Author

Topic: Fındık üretimi ile ilgili üzücü haber (Read 130 times)

V.
newbie
Activity: 20
Merit: 0
July 30, 2018, 06:27:22 AM
#5
Ülkedeki en büyük tarım faaliyetlerinden olan fındık konusunda böyle gelişmeler yaşanması gerçekten üzücü.
newbie
Activity: 84
Merit: 0
Sadece fındık üreticisi değil her kesim sürekli kötü haberlere uyanır olduk. Umarım emeklerinin karşılığını alır fındık üreticilerimiz.
jr. member
Activity: 252
Merit: 2
üretim maliyetinin üstüne bir de hastalıklar geldi. Allah kolaylık versin fındık üreticilerimize. Rekolitenin düşmesiyle bizde etkileneceğiz tabi bundan.
newbie
Activity: 52
Merit: 0
bir fındık üreticisi olarak son iki yıldır ciddi anlamda küllenme sorunu yaşıyoruz fındığın getirisi götürüsünü zaten karşılamaz oldu artık bide bu tür sorunlarla boğuşuyoruz Sad
newbie
Activity: 13
Merit: 0
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, külleme hastalığı ve fındık kokarcası nedeniyle bu yıl fındık rekoltesinde düşüş beklediklerini belirterek, "Rekoltedeki düşüşün fındıkta maliyeti daha da yükselteceğini tahmin ediyoruz." ifadesini kullandı.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayının ilk günlerinde başlayacak fındık hasadıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, artan maliyetler nedeniyle çiftçinin başta mazot olmak üzere girdilere erişiminin zorlaştığını kaydetti.

Külleme hastalığı ve fındık kokarcası sebebiyle ürün rekoltesinde düşüş beklediklerine işaret eden Bayraktar, "Rekoltedeki düşüşün fındıkta maliyeti daha da yükselteceğini tahmin ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, fındığın hem ülke hem de Karadeniz Bölgesi açısından vazgeçilmez, aynı zamanda ülkeye döviz kazandıran bir ürün olduğunu hatırlatarak, 400 bin ailenin, 706 bin hektar alanda üretim yaptığının, Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini, küresel fındık ihracatının da yüzde 75'ini karşıladığının altını çizdi.

Fındık piyasasında arz talep kuralının işlemediğine işaret eden Bayraktar, "Piyasada haksız rekabet ve tekelci bir ortam mevcut. Ürün ihtisas borsaları olmadığı için ürün senedine karşılık kredi kullanılamıyor. Borçları nedeniyle üreticimiz, fındığını arz talebe göre değil, hasattan hemen sonra satmak zorunda kalıyor." ifadelerini kullandı.

"TMO PİYASADA YER ALMALI"

Bayraktar, fındıkta fiyat sorununun çözülmesi için Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) piyasada yer almasından başka çare bulunmadığını belirterek, "Fındıkta fiyat, dolayısıyla üretici gelirinde istikrar sağlanması için TMO piyasada yer almalı, fiyatın ülkemizde belirlenmesi için fındık borsası kurulmalı, lisanslı depolar yaygınlaştırılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Alivre satışlara ve emanet usulüne son verilmesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, TMO'nun yükselen enflasyon, maliyetler ve üretici refahını göz önünde bulundurarak fiyat açıklamasının önemini vurguladı.

kaynak :http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/findik-uretimi-ile-ilgili-uzucu-haber-40904798
Jump to: