Author

Topic: Fermi Paradoksuna Yanıtlar: Algılayamama Hipotezi (Karıncaların Gücü Adına) (Read 211 times)

legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
Yine derin bir konu Smiley Otoban yapan gelişmiş uygarlıkların karıncalarla hiç uğraşacağını sanmıyorum. Uçsuz bucaksız evrende yalnız olduğumuzu düşünmek biraz ahmaklık olur. "Eğer tüm evrende yaşam sadece Dünya'da varsa, bu çok büyük bir yer israfı olurdu." Carl Sagan güzel demiş.

Konu dışı bölümünü biraz derinleştirmek lazım. Arada böyle konular eklemeye çalışıyorum Cheesy
Ben de çok severim Carl Sagan'ın bu sözünü. Çoğu yerde karşıma çıkıyor zaten. Bir de Neil Tyson'ın "Cosmos" belgeselinde de çok güzel sözleri ve tespitleri vardı. Ben de onlardan birini ekleyeyim buraya:
Quote
"Dünya dışında yaşam olmadığını mı iddia ediyorsunuz? Bu, okyanustan aldığınız bir kap suya bakarak, okyanusta balinaların yaşamadığını iddia etmeye benziyor!"
legendary
Activity: 2128
Merit: 1148
walla parapsikolojik konulara ilgi duyan biri olarak, bizden farklı varlıkların olduğuna inanıyorum ancak insanoğlu, göremediği-kavrayamadığı varlıkları genelde inkar ediyor, yok sayıyor. şimdi buradan yola çıkarak kendi dünyamızı fiziki olarak dahi tam olarak çözememişken (okyanus-magma-mağara vs), hala hemen hergün literatüre yeni yaşam formları eklenirken bilmem kaç ışık yılı uzaklıkta canlı var mı yok mu varsa bizden zeki mi değil mi niye bizimle iletişime geçmiyorlar vs Smiley zaten akıllıysalar da geçmezler iletişime, kafayı sıyırırlar Cheesy kim jung-un'la falan uğraşılmaz.......
legendary
Activity: 2632
Merit: 1333
Bence de evrende % 99.9999 yalnız değiliz ama şöyle bir problem var, fiziki varlıkla hayatımız sürdüğü müddetçe "bence" kimseyle gerçekten temas kurulmayacak, çünkü mesafeler bunu neredeyse imkansız kılıyor. Bilinen en hızlı şey (benim bildiğim) ışık ve ışık hızıyla giden bir araçla bile çok büyük mesafeler katetmek gerekiyor, üstelik bunun gerektirdiği süre canlıların yaşam sürelerinin üzerinde.
Yani bana göre dünyaya hiç ufo falan gelmedi, bedene sahip olduğumuz sürece de gelmeyecek veya gidemeyeceğiz.
Ne zaman ki fiziki varlık ihtiyacımız kalmaz (en fazla birkaç yüzyıl), o zaman başka formlarla iletişimin bir yolunu buluruz.
member
Activity: 630
Merit: 37
sonu sopu bilinmeyen bir evrende yalnız olduğunu düşünmek bana biraz aptallık olarak geliyor koskoca evren keşfedilmesi olasılıksız yalnız olduğunu nereden bileceksin ki ?
sr. member
Activity: 980
Merit: 257
Yine derin bir konu Smiley Otoban yapan gelişmiş uygarlıkların karıncalarla hiç uğraşacağını sanmıyorum. Uçsuz bucaksız evrende yalnız olduğumuzu düşünmek biraz ahmaklık olur. "Eğer tüm evrende yaşam sadece Dünya'da varsa, bu çok büyük bir yer israfı olurdu." Carl Sagan güzel demiş.
legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
1950 yılında, evrendeki varlığımızı sorgulatan çok basit bir soru sormuştu Enrico Fermi: "Herkes Nerede?"

Fermi Paradoksu, dünya dışı uygarlıkların var olma olasılığının gayet yüksek olmasına karşın, bunu doğrulayacak herhangi bir kanıtın ya da temasın yokluğu arasındaki çelişkiyi ifade ediyor.

Sadece kendi galaksimizde bile 20 milyar Güneş benzeri yıldızın var olduğu düşünülüyor. Bunlardan bir kısmı gözlemlenerek kanıtlanmış. Tahminlere göre, o yıldızlardan 5'te 1'i güvenli yaşam kuşağındadır ve yaşamın oluşması için gerekli koşullara sahip alanda, Dünya büyüklüğünde bir gezegen bulundurur. Bu gezegenlerin sadece %0.1’inde bile yaşam olsaydı, Samanyolu Galaksisi'nde 1 milyon civarında yaşam dolu gezegen olurdu. İşte fizikçi Enrico Fermi’nin paradoksunun çıkış noktası da bu sorgulama olmuş: "Herkes Nerede?"

Fermi'nin ortaya attığı bu paradoksa, bilim insanları pek çok hipotez ile yanıt vermişler. Bu hipotezler 17 farklı grupta toplanmış. Hepsini buraya ekleyip de yazıyı uzatmak istemedim. Aralarından en çok dikkat çekeni Michio Kaku'nun "Algılayamama Hipotezi":
"Diyelim ki ormanın ortasında bir karınca yuvasındayız. Hemen yanına 10 şeritli bir otoyol yapılıyor. Karıncalar bu yolun ne olduğunu anlayabilir mi? Nasıl bir teknolojiyle yapıldığını ve daha da önemlisi hangi maksatla yapıldığını algılayabilir mi? Dolayısıyla bizden daha gelişmiş bir medeniyet varsa bile bizim bunu şu anda algılayabilme ihtimalimiz olamaz. Onlar bizimle irtibata geçip bizi aydınlatmaya çalışıyorlarsa bile biz bunu anlayamayız. Çünkü bu, bir karıncaya internetin ne olduğunu anlatmaya çalışmak gibidir."

Sanki bir yerlerde, bizden çok daha ileride olan medeniyetler partiler veriyor da, biz davet edilmemişiz ve onlardan habersiziz gibi geliyor!

Kaynaklar (Sources):
https://vidmay.com/90-saniyede-bilim-evrende-yalniz-miyiz-fermi-paradoksu-12_39f3b2d83.html
https://www.youtube.com/watch?v=Lxedabv03-0
https://eksisozluk.com/entry/82117488
https://www.uludagsozluk.com/k/uzayl%C4%B1lar%C4%B1n-gelmeme-sebebi/3/
Jump to: