ben de dahil çoğumuzun bu forumda bulunma sebebi para kazanmak. sonuçta geleneksel yatırım araçları ile ülkemizde para kazanmamız bu yeni sisteme göre çok zor. bugün 5.000 Tl olarak yapmış olduğumuz yatırım bir anda 500.000 Tl olabiliyor. geçen sene bunu hepimiz yakından tecrübe etme şansını yaşadık. herkesin "kısa zamanda zengin olma" hayalini hem de deli gibi paralar dökmeden gerçekleştirme şansını elde etmeye olanak sağlayan bir piyasa. tabii ki buna ulaşabilen çok az sayıda insan var.
bitcoin'in zamanında 20.000 dolar olması size mantıklı geliyor mu? sakın fiyatı alıcı-satıcı belirler gibisinden bir söz söylemeyin. allah aşkına 20.000 dolar nedir? ülkemizde 2. el bir merco parası
neyse, başlığı açma sebebime geleyim. hepimiz asıl önemli olan blockchain bitcoin değil diyoruz ama bunu derken kaçımız bu söylemi ciddiye alıyor? "blockchain teknolojisi on numara o zaman x tokenine 1.000 dolar basam." benim bugüne kadar anladığım tek şey bu.
çin'in
gachain diye bir blockchain girişimi var. tam olarak ne derde çare bulacağını anlamasam da vergilendirme konusunda sorunları çözme amacı olduğunu anladım. ülkenin siyasal ve ekonomik sistemi hakkında bilgi sahibi olmadığım için çok fazla detaya inemiyorum. ama az da olsa göz attığım kaynaklarda işin vergilendirme yönünde, kdv diyelim, büyük bir kaçakçılığın olduğundan bahsediliyor.
çin'in kripto paralara karşı sert tepkisi ortadayken blockchain teknolojisine bu kadar sarılması düşündürücü. dubai de aynı şekilde blockchain konusunda devlet olarak öne çıkma çabasında. peki biz türkiye olarak bu işin neresindeyiz? işi bilen kişiler "ooo süper bir teknoloji, blok zinciri koyuyorsun buradan uzaya çıkıyor bla bla" kişisel olarak bunun ötesine geçemiyoruz. devlet olarak ise elektronik fatura bize yeter anlayışı var. devlet bu konuya ciddi anlamda eğilmiş olsa başına büyük ihtimalle işle alakası olmayan birisini atayacak. ekip de yine bu kişilerden oluşacak ve ekibin içindeki gariban % 10'luk kesim işin bütün ameleliğini üstlenecek. blok zincir hakkında vergilendirme ile ilgili
"Blok Zincir (Blockchain) Teknolojisi ile Vergilendirme" adıyla yazılmış bir makale var.
https://dergiler.sgb.gov.tr/calismalar/maliye_dergisi/yayinlar/md/174/174-17.pdf makalenin yarısı klasik blockchain ile ilgili olduğu için bu kısımları atlayıp asıl mevzuya geçebilirsiniz. 5-6 sayfalık bir yazı var yani karşınızda.
mesela ben bu teknoloji ile muhasebe işlemlerinin nasıl yapılacağını arkadşıma sordum. ilk olarak verdiği cevap "bitcoin'in kanunda yeri olmadığı için hangi hesaba yazılacağını bilemediğini ama en azından 108 hazır değerlerin alt hesabına yazılabileceğini" söyledi. benim sorum ise blockchain altyapısında defter oluşturmaktı.
neyse, ben aslında gachain ile ilgili bilgi vermek istiyordum ama birden fazla işi aynı yapamadığım için konu içinde konu oldu ve gachain ile ilgili hiçbir şey yazamadım. o da başka bir yazı konusu olur ya da forumdan birileri görüp merak edip yazar. devlet-blockchain-gerçek yaşam derken ülkemizde ne gibi gelişmeler yapılmış diye bakarken bunu buldum.
türkiye'de blockchain ile işlem yapan firmalar hakkında 2017 yılında yazılmış bir haber: https://webrazzi.com/2017/08/07/turkiyede-blockchain-kullanan-sirketler/peki bizler ne yapabiliriz? arabaların kilometrelerini/kaza durumlarını bu sisteme entegre edip ikinci el satış piyasında çakallardan kurtulabilir miyiz. yazarken bile güldüm. sadece para odaklı bakmadan gerçekten biz ne yapabilirz? siz yazın ben çalarım rahat olun.
gachain: https://gachain.org
twitter: https://twitter.com/gachain_orgnot: başlıkta bilerek yanıltıcı bir dil kullandım. şayet normal bir başlık atsaydım kimse okuma gereği bile duymayacaktı. böyle "ponzi, keriz silkeleme" gibi başlıklar olunca herkesin gözü dönüyor. ayrıca "konu dışına" açılması gereken bir başlık. orada açmama sebebimi de artık biliyorsunuz. kusura bakmayın, saygılarımla.