https://twitter.com/bbcturkce/status/1690317373943975936?t=LLnIcg0XDQnASZ0SuoNJAw&s=19Bu ve benzeri araştırmaları örnek gösterebileceğimiz çeşit çeşit 'statükoya aykırı düşünebilme' yeteneğini geliştirmemiz gerekli! Aslında şu anki yerleşik paradigmalar da bir zamanlar farklı ya da aykırı olarak tanımlanıyordu.
BTC de ilk çıktığında böyleydi, yine bir çok altcoin projesine alışmamız da zaman aldı.
Hayatın her alanında değişik açılardan bakabilmeliyiz, illa kabul etmemiz gerekmiyor ama olasılığı göz önünde bulundurarak ihtiyatlı yaklaşmanın faydalı olacağı kanaatindeyim. Ön yargıları ön kabulleri bazen kenara bırakıp zihni boşaltmalı ve "farklı ne düşünebiliriz"i düşünmek gerekiyor. Aynı nehirde iki kez yıkanılmaz
şu da güzel bir yazı
999 kez hata yapabilirsin
İş dünyasındaki bir anlayışa göre; iş yapan hata yapacaktır. Bir kişi hata yapmıyorsa iş yaptığından şüphe edebilirsiniz.
Thomas Edison’a, 999 denemeden sonra yaptığı bininci deneyde ampulü bulmasıyla ilgili olarak şöyle bir soru yöneltmişler:
- 999 kez hata yapmanıza rağmen, bininci deneyi yapacak gücü nereden buldunuz?
Edison şu yanıtı vermiş:
- Ampulün icadı bin aşamalı bir süreçti. Hata gibi görünen ilk 999 aşama, bininci ve son aşamaya götüren öğrenmelerle doluydu.
3M firmasının, hatalar nedeniyle bugünlere geldiği anlatılır. Örneğin, ofislerde üzerine küçük notlar yazmak için kullandığımız Post-it’ler bir hata sonucu bulunmuştur.
1900’lerin başında 3M şirketinin yöneticileri, araştırma geliştirme (ar-ge) bölümüne dünyanın en güçlü yapışkanını geliştirme talimatını verirler. Yapılan uzun çalışmalardan sonra ar-ge bir yapışkan geliştirir. Ancak buldukları yapışkan, dünyanın en güçlü yapışkanı olmak bir yana, en zayıf yapıştırıcısıdır. Öyle ki, küçük bir bebek bile yapıştırılan nesneyi iki parmağıyla hafifçe çektiğinde nesne kolaylıkla gelmektedir.
3M şirketi, eğer ar-ge ekibini hatasından dolayı cezalandırsaydı ve buluşlarını çöpe atsaydı, bugün 3M firmasını dünyaya dağıtan ve en büyük şirketlerinden birisi yapan Post-it kağıdı olmayacaktı.
Bugün dünya şirketleri, hata yapanları cezalandırmıyor. Tam tersine, hata yapmayanları bünyelerinde barındırmıyorlar. Hata yapmamanın iki nedeni olabilir: Birincisi, iş yapmayanlar hata yapmaz. İkincisi, risk almaktan çekinenler hata yapmaz. Hata yapma pahasına risk alma kültürü, bugünün iş dünyasında yaygınlaşıyor.
Ancak hatalara yaklaşımın şu olması gerekir: Hata yapmaktan korkmayın. Ancak, silginiz kaleminizden önce tükeniyorsa, hatalardan korkmalısınız.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/999-kez-hata-yapabilirsin-104784bakın bu da en muteber deprembilimcimiz;
https://twitter.com/nacigorur/status/1690379209888116737?t=BtgVrFF4BHUvLUv7o2j4lA&s=19kendisine itibar ettiğim bir bilimadamı ve bu konuda açıkça yetersiz kaldığını ifade etmiş, gelen cevaplara bak! Ne yani adam yalan mı söylesin?