Ben biraz daha detay istiyorum mümkünse.
Örneğin market in dükkan kirası ne kadar?
Aylık giderleri neler? (stopaj, muhasebe, elektrik, su, bina aidatı...)
Dükkanın içinde ne kadar mal var?
toptancılar ile nasıl bir vade ile çalışıyorsun, peşin para ile mi mal çekiyorsun yoksa belli bir vade ile alıp sattıkça mı ödüyorsun?
yaşayan bir işletmeyi devralmak risklidir. çünkü borcu ve alacakları ile devralırsın. vergi borcunu, abonelik borçlarını araştır mutlaka.
misal bir bilgisayar koyup parça kontör fatura ödeme gibi servisler verebilecek misin?
market işletme ve perakende satış konusunda tecrüben var mı?
Şahıs işletmesi mi olacak limited şirket mi?
Sorularınız için teşekkürler. Tek tek cevaplamaya çalışayım.
Ben uzun yıllar P&G, EVYAP gibi firmalarda satış temsilcisi olarak çalıştım. Üniversite yıllarımda 2 yıl kadar BİM tecrübem oldu. Yerel market zincirinde şube müdürlüğü yaptım kısa bir süre. 1 yıl kadar da 2 şubeli bir marketin satın alma sorumlusu olarak çalıştım. Yani masanın her iki tarafını da oldukça iyi gözlemleme ve deneyimleme fırsatım oldu.
Dükkan kirası aylık 1000 tl. Elektrik, su masraflarını şu an için bilmiyorum, bugün görüşeceğiz bütün detayları. Dükkanın içerisinde yaklaşık 20000 tl lik malzeme var.
Toptancılar ile 45 güne kadar vade ile çalışabiliyorum. Piyasanın içinden biri olduğum için, daha esnek davranıyorlar. Ama ben peşin çalışma taraftarıyım.
İşletmeyi Büfe olarak işleteceğim. Şirket kurmayacağım. (Bu işleri çok net bilmiyorum, bugün ve yarın muhasebecim ile de görüşüp bütün bilinmezleri kaldıracağım.) Herhangi bir abonelik, aidat ve ya vergi borcu yok.
Fatura ödeme, kontor satışı işleri tabi ki yapacağım. Nasıl ki manav reyonu bir marketin olmazsa olmazı oldu ise son 4-5 yılda, kontor ve fatura olayı da aynı boyutta artık =)
Bir kaç yaz önce yazlıkta canım sıkılınca sitenin marketinde yazı zamanlı çalışmıştım. Market işletmek dışarıdan göründüğü kadar kolay değil.
İşin sırrı maliyet muhasebesinde;
toptancıdan 2 liraya aldığın gofreti 2,5 liraya sattığında %25 kar etmiş olmuyorsun. Bunun saklama maliyeti var. Bozulan ürün maliyeti var. Çalınma yüzdesi var.
Misal 2 TL den 100 gofret aldın koydun dükkana.
bunun 5 tanesi çalındığında sana birim gofretin maliyeti otomatik olarak 2.10 TL oluyor. dolayısı ile karı %19 a düşüyor.
bunların son kullanım tarihi var. misal 10 tanesini satamadın son kullanım tarihi geçti. bu durumda toptancı son kullanım tarihi geçmiş ürünü tanesi 1 liradan iade alıyor.
Başta 200 TL bağladın bu işe. 5 i çalındı. 10 tanesini 1 TL den iade ettin. 85 tanesini 2,5 TL den sattın.
bak şimdi hesabına:
satış geliri : 85 x 2,5 = 212,5 TL
10 tanesini iade ettin : 10 TL
toplam 222,5 TL
dolayısı ile sadece %11 kar etmiş oldun.
zor işler bu işler. dikkat etmeni öneririm.
Tavsiyeniz için teşekkürler. Uzun yıllar toptancılık yapmış biri olarak söylüyorum; hiç bir üretici de dağıtıcı da 2 liraya sattığı ürünü, tarihi geçti diye, ya da bozuldu diye 1 liraya geri alma hakkına sahip değil. Fatura ettiği fiyattan almak zorunda. Hele ki tarihi geçmiş ürünü alıp imha etmek zorunda. Bir şikayet ile bütün dünyalığından olabilir çünkü =)
Yukarıda da yazdığım gibi, masanın her iki tarafında da bolca bulundum. Riskleri, püf noktaları bildiğimi düşünüyorum =)