Author

Topic: Full Node Nedir? (Read 357 times)

legendary
Activity: 2366
Merit: 2594
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
October 23, 2020, 03:19:54 PM
#9
Bitnodes verilerine göre Türkiye'de çalıştırılan full node sayısında Haziran ayından beri bir değişiklik görünmüyor çalıştırılan aktif node sayısı 14. Almanya'da full node sayısında artış amerika'da ise azalış görünüyor. Anonim full node sayısında ise %20'ye yakın bir artış görünüyor.



Haziran ayında başlayan ipv4 üzerinden kurulan node'lardaki azalış devam ederken .onion üzerinden kurulan node'lardaki yoğun artışla birlikte toplam node sayısında %10'a yakın bir artış var.

hero member
Activity: 1343
Merit: 602
In #Bitcoin me trust
July 13, 2020, 02:30:23 AM
#8
Full node çalıştıranlar parayı nereden elde ediyorlar?
Full nodeları ele geçiren btc'yi de ele geçirmiş olur mu? %51 olayları...
Full nodelara saldırı düzenleniyor mu?
Teşekkürler


Hala tam olarak anlamış değilim bu nodeleri kurma sebepleri tam olarak ne minerlar işini yapıyor tamam miner fee alıyor, peki node nin olayı nedir

Şu konu başlığında bu sorulara cevap vermiştim: https://bitcointalksearch.org/topic/m.54762207
legendary
Activity: 2170
Merit: 1526
July 11, 2020, 10:57:30 AM
#7
node zaten madencinin kendisi hocam pool olaiblmek için node kurmak zorundasın
madenci block bulmak için node kullanıyor siz web sitesine girdiğinizde node çalışıyor.
full member
Activity: 208
Merit: 100
July 11, 2020, 10:02:10 AM
#6
Hala tam olarak anlamış değilim bu nodeleri kurma sebepleri tam olarak ne minerlar işini yapıyor tamam miner fee alıyor, peki node nin olayı nedir
legendary
Activity: 2170
Merit: 1526
June 04, 2020, 01:36:17 AM
#5
Full nodelara saldiri duzenlesen bile yapabilecekleri birsey yok kayit defteri gibi birsey.

%51 icin dunyadaki her bir blocktaki toplam hashrate in yarisindan fazla guce tek basina sahip olacaksin yada pool gucune sahip olacaksin yoksa birsey yapamazlar.
Parayi elde ettikleri biryer yok sana arti birsey katmiyor tek artisi odedikleri fee yi istedikleri miktarlarda belirliyebiliyorlar ve daha fazla cuzdan destegine sahip oluyorlae
legendary
Activity: 2128
Merit: 1148
June 03, 2020, 04:40:20 PM
#4
Full node çalıştıranlar parayı nereden elde ediyorlar?
Full nodeları ele geçiren btc'yi de ele geçirmiş olur mu? %51 olayları...
Full nodelara saldırı düzenleniyor mu?
Teşekkürler
legendary
Activity: 2366
Merit: 2594
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
June 03, 2020, 03:49:52 PM
#3
@yabani hocam ufak bir düzeltme yapayım borsalar bitcoin ticaretlerini ve hatta merkezi borsalar herhangi bir coin yada token trade işlemini ağ üzerinde gerçekleştirmezler. Borsalarda gerçekleştirilen işlemler borsaların kendi kayıt defterleri üzerinde gerçekleşen hayali işlemlerdir, coin yada tokenler zaten bir veya bir kaç soğuk cüzdan içerisinde stabil şekilde duruyordur.

Açıklamak gerekirse merkezi yada kendisini merkeziyetsiz diye tanıdan ama aslında merkezi olan çoğu merkeziyetsiz borsada A kullanıcısı B kullanıcısından X coinini aldığında bu işlem ağ üzerinde gerçekleşmez. Sadece ve sadece borsa o coinin sahibi olarak B kullanıcısını değil A kullanıcısını tanımlar. Aslında o anda coinin tek sahibi borsadır A yada B kullanıcıları değildir. Yanlış anlamayın lütfen, siz bu bilgilere muhtemelen sahipsiniz ancak kurduğunuz cümleden yanlış anlamlar çıkabilir. WETH - WBTC gibi wrapped tokenlerle işlem gerçekleştiren platformlardan bahsetmiyorum piyasadaki borsaların %90'ı yarın bitcoin tamamen yok olsa bile ağı kullanmadıkları için etkilenmezler.

Node konusuna dönersek gizli olan node'larda büyük bir üstünlüğe sahip değilsek ki zannetmiyorum yine çok gerilerden takip ediyor görünüyoruz. Avrupa'da Almanya çok baskın görünüyor (1812 node). Biz ise kendimiz gibi gelişmekte olan ülkelerle paralel gidiyoruz bkz: (Arjantin 15 node - Tr 14 node).


https://bitnodes.io/
member
Activity: 312
Merit: 65
June 03, 2020, 04:33:15 AM
#2
Kısa özeti şudur o coine ait orjinal cüzdandır ve blok zincirine ait olan her kaydın tutulduğu yerdir.

full node olmadan ne borsa çalışır nede transfer yapılan yerler
legendary
Activity: 1582
Merit: 1268
May 03, 2020, 04:05:29 PM
#1
Yeni bir yazımı daha aramıza katılan arkadaşlar için paylaşmak istedim. İyi okumalar.

Full Node görevleri nelerdir? Miner ve Full Node arasındaki farklar nelerdir?
Full Node’lar genelde madencilerin gölgesinde kalan gerçek aktörler ve ağdaki oyun kuruculardır. Fakat birçok insan genellikle madenciliğe odaklanıyor. Bu durumun oluşmasındaki en temel sebep herkesin ağzını sulandıran blok ödülleri diyebiliriz. Ancak Full Node dediğimiz kullanıcıların görevlerini ve güçlerini gördüğümüzde Bitcoin sisteminin gerçek büyüsünü daha iyi kavramış oluyoruz.
Belirlenmiş protokol kuralları ile Bitcoin ağında haberleşen tüm bilgisayarlara Node denir. Burada bahsettiğimiz protokol, merkezsiz ve eşler arası Bitcoin Protokolü‘nün ta kendisidir. Bu protokol ağdaki Node’ların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar ve görevi her yere işlemleri ve blokları yaymaktır.
Bugün, varlıklarını bildiğimiz ve belirli portlar üzerinden ulaşabileceğimiz yaklaşık 10 bin Node bulunmaktadır. Güncel aytıntılı liste için BitNodes adresini ziyaret edebilirsiniz. Bunun dışında sayısını tam olarak kestiremediğimiz fakat miktarca açık port sahibi Node’lardan en az 2–3 kat daha fazla olduğunu düşündüğümüz gizli Node’lar da bulunmaktadır. Bunlar genellikle Tor benzeri protokollerin arkasında saklanmayı tercih etmektedirler.
Bitcoin ağına katılan Node’lar çok önemli bir amaca hizmet eder. Her biri, blokların ve bloklar içerisindeki tüm işlemlerin bağımsız yetkiye sahip bir müfettişi ve doğrulayıcısı olarak hareket eder. Bu tip Node’lara, Full Node denir.

Bir Full Node, Blockchain Ledger kayıtlarının tamamını veya sıkıştırılmış halini sisteminde tutar. Bitcoin ağı üzerinden rastgele seçtiği bir grup başka Node bağlantı kurar. Bu bağlantı üzerindeki haberleşmenin en hayati özelliği Node’ların birbirlerine asla güvenmemesidir. Eşlerden biri diğeri ile yeni bir blok bilgisi paylaştığında, haberi alan Node bu bloğu ledger sistemine kaydetmeden önce bloğa ve içerisindeki işlemlere dahil her ayrıntıyı tek tek inceler ve doğruluğunu protokol kurallarına göre kontrol eder. Her bir transfer işlemi için yaklaşık 30 farklı kural, her bir blok için ise yaklaşık 40 farklı kural bulunmaktadır. Bu kuralların geneline Consensus Rules, yani mutabakat kuralları denir. Örneğin; bayt cinsinden blok boyutu, max blok büyüklüğünden daha fazla olmamalıdır veya blok zaman damgası gelecek iki saatten daha ileride olmamalıdır, transfer işlemi daha önce yapılmamış bir işlem olmalı, vb.

Ağ üzerinde bir Node doğru olmayan bir işlemi bağlantı kurduğu diğer Node’lara göndermeyi denerse bu Node ile haberleşme 24 saat boyunca kesilir. Yani yanlış bilgi yaymaya çalışan eşler hızlı bir şekilde izole edilir. İletişim kurmaya çalıştığı tüm Node’lar onu yasaklar ve bağlantıyı keser. Node tarafından yapılan hatanın büyüklüğüne göre bu cezalandırma yöntemi 2 saatten başlayıp sonsuza dek sürecek bir engelleme halini alabilir. Öyle ki, art niyetli mesajlarlar yaymaya çalışan Node’lar ile bir daha kurulmamak üzere tüm bağlantılar kesilir. Buradaki önemli nokta Node’ların birbirlerine asla ve asla güvenmedikleri gerçeğidir.

Ağ üzerinde kuralları Node’lar koyar, Miner’lar değil. Miner’lar, sadece Node’lar tarafından geçerliliği onaylanan işlemleri alırlar.

Kaynak: https://medium.com/@ahmetseyhan/full-node-nedir-11ad840bdbd8
Jump to: