand tu ai intentia clara de a ma umple pe mine de nervi ..glumesc... ca acu nu sunt deloc nervos ...doar un pic distrat


  daca o mai fi fost ceva de zis ...altadata

Smiley)))
newbie
Activity: 48
Merit: 0
este gresit maski ! nu conteaza ca are 5m de serpentine atata timp cat serpentinele sunt in plan orizontal. daca teava se ridica de la nivelul pompei deja este afectat debitul.
sa nu faci confuzie cu o teava gatuita (mai mult sau mai putin intr-un loc, pot sa fie de exemplu alte elemente din circuit, inclusiv conexiunile...) - odata ce micsorezi sectiunea intr-un loc pe circuit debitul va scadea in tot circuitul.
member
Activity: 70
Merit: 10
clex_us, acum ceva timp ai avut si tu o interventie pe un post al meu (mult mai scurta, ce-i drept), tot pe langa subiect (daca tot spui ca asta fac eu) si eu nu am facut caz din asta.
In topicul tau ai facut referire la unele surse de apa pentru a renunta la pompa si radiatorul sistemului de racire iar mie asta mi s-a parut riscant si putin complicat.
O pompa si un radiator costa 400-500 lei ( cred ca si mai putin daca folosesti una din metodele enuntate de tine: radiator si pompa de la o masina dezmembrata).
La cati bani s-au bagat in sistemele astea cu 4-5 Gpu, mie nu mi s-a parut o suma enorma.
ic252, am avut sisteme de racire pe lichid, de aici si reticienta mea la sistemul propus in topic (de fapt, eu am facut referire la folosirea apei si la sursa acesteia si nicidecum la ceea ce vinde omul, adica la waterblock).
Chiar daca la specificatiile pompei nu exista nimic legat de lungimea sistemului de racire asta nu inseamna ca nu conteaza, nu? Adica una e sa impingi apa printr-o teava dreapta de 1m si alta e prin 5 m de serpentine ( scuze, asa le gandesc eu, practic, nu doar teoretic).

clex_us, scuze daca interventiile mele au deranjat, nu asta a fost intentia. Repet, tu vinzi waterblock-uri si eu nu am zis nimic legat de ele, doar de sistemul de alimentare.
Cu asta am incheiat, am poluat destul.

Spor la vanzare!
full member
Activity: 336
Merit: 100
 

    asta ma cam deranjat  ' Indiferent cata fizica stim unii, lucrurile nu sunt chiar atat de simple si un astfel de proiect trebuie explicat destul de bine' maski 

    pt ca se vb in necunostinta   
 1 fizica e fizica
 2 nu este nava spatiala e chiar o treaba destul de simpla daia sunt si multe variante ca merge in multe feluri
racirea
 3 discutia generata de maski e asa de departe ...gica contra asta ma suparat un pic
 4 aia cu Cu fata de Al  da este mai bun Cu dar aici nu prea isi are sensul in ce am facut si testat eu , eu am testat asa:
  placa masiva de Al care pe fund (partea care are contact cu proc si memo) am pus placa Al odata si odata
  placa Cu iar diferenta era de cateva grade deci am facut asa placa 
  proc si memo> placa Al>apa 
  proc si memo>placa Cu>apa   diferenta cateva grade

  oricum nu mai deranjat cu nimic si chiar imi cer scuze daca am zis ceva si am suparat

   dar maski o tine pe a lui cu o gramada de prostii  ca se opreste apa ca o sa corodeze ca trebuie nu stiu ce pompe etc


Insert Quote
ic252, la pompa cred ca mai conteaza si lungimea traseului, serpentine..., nu doar inaltimea de pompare (multe pompe nu fac fata la 2 m inaltime, deci vecinul de deasupra iese din discutie) de aceea sunt pompe cu un debit mai mic sau mai mare (nu doar pentru o racire mai buna). Indiferent cata fizica stim unii, lucrurile nu sunt chiar atat de simple si un astfel de proiect trebuie explicat destul de bine. De facut se poate face orice, poti baga radiatorul si in frigider si astfel renunti la orice tip de ventilator dar asta nu inseamna ca acest lucru reprezinta o solutie viabila.
Repet, conexiunea sistemului la retea, fantana sau alta apa de ploaie, mi se pare mai costisitoare si mai periculoasa decat un sistem inchis.
Chiar daca setezi minerul sa se inchida la temp. mari, acest lucru duce la o pierdere in plus (acum minerul se va opri si la caderi de tensiune si la oprirea apei).
Ideea lui clex_us de a face waterblock-uri si sisteme de racire e foarte buna si oportuna (cum bine ai punctat, e greu si scump sa gasesti 4-5 waterblock-uri pentru acelasi tip de placa), dar unele parti din proiect ridica aceste semne de intrebare.


deci e costisitoare periculoasa complicata oricata fizica am sti noi  se opreste apa vine seceta etc ce sa mai e apa de ploaie ....numai semne de intrebare la o sempla racire


   apa calda hmm da dar acu nu cred ca o sa vrea cineva sa faca dus cu apa de la placi desii e tare ideea

  de facut fac pt orce model de placa inclusiv pt proc memorii ce mai e nevoie ...

   sunt facute de la zero

  inclusiv saptamana asta voi topi Al deci sunt facute dupa cerintele si nevoile fiecaruia

newbie
Activity: 48
Merit: 0
ic252, la pompa cred ca mai conteaza si lungimea traseului, serpentine..., nu doar inaltimea de pompare (multe pompe nu fac fata la 2 m inaltime ....

Maski78, arata-mi specificatiile de la o pompa pentru apa, de orice fel o fi ea, in care se face referire la lungimea traseului si/sau numarul de serpentine.
Dar cred ca i-am poluat destul topicul omului asa ca poti sa-mi raspunzi prin PM...

Scuze daca crezi ca am fost pe langa subiect. Oricum nu am criticat ceea ce faci, nici nu am zis sa-l faci din cupru odata ce ai obtinut rezultate foarte bune cu aluminiu. Dar ceea ce am spus despre conductivitatea termica este adevarat, este aproape dubla la Cu fata de Al. Ca nu e nevoie in cazul de fata este foarte bine, e mai ieftin waterblock-ul...

Da, lucrurile sunt simple pana la urma, dar cine nu a avut racire cu apa pana acum poate are nevoie de anumite explicatii, iar ceea ce s-a spus ca ai nevoie de pompa mai puternica daca ai radiatorul mai departe (balcon) era gresit (de aici a pornit interventia mea). Citesc oamenii si isi fac impresia ca aceasta treaba este mai complicata/costisitoare decat este in realitate. Pana la urma, intr-adevar daca nu te costa apa poti sa racesti de la " retea/fantana/put" e mult mai putina bataie de cap... si nici nu o sa ajungi sa vezi trasele corodate sau cu depuneri (doar nu o sa mearga treaba asta ani de zile...)

Tinand cont ca in zilele acestea minerele cu GPU scot aproape cat costa curentul, cei care aleg racirea cu apa pot considera util sa-si recupereze o parte din acei bani cheltuiti prin economii la incalzirea apei...
Poate pornind de la aceasta premisa vei avea clienti la waterblock-uri. Poate nu sunt interesati sa-si puna racire cu apa deoarece placile sunt in garantie, iar daca prin supraincalzire se defecteaza nu au niciun risc (parca racirea este pentru r9 280x, nu?, un model recent, deci cele mai multe sunt in garantie). Iti spun sigur ca pe unii nici nu ii intereseaza cat se incalzesc placile (ma refer la cei care au placi in garantie). In schimb daca isi recupereaza bani asa cum am spus poate devin interesati. Nu inteleg ce te-a deranjat asa mult spunand "despre proiectele ce se plimba pe la ei prin cap"... daca crezi ca sunt in defavoarea ta sau pur si simplu te deranjeaza, imi pare rau ... si ignora ce am scris.

Bafta la vanzare!
full member
Activity: 336
Merit: 100


    daca insistati pot sa le construiesc din aur '(conductibilitate termica semnificativ mai buna)'
    (culmea e ca am facut si din Cu si nu este o diferenta semnificativa decat in pretul de productie)

    pompaa (era si o melodie 'dau la pompa' sau ceva de genu' asta ) EA pompa daca insistati se poate pune
    pompa de apa de la o raba sau cate una pe placa sau una de la pompieri

    sa fim seriosi totusi...

    acuma daca cineva alege sa conecteze treaba asta la retea/fantana/put si adevarul e ca se si opreste
    apa de 2 ori pe zi ...la maski acasa (glumesc)  asta e problema lui ...la mine nu se opreste apa asa de des
    incat sa imi fac probleme ca imi sta minerul oprit

    aa si apropo de proiectele astea de se vehiculeaza pe acilisa Wink
 aaa ' Indiferent cata fizica stim unii, lucrurile nu sunt chiar atat de simple si un astfel de proiect trebuie explicat destul de bine'   

    eu nu vand proiecte .

    nu fac proiecte .

    nu sunt interesat de parerile altora, despre proiectele ce se plimba pe la ei prin cap

    interesant, frumos si civilizat ar fi daca a ti muta discutia voastra despre proiecte in alta parte

    ca eu aici vand diverse nu ma dau cu parerea ce ar fi mai bine cum ar fi mai bine ce s ar intampla daca
    etc

    am zis si ma repet solutii sunt mai multe fiecare dupa cum poate/vrea   

    eu vand diverse pt a rezolva treaba cu racirea gpu

    nu sunt interesat de sfaturi/pareri ...cred eu ...nu e bine asa ...etc

    si nu va suparati pe mine

    cu drag al vostru coleg Wink

   

   
   
member
Activity: 70
Merit: 10
ic252, la pompa cred ca mai conteaza si lungimea traseului, serpentine..., nu doar inaltimea de pompare (multe pompe nu fac fata la 2 m inaltime, deci vecinul de deasupra iese din discutie) de aceea sunt pompe cu un debit mai mic sau mai mare (nu doar pentru o racire mai buna). Indiferent cata fizica stim unii, lucrurile nu sunt chiar atat de simple si un astfel de proiect trebuie explicat destul de bine. De facut se poate face orice, poti baga radiatorul si in frigider si astfel renunti la orice tip de ventilator dar asta nu inseamna ca acest lucru reprezinta o solutie viabila.
Repet, conexiunea sistemului la retea, fantana sau alta apa de ploaie, mi se pare mai costisitoare si mai periculoasa decat un sistem inchis.
Chiar daca setezi minerul sa se inchida la temp. mari, acest lucru duce la o pierdere in plus (acum minerul se va opri si la caderi de tensiune si la oprirea apei).
Ideea lui clex_us de a face waterblock-uri si sisteme de racire e foarte buna si oportuna (cum bine ai punctat, e greu si scump sa gasesti 4-5 waterblock-uri pentru acelasi tip de placa), dar unele parti din proiect ridica aceste semne de intrebare.
full member
Activity: 336
Merit: 100


   de material brut
   cineva sa ti l deseneze sa l faca G-code
   si ii dai play la cnc si gata
   eventual sa i faca si fitinguri din start

  oricum nu este chiar asa simplu ...sunt multe variabile ...multe de spus..

 
member
Activity: 82
Merit: 10
Foarte bine punctat !

Cat de greu este de facut un waterblock ?

A-s putea avea acces la un router CNC. E destul ? De ce a-s mai avea nevoie oare?
newbie
Activity: 48
Merit: 0
Pompa trebuie sa asigure debitul minim necesar waterblock-ului sa mentina temperatura pe GPU la valorile necesare. Un waterblock de calitate are nevoie de un debit mic de apa prin el decat unul mai prost. Ce diferentiaza waterblock-urile? materialul din care este construit (aluminiu, cupru...) si suprafata de contact intre apa si partile de transfer caldura de la GPU. Cu cat aceasta suprafata este mai mare cu atat waterblock-ul este mai bun si, implicit are nevoie de un debit mai mic prin el.
Deci, de ce trebuie tinut cont la realizarea circuitului din punct de vedere al transferului de caldura GPU->apa :
- numarul de waterblock-uri;
- calitatea acestora;
- debitul de apa;
Sunt strans legate una de alta, cu alte cuvinte, de exemplu ai waterblock mai ineficient sau sunt mai multe in serie -> trebuie debit marit prin ele .

Pe partea de racire a apei sunt multe variante, inclusiv ar fi o idee de a recupera energia prin incalzirea apei dintr-un boiler... deci prin minig consum curent si obtii cryptomonede si apa calda Smiley .
Daca folosesti radiator auto nu e nevoie de mai multe, fara sa facem calcule in detaliu, putem face doar o comparatie intre puteri: la placile video avem cateva sute, o mie, doua mii de wati putere disipata, iar la masini e vorba de zeci de KW, iar pierderile prin caldura(implicit prin radiator) sunt pe masura.

Nu iti trebuie pompa mai puternica daca ai radiatorul pe balcon !!! Iti trebuie pompa mai puternica daca pui radiatorul pe balconul vecinului de mai sus cu un etaj sau doua.... Smiley mai inginereste: conteaza inaltimea de pompare.
In specificatiile pompelor de orice fel apar cu siguranta urmatoarele date ce ne intereseaza:
- debitul pompei;
- inaltimea maxima de pompare.
Mai sunt si altele, normal, dar, in principiu cam astea ne intereseaza(referitor la ce se discuta in topic).  

Waterblock-ul construit de clex_us nu este cel mai performant stiind ca este din aluminiu, ideal ar fi construit din cupru (conductibilitate termica semnificativ mai buna). Dar din testele lui reiese ca mentine temperatura de 45grade pe GPU, ceea ce este foarte bine. Iar daca tinem cont de pret, eu zic ca nu are concurenta. Hai ca, din intamplare si mare noroc gasesti un waterblock "de firma" la un pret comparabil cu al lui, dar cand cauti mai multe ... putin probabil ca le vei gasi. Iar la mining punem accent pe eficienta, nu pe design-ul waterblock-ului.

Eu sunt convins ca o pompa Laing D5 face fata si la mai multe GPU-uri... daca nu, se gasesc pompe de recirculare foarte performante (economice).
Nu conteaza unde montezi pompa, inainte sau dupa GPU, este de preferat inainte de GPU, lichidul fiind mai rece va functiona mai rece si pompa.

La ce am scris in acest post stau la baza studii/incercari (am construit/modificat waterblock-uri, am testat diferite pompe, radiatoare....) si.... fizica. Am vazut afirmatii in acest topic care contrazic pur si simplu fizica... asta e si motivul pentru care am intervenit.
Vin caldurile, deci trebuie sa ne gandim la cum racim placile si, eventual, cum recuperam din energia irosita -> apa calda...
member
Activity: 70
Merit: 10
Tot nu inteleg de ce nu faceti un sistem inchis si insistati cu fantana, reteaua.... E mai costisitoare aceasta solutie decat cele necesare pentru un circuit inchis sa nu mai vorbim de folosirea apei care duce la depuneri de calcar. Sunt asa mari orificiile din waterblock sa suporte asta? Depunerile de calcar nu diminueaza si racirea placilor?
Folosind apa de la retea adaugi un cost suplimentar destul de mare (daca am inteles eu bine la ce se face referire si anume la a baga apa de la retea, fantana, etc pe o parte si apoi sa o arunci).
member
Activity: 82
Merit: 10
+1

Corect.

Solutii sunt f multe.

mda

 deci 1 placile sunt legate in paralel nu in serie
 2 materialu este aluminiu si o sa corodeze la apa in 10 ani probabil daca vreti voi sa fiti mai siguri bagati sulutii speciale pt asta sau antigel
 3 ce te faci oare cand scade presiunea/opreste (oare ce so intampla daca nu mai ai 220v la retea ? ) la retea ? setezi mineru sa se opreasca daca se depaseste o anumita
 temp pe placi ...nu e greu 
 4 daca se foloseste un radiator destul de mare nu e nevoie de ventilator pe el sau unu mai mic si pus intr un bazin prin care circula apa de retea/fantana (cred ca la fantana nu scade presiunea Smiley)) )

    sunt multe solutii   ...


   pt fiecare dupa posibilitati

   sistem 1 4 placi 8 furtune 1 distribuitor 1 radiator cu ventilator sau unu mare fara

   sistem 2 4 placi 8 furtune 1 distribuitor o serpentina/radiator 1 bazin (butoi/cada/acvariu) si apa retea/fantana

   sistem 3 4 placi 8 furtune si apa moca (rece sa nu bagati calda Smiley)))  )

  distribuitorul are si robineti pe el Wink

  aaa da o pompa mai putenica ...doar no sa punem una micutza si sensibila ,corozibila Smiley))))

  offf
 

 

   

full member
Activity: 336
Merit: 100
mda

 deci 1 placile sunt legate in paralel nu in serie
 2 materialu este aluminiu si o sa corodeze la apa in 10 ani probabil daca vreti voi sa fiti mai siguri bagati sulutii speciale pt asta sau antigel
 3 ce te faci oare cand scade presiunea/opreste (oare ce so intampla daca nu mai ai 220v la retea ? ) la retea ? setezi mineru sa se opreasca daca se depaseste o anumita
 temp pe placi ...nu e greu 
 4 daca se foloseste un radiator destul de mare nu e nevoie de ventilator pe el sau unu mai mic si pus intr un bazin prin care circula apa de retea/fantana (cred ca la fantana nu scade presiunea Smiley)) )

    sunt multe solutii   ...


   pt fiecare dupa posibilitati

   sistem 1 4 placi 8 furtune 1 distribuitor 1 radiator cu ventilator sau unu mare fara

   sistem 2 4 placi 8 furtune 1 distribuitor o serpentina/radiator 1 bazin (butoi/cada/acvariu) si apa retea/fantana

   sistem 3 4 placi 8 furtune si apa moca (rece sa nu bagati calda Smiley)))  )

  distribuitorul are si robineti pe el Wink

  aaa da o pompa mai putenica ...doar no sa punem una micutza si sensibila ,corozibila Smiley))))

  offf
 

 

   
member
Activity: 70
Merit: 10
Eu stiu ca pompa baga apa in waterblock de obicei, nu radiatorul. Poti folosi de exemplu, 2 radiatoare si de la placa 3, lichidul sa treaca prin ce-l de-al 2-lea radiator si apoi prin placa 4, 5. Pentru asta, ai nevoie de o pompa puternica.
Partea cu radiator cu supape,..., alte complicatii, deja vorbim de alt nivel si alte preturi care nu stiu daca se justifica in cazul de fata.
La partea de zgomot, se poate scoate radiatorul (daca vorbim de un radiator mai mare si un vent pe masura) pe balcon sau in afara blocului (ca la aparatele de aer conditionat), dar si pentru asta e nevoie de o pompa puternica.
member
Activity: 82
Merit: 10
Pe partea cu fantana suntem amandoi de acord ca nu e ok.

Partea cu caldura apei care intra in placa 5: cred ca se poate face / rezolva sa "impartesti" iesirea din radiator la 5. Sa bagi apa de aceeasi caldura in toate placile. Din cate stiu exista ceva supape care regleaza presiunea. S-ar putea folosi cred asa ceva ca sa asiguri acelasi debit de apa pt fiecare placa. Asta o zic din auzite deocamdata, dar o sa studiez problema si cand am ceva concret o sa revin.
member
Activity: 70
Merit: 10
E destul de dificil sa tii 5 placi pe o astfel de racire, pentru 20 e nevoie de mai multe sisteme de racire. Lichidul de racire intra in prima placa la 20 grade sa zicem, la a doua are deja 25, la a 5-a placa deja are 50-60 ( nu sunt cifre demonstrate, posibil sa fie mai mici sau mai mari, am dat exemplul doar pentru a ma face inteles la ceea ce am afirmat).
Faptul ca folosesti antigel, nu mai inseamna ca folosesti apa ci deja o solutie, ceea ce duce la afirmatia mea din postul anterior si demonstreaza faptul ca nu poti folosi apa de la o retea (fantana, baraj....).
Sa nu fiu inteles gresit, toata stima pentru o persoana care e preocupata sa faca ceva, dar sa fie facut cum trebuie, ori din cele afirmate, nu prea e asa.
member
Activity: 82
Merit: 10
Tot la zgomot se ajunge, dar mult mai putin. O asemenea instalatie, facuta cum trebuie, produce mult mai putin zgomot, si permite o racire mult mai buna. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca poti tine placa la viteze mult mai ridicate, dar la un nivel de caldura mult sub cel pe care l-ai avea cu ventilatoarele din dotare.

Pentru cineva care are sa spunem vreo 20 de placi ... cu siguranta ca e interesanta aceasta varianta de racire.

Cred ca multi care au acum GPU mining vor prefera sa treaca la minat de monede scrypt-n, scrypt-jane. Nu vor reusi toti sa isi vanda toate placile pentru upgrade la scrypt ASIC. Cel putin nu intr-o varianta care sa merite. Si in cazul acesta ne putem astepta la cel putin inca 1.5-2 ani de minat cu GPU.

Alimentarea din retea nici mie nu imi pare a fi ok, tocmai din cauza ca nu esti sigur ca poti asigura debit continuu.

Daca toata instalatia e facuta numai din Al, atunci e ok.

Altfel se poate folosi un antigel special care nu e coroziv (cum ar fi de ex cel rosu, folosit la masinile din gama VW).
member
Activity: 70
Merit: 10



    radiator de masina
    radiator aer conditionat
    radiator de centrala (mic calorifer)


    pt cine nu plateste apa merge direct cu apa din retea/put/fantana  ce mai are omu' pe langa casa

    si asa scapa de pompa si radiatoare

    nu am facut pt ca momentan nu e cerere

   am pompa care duce aprox 4 placi la  200 lei
   


   

Din cate stiu eu, la racirea pe lichid desi poarta denumirea de water cooling, nu se foloseste apa ci un lichid special (ce nu corodeaza si nu lasa depuneri). Cine e curios ce face apa intr-un astfel de sistem, gaseste pe net destule exemple (si o gramada de componente distruse).
Cat priveste reteaua de alimentare, ce se intampla daca se opreste apa? Cum se poate mentine un debit constant si o presiune echilibrata? Radiatorul, de ce este racit? Nu tot la zgomot se ajunge?
Cred ca e mult prea riscant sa lasi o gramada de bani in baza unei astfel de surse de alimentare (apa din retea/put/fantana).
Indiferent de situatie, pompa si lichidul de racire sunt indispensabile (si pentru mining cu multi-gpu e nevoie de o pompa cu un debit destul de mare), radiatorul poate fi de masina, tractor..., atat timp cat are si o racire suplimentara pe masura.
member
Activity: 82
Merit: 10
k, ms de raspuns.

Inca nu sunt sigur daca raman la placi sau trec pe ASIC, dar daca imi pastrez placile te contactez sa vedem cum facem. Cam in cat timp sunt gata? Ma gandesc ca e mai usor si sigur sa trimit placile sa iei tu masuratorile direct.
full member
Activity: 336
Merit: 100



    radiator de masina
    radiator aer conditionat
    radiator de centrala (mic calorifer)


    pt cine nu plateste apa merge direct cu apa din retea/put/fantana  ce mai are omu' pe langa casa

    si asa scapa de pompa si radiatoare

    nu am facut pt ca momentan nu e cerere

   am pompa care duce aprox 4 placi la  200 lei
   


   
member
Activity: 82
Merit: 10
Ai reusit sa faci si partea de radiator cu pompa?

Oare nu s-ar putea folosi un radiator de la matiz sau alta masina din asta mai mica? Cred ca sunt destul de ieftine.

Incet incet vine vara si cred ca multi ar prefera sa aiba un sistem de genul in loc la 5 placi cu ventiloatoare din cauza la care sa nu poata dormi.
full member
Activity: 336
Merit: 100

  cand vrei tu ...


  clex_us id mess

  bucuresti-iancului
newbie
Activity: 25
Merit: 0
cand te vizitez cu 7990-ul meu? poate il mai pun la treaba Smiley
member
Activity: 63
Merit: 10
Ii cam departe Bucuresti. Mai vorbim dupa ce iti faci un sistem.
full member
Activity: 336
Merit: 100
full member
Activity: 336
Merit: 100
salut

daca esti din buc si poti sa vi cu o placa la mine se poate
altfel momentan nu am masuri/model etc


clex_us id mess

bucuresti-iancului

member
Activity: 63
Merit: 10
Salut,

Ma intereseaza sistemul pentru 4 placi 7950 (2x saphire + 2x msi), tot sistemul (radiator, pompa, etc) si bineinteles plata in crypto.
Doar pentru placi.
full member
Activity: 336
Merit: 100
sr. member
Activity: 345
Merit: 250
Foarte tare, spor la vanzare
full member
Activity: 336
Merit: 100
   execut la comanda waterblock pt r9 280x, 7950

   se poate si pt alte placi dar momentan nu am dimensiuni

   pret 175 lei bucata

   pt placi cu 2 proc uri pretul este altul ..pt  detalii  pm

   sunt facute de mine din aluminiu si acopera/raceste proc memorii si vrm

   temperatura la minat script aprox 45 grade, senzor lipit de placa de aluminiu aprox 24 grade

   poze :
  
   http://postimg.org/image/78ae7t3zn/

   http://postimg.org/image/coosg54q7/
  
   pompa pt 4-6 placi 250 lei

   clex_us id mess

   bucuresti-iancului

   pe viitor si restu sistemului : radiator ,pompa,distribuitor (pt mai multe placi video ) furtune etc
Jump to: