Author

Topic: farklı düşünmek (Read 98 times)

legendary
Activity: 2240
Merit: 1131
DGbet.fun - Crypto Sportsbook
September 29, 2023, 01:01:22 PM
#5
rahmetli ali şükrü bey de farklı düşünürdü ama farklı düşünmek için uygun zaman ve uygun koşullar altında olmak gerekiyor. eminim ki ali şükrü bey'e sorsalar bugünde yaşamayı ve bugün farklı düşünmeyi isterdi.


ne yazık ki ağır determinist koşullar altındayız ve kararlarımızı çoğu zaman duygusal tepkiler eşliğinde veriyoruz ama bazıları kültlere sıkışıp kaldığı için aşırı duygusal ve aşırı reaksiyoner...

bu forumda biraz farklı düşündüğüm için vurulmakla vs. tehdit edildim, eminim ki ülke tek parti faşistlerinin kontrolü altında olsa veya tek parti faşistlerinin kontrolüne geçse vurulurdum da... ne yazık ki bunların zihniyeti böyle, farklı düşünenleri ve tüm farklılıkları ortadan kaldırmayı birinci tercihleri olarak görüyorlar. ancak, çok şanslıyım ki bugünde yaşıyorum ve malum kitlenin üzerinde tokat etkisi oluşturan bazı gerçekleri özgürce konuşabiliyorum...
legendary
Activity: 2128
Merit: 1148
September 27, 2023, 05:00:13 PM
#4
Edgar Morin demişkine "psikolojik araştırmalar, bilgiyi işleme şeklimizin inançlarımıza yönelik önyargılı olduğunu açıkça göstermiştir. Bizimkilere karşı olan inançları gözden düşürerek düşündüklerimizi doğrulayan hipotezleri test etme eğilimindeyiz"

william james de "pek çok insan yalnızca önyargılarını yeniden düzenlerken düşündüğünü zanneder" tespitinde bulunmuş

nietsche de "hiçbir sanatçı gerçekliğe tahammül etmez" demiş... bak bu da hoşuma gitti belki bizim realitemizin pohluğundan Cheesy

legendary
Activity: 2198
Merit: 1232
August 15, 2023, 11:35:16 AM
#3
Güzel bir konu hazırlamışsınız hocam. Hiç bir zaman tek bir doğru yoktur doğru bildiğimiz şeyler yıllar sonra yanlış çıkabilir böyle olaylar fazlasıyla yaşanmıştır halada bazı doğru bildiğimizi sandıklarımız yanlış olabilir. Farklı düşünmek diğer kareleri görmeye çalışmak bilinç olarak insanı üst seviyeye taşıyacaktır. Hatasız iş olmaz, insan hata yapması evriminde olan bir durum yanlışlarla doğruları buluyoruz.
hero member
Activity: 1428
Merit: 931
August 14, 2023, 10:11:35 AM
#2
Aslında güzel bir konu ama pek ilgi görmemiş nedense...

Bence de farklı düşünebilmek önemli, bir konuda ne kadar bilgili uzaman dahi olsanız diğer kişilerin düşüncelerini bilmek belki size daha farklı aydınlanmalara sebep olabilir bu yüzden farklı düşüncelere her zaman açık olmak gerekli olduğunu düşünüyorum.

Geçenlerde bir kitapta dikkatimi çekmişti: Doğan Cüceloğlu ABD'de doktora öğrencisiyken İngiliz bir arkadaşıyla 4-5 kere öğle yemeğinde buluştuklarını daha sonrasında ise hep başkaları ile buluşmayı tercih etmesini sorguladığında ise şu cevabı alıyor; sen ve ben çok benzer düşünüyoruz bu nedenle seninle buluşmuyorum. Başka bir arkadaşının da doktora öğrencilerinin araştırma konusu bulabilmek için kendilerinden farklı düşünen ve fikirlerini eleştiren kişilerle beraber olmak istediklerini söylemiştir.

Kaynak: Doğan Cüceloğlu -  Geliştiren anne - baba kitabı (sayfa:45)

Farklı düşünceler fikirler önemlidir, bir çok şirket ekip olarak farklı düşünceler fikirler bulmak adına beyin fırtınası yaparlar. Böylelikle çok farklı düşünceler, fikirler, fırsatlar ortaya çıkabilir. Bazen şirketin çaycısı bile öyle bir fikirle gelerek çalıştığı pozisyonun değişmesine sebep olabilir tabi bu durumun gerçek bir örnek olduğunu belirtmeliyim.
legendary
Activity: 2128
Merit: 1148
August 12, 2023, 12:44:47 PM
#1
https://twitter.com/bbcturkce/status/1690317373943975936?t=LLnIcg0XDQnASZ0SuoNJAw&s=19

Bu ve benzeri araştırmaları örnek gösterebileceğimiz çeşit çeşit 'statükoya aykırı düşünebilme' yeteneğini geliştirmemiz gerekli! Aslında şu anki yerleşik paradigmalar da bir zamanlar farklı ya da aykırı olarak tanımlanıyordu. BTC de ilk çıktığında böyleydi, yine bir çok altcoin projesine alışmamız da zaman aldı.

Hayatın her alanında değişik açılardan bakabilmeliyiz, illa kabul etmemiz gerekmiyor ama olasılığı göz önünde bulundurarak ihtiyatlı yaklaşmanın faydalı olacağı kanaatindeyim. Ön yargıları ön kabulleri bazen kenara bırakıp zihni boşaltmalı ve "farklı ne düşünebiliriz"i düşünmek gerekiyor. Aynı nehirde iki kez yıkanılmaz

şu da güzel bir yazı

Quote
999 kez hata yapabilirsin

İş dünyasındaki bir anlayışa göre; iş yapan hata yapacaktır. Bir kişi hata yapmıyorsa iş yaptığından şüphe edebilirsiniz.

Thomas Edison’a, 999 denemeden sonra yaptığı bininci deneyde ampulü bulmasıyla ilgili olarak şöyle bir soru yöneltmişler:

-        999 kez hata yapmanıza rağmen, bininci deneyi yapacak gücü nereden buldunuz?

Edison şu yanıtı vermiş:

-        Ampulün icadı bin aşamalı bir süreçti. Hata gibi görünen ilk 999 aşama, bininci ve son aşamaya götüren öğrenmelerle doluydu.

3M firmasının, hatalar nedeniyle bugünlere geldiği anlatılır. Örneğin, ofislerde üzerine küçük notlar yazmak için kullandığımız Post-it’ler bir hata sonucu bulunmuştur.

1900’lerin başında 3M şirketinin yöneticileri, araştırma geliştirme (ar-ge) bölümüne dünyanın en güçlü yapışkanını geliştirme talimatını verirler. Yapılan uzun çalışmalardan sonra ar-ge bir yapışkan geliştirir. Ancak buldukları yapışkan, dünyanın en güçlü yapışkanı olmak bir yana, en zayıf yapıştırıcısıdır. Öyle ki, küçük bir bebek bile yapıştırılan nesneyi iki parmağıyla hafifçe çektiğinde nesne kolaylıkla gelmektedir.

3M şirketi, eğer ar-ge ekibini hatasından dolayı cezalandırsaydı ve buluşlarını çöpe atsaydı, bugün 3M firmasını dünyaya dağıtan ve en büyük şirketlerinden birisi yapan Post-it kağıdı olmayacaktı.

Bugün dünya şirketleri, hata yapanları cezalandırmıyor. Tam tersine, hata yapmayanları bünyelerinde barındırmıyorlar. Hata yapmamanın iki nedeni olabilir: Birincisi, iş yapmayanlar hata yapmaz. İkincisi, risk almaktan çekinenler hata yapmaz. Hata yapma pahasına risk alma kültürü, bugünün iş dünyasında yaygınlaşıyor.

 Ancak hatalara yaklaşımın şu olması gerekir: Hata yapmaktan korkmayın. Ancak, silginiz kaleminizden önce tükeniyorsa, hatalardan korkmalısınız.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/999-kez-hata-yapabilirsin-104784

bakın bu da en muteber deprembilimcimiz;

https://twitter.com/nacigorur/status/1690379209888116737?t=BtgVrFF4BHUvLUv7o2j4lA&s=19
kendisine itibar ettiğim bir bilimadamı ve bu konuda açıkça yetersiz kaldığını ifade etmiş, gelen cevaplara bak! Ne yani adam yalan mı söylesin?
Jump to: