Author

Topic: Geri dönüşüm uygulamalarında yapılan hatalar (Read 43 times)

legendary
Activity: 1904
Merit: 1282
Okullarda eğitim verilse söylediğiniz konularda duyarlı bir toplum oluşur ama okullarda eğitim yok kardeşim. Zaten eğitimli bir vatandaş olmasını isteyen de yok. Çöp'ü toplayıp toprağa gömen, yurt dışından çöp alıp yakan bir toplumuz.

İşletlemeleri düzene sokmak çok basit geri dönüşüm için bir araç belirlersin o araç belirli aralıklarla ürünleri işletmelerden toplar bunu bireysel olarak işletmeler yapamaz.

Eskiden camdan olan içecek ürünlerinin iadesi vardı ama şuan toplama ve ulaşım çok pahallıya mal olduğu için kimse onla uğraşmıyor. Ülkede cam ürün üretene zorunlu olarak o ürünleri toplatacaksın. Öyle çöpe atılmayacak.

alışveriş poşetinin satılmasını tasarruf için yaptığını sanıyorsunuz ancak öyle değil. Bu marketlerin en büyük masraflarından biriydi bu poşetler ve bu sayede masraflardan kurtulmuş oldular isteyene para ile satıyorlar. Yoksa poşet lazımsa manav tarafından istediğin kadar bedava al.

Bir arkadaşım hayvan barınağına bir köpek bırakmak istedi ortalama 1 saatlik yola gitti oda ne oradan taşınmış ve daha ileri gitmiş hayvanı mecburen doğaya salmıştı çünki o kadar gidecek ekonomik gücü yoktu.  Daha çevremizde yaşayan hayvanlara saygımız yokken çevreye saygı beklemek pek doğru değil. zaten bayram tatilinde yollardaki durumu görmüşssünüzdür. Sözde çoğunluğu müslüman bir toplumuz ve dinimiz gereği temizlik öncelikli konularımızdan biri  ama maşallah bayram yoluna çıkan çöpünü yol kenarına fırlatmış.

Daha çöpünü yanında tutup çöp kovasına atamayan veya çöpün sokağa atılmaması gereken birşey olduğunu bilmeyen topluma geri dönüşüm uygulamasına uyulmasını sağlamanız zor.
legendary
Activity: 2520
Merit: 1510
Daha yere çöp atmaması gerektiğini öğrenemeyen bir millete geri dönüşüm dersi vermek zor, asıl bunların çocuklarını okulda eğitmek gerekiyor ki yeni nesil bilinçli olsun. 50 yaşına gelmiş hala yere çöp atan adama bu saatten sonra geri dönüşüm falan anlatamazsın.
Poşet işine millet yeni alıştı, cam şişeleri depozitolu yapmak da yakında gelir ve millet alışır. Yeter ki irade bunu yapmak istesin.
hero member
Activity: 1260
Merit: 957
Bundan 8-9 sene önce Churchill belasına düşmüştüm evde koli koli maden suyu şişesi biriktirmiştim ve belediye dahil olmak üzere birçok yeri aradım ve dedim elimde bu kadar şişe birikti bunu geri dönüşüme dahil etmek istiyorum dedim ve doğru düzgün kabul edilebilecek bir yer bulamamıştım ve çöpe sallamıştım. Bu olaydan fazla değil 1 ay sonra belediye her yere geri dönüşüm kutularından doldurmuştu ama büyük ihtimalle gösteriş olsun diyerekten koymuşlardı ilk başlarda şuanda bilmiyorum ne alemde yaptıkları ama ülkemizde gerek tüketici olsun gerek üretici firmalar gerekse de kamu kuruluşları geri dönüşümün önemini tam olarak kavrayamamış halde. Hatta şöyle birşey diyeyim doğru dürüst geri dönüşüm merkezlerimiz olmamasına rağmen dışarıdan atık çöp ithal ediyoruz diye biliyorum. Welcome to Turkey...
hero member
Activity: 1078
Merit: 638
Hocam bir kere saat sabah 7 gibiydi. Şehir dışında bir benzinlikçideki çok güzel ayrı geri dönüşüm kutularının hepsini cumburlop belediye çöp arabası aldı. Bildiğimiz belediye çöp arabası işte. Hepsi aynı yere belediye çöplüğüne gitti. Geri dönüşüm çöp kutularının %90'ının çöp ayırma bilincini öğretmek dışında hiçbir şeye yaramadığını söylüyorlar. Sanırım çöpten atık toplayan kişiler dışında geri dönüşüm olmuyor yani. Bu da çok garip bir durum. Hepsini anlıyorum da dediğiniz gibi cam konusunda depozito nasıl yapmıyoruz onu anlamıyorum. Dünyanın çoğu yerinde var. İşte dediğim gibi çöpten ayrıştıran kişiler sayesinde bir geri dönüşüm oluyor galiba.
member
Activity: 144
Merit: 35
Geri dönüşüm ve atık toplama güzel bir uygulama ancak ülkemizde bu konunun özellikle yöneticiler tarafından düzgün uygulanmayışı bu uygulamanın işe yaramamasına neden oluyor. Bir farkındalık olarak bu mesajımı paylaşmış bulunayım.

1- Hemen hemen her iş yerinde atık toplama kutuları mevcut ama çok çok azı geri dönüşüme gidiyor. İş yeri sahipleri bunları ne yapacağını bilmiyor ve yine çöpe atmak zorunda kalıyor

2- Ülke olarak atık toplama kutularını çöp kutusu gibi kullanıyoruz, pil kutusunda sigara söndürmüşlüğümüz, cam atık yerine elma artığı attığımız doğrudur.

3- Atıkları, atık kutusuna ayrıştırıp atacağımız özendirici bir uygulama yok. Örneğin çöp poşeti 25krş bu bir ceza! Hatta ceza olmaktan çıkıp komedi oldu. Bunun yerine alışverişlerde poşet ücretini 2 tl gibi bir ücret yapıp bu poşeti getirene 1,75 tl geri iade edilmeliydi. Ne kadar da dönüştürülmesi zor olsa da bunlar farklı alanlarda kullanılabilir.  Tabi burada da atık toplama makineleri ile bu işi yapıp paraları karta yükleyebilirsiniz. Bu avrupa ülkelerinde mevcut. Bunu sadece poşet değil şişeler için de uygulayabilirsiniz.

Örneğin 1 şişe kola 30₺ ise bunu 40₺ yapıp şişe iade makineleri ile en az 7,5 lirasını iade edebilirsiniz.

4- Çöp ile geri dönüşümlü atık farkını anlayamıyoruz. Mesela burada bile çoğu arkadaşımız kağıt bardağın kağıt atık olduğu düşüncesindedir. Okullarda bu eğitim mutlaka verilmeli.
Jump to: