Author

Topic: Gayrimenkul Alımında Dikkat Edilmesi Gerekenler (Read 114 times)

full member
Activity: 546
Merit: 154
Daha önce hiçbir gayrimenkul sahibi olamadım . Bundan sonra inşallah bir gayrimenkul alabilme imkanım olursa tavsiyeleriniz aklımda olacak hocam . Bilgilendirme için teşekkür ederim.
member
Activity: 294
Merit: 49
Hocam çok değerli bilgiler var eline sağlık eğer yazının bazı kısımlarını internet üzerinden edindiyseniz linkini bırakın yoksa plagirism diye yasaklanabilirsiniz hocam eğer tam olarak özgün bir yazıysa elinize sağlık güzel bir derleme olmuş

Üstadım bunlar kendi özgün yazım. Istediğiniz yerde paylaşabilirsiniz. Sektör ile ilgili bilgi ve birikimlerimlerimden faydalı olabilir diye düşünerek yazdım. Bu konu ile ilgili farklı bir makale daha yazmayı planlıyorum.
legendary
Activity: 2324
Merit: 1176
Hocam çok değerli bilgiler var eline sağlık eğer yazının bazı kısımlarını internet üzerinden edindiyseniz linkini bırakın yoksa plagirism diye yasaklanabilirsiniz hocam eğer tam olarak özgün bir yazıysa elinize sağlık güzel bir derleme olmuş
member
Activity: 294
Merit: 49
Yazıda yazmayı unuttuğun bir husus olduğunu dikkat ettim. Özellikle daire ve dükkan alacak kişilerin mimari projeden satın alacakları daire veya dükkanı doğru tespit edip incelemelerinde fayda var. Yoksa size müteahhit aynı katta iki bağımsız bölüm varsa ve ikiside kendi adına kayıtlı ise yanlış daire ve dükkanı size satabilir. Çok sık rastlanılan bir durum. Sonra yanlısı düzeltmek için hem para hem de zaman kaybı yaşamanız olası olmaktadır.
hero member
Activity: 1470
Merit: 931
Detaylı ve güzel bilgilendirme olmuş alım satım esnasında dikkatli olmakta fayda var aceleye getirmeden araştırarak işlem yapmak sağlıklı olacaktır. Özellik ev yapmak için arsa alınıyorsa dediğiniz gibi kaç metre kare yapı ruhsatı veriliyor bilmek lazım yoksa arsa işimize yaramadığı için tekrar satıp zarar etmek olası.
hero member
Activity: 1400
Merit: 536
Altin degerinde tavsiyeler, ev alanlarin ya da alma arefesinde olanlari bilgilendirecegim, cunku gercekten buyuk travmalar sonuc getirebilir herhangi bir dolandirilma vakasi, bir daire almanin bedeli yaklasik 10 senelik calismaya bedel, o da mutaveazi bir gayrimenkul icin gecerli.
member
Activity: 294
Merit: 49
Bir çoğumuz ev, dükkan, arsa veya tarım arazisi satın alarak gerek kullanmak gerekse yatırım yapmak amacı güderler. Günümüzde gayrimenkul yatırımları da uzun vade kazanç olarak dikkat çekmektedir. Peki taşınmaz satın alırken nelere dikkat etmek gerekir.
 
Hangi gayrimenkulü  alacaksanız alın öncelikle satıcı ile birlikte tapu dairesine giderek bahse konu taşınmazın üzerinde herhangi bir kısıtlayıcı ve yasaklayıcı bir şerh yada rehin olup olmadığını öğrenmenizde fayda var. Yani satıcı taşınmaz  temiz rahat yok lafına itibar etmeyin ve tapu dairesinden gerekli araştırmayı mutlaka yapın. Şunu unutmayın icrai haciz ve ipotekler devire engel değildir. Ancak  taşınmaz üzerinde kamu haczi varsa kaldırmadan işlem yapamazsınız. Ayrıca taşınmaz üzerinde İhtiyati Tedbir varsa anlayın ki bu yer  Mahkemelik ve mahkeme bitene kadar el değiştirilmemesi için tedbir konulmuş ve devir yapılamaz. Taşınmaz üzerinde vesayet tedbir şerhi varsa da devir söz konusu olmaz. Vesayet tedbir şerhi  malikin akıl sağlığının yerinde olmadığını ve vasi atandığını yada atanacağını işaret eder. Bunun dışında İcrai haciz ve ipoteklerde satış olabilir. Ama alan kişi haciz ve ipoteklerle bunların hukuki sonuçlarını kabul etmesi gerekir. Yani borcu üstlenmiş olur.

Bunun dışında arsa satın alacak kişilerin üzerinde ev yapma durumları  varsa belediye imar servisinden taşınmazın imar durumunu öğrenmeleri  Belediye tarafından kaç kata kadar ruhsat verildiği, kaç m2 ev yapılabileceği gibi bilgileri öğrenilmesinde fayda bulunmaktadır.  

Bir diğer soru konusu taşınmazın satış işleminde satış bedelinin ne olması gerektiği devirlerde taşınmazın emlak değerinden az olmamak üzere herhangi bir değeri satış bedeli gösterebilirsiniz. Burada söz konusu değer üzerinden % 2 alıcı % 2 satıcı olmak üzere toplamda %4 tapu harcı tahakkuk ettirildiğini unutmayın. Gerçek dışı beyanlarda taraflara eksik gösterdikleri bedel üzerinden harç faizi ile birlikte tahakkuk ettirilebilir (Pek örneği yok) Ancak özellikle satış ve ipotek işlemlerinin beraber yapılması durumunda satış bedelinin ipotek bedeli ya da özellikle ekspertiz bedeli üzerinden olması çok önemlidir. Çünkü bankalar bu listeleri vergi dairelerine iletir. Vergi daireleri de taşınmazın satış bedeli ile ekspertiz bedeli ve kredi tutarını inceleyerek tutarsızlık olması durumunda aradaki farkı yasal faizi ile birlikte taraflardan isteyecektir.

Kısacası değerli arkadaşlarım taşınmaz satın alırken Tapu Dairelerinden, Belediyelerden ve hatta tarım arazileri içinde İlçe Tarım Müdürlüklerinden gerekli araştırmaların yapılması önem arz  etmektedir.

Size faydalı olabileceğini düşündüğüm böyle bir makale hazırladım. Umarım işinize yarayacaktır.
Jump to: