Author

Topic: Girişimciliğe Girişmek! Kosgeb eğitimleriyle ufkumuzu açalım :) (Read 145 times)

legendary
Activity: 1372
Merit: 1000

Umudunu Kaybetme, Kazanma Sanatı, The Founder, Steve Jobs, Social Network, Para Avcısı gibi birçok filmi izlemiş acayip gaza gelmiş ve hayatınızda en az bir kere bende miyyoner olacam demişsizdir. Ancak işler belki de sizin istediğiniz gibi yolunda gitmemiş olabilir. Yırttık abicim dedirtecek bir fikrinizde olmuşta olabilir ama belki yeterli sermayeniz, Ankara'da bir dayınız veya bunun altından kalkacak tekniki bilgiye sahip değildiniz hatta ve hatta o uğur güvercini kafanıza sıçmamış da olabilir.

Ancak yaşadığımız ülkenin günden güne eriyen ekonomisi altında herkesin kendi gemisini güvenli limanlara yanaştırmasının vakti geldi de geçiyor. Nasıl ki bundan 20 sene önce memur olmayana kız vermiyorlardı şimdi ise yüksek kazanca sahip getirisi olmayana vermemek için çırpınıyorlar. Ya iki üç tane kirada evi, kirada dükkanı ya da işlek bir caddede dükkanı olacak ki kızlarını versin hacı görünümlü dayılarımız Smiley  

Peki girişimci miyiz? Bugüne kadar kaç girişim denemesini patlattık? Kaç kere turnayı gözünden vurduk? Yoksa bu iş tutuyor bizde koşturalım diyerek midyeci, çiğ köfteci ve lokmacı gibi dükkanlar açıp batırdık?

Öncelikle sizi ne kadar girişimciyiz isimli teste bekliyorum. Bu test sayesinde girişimci adaylarının sıkça düştükleri hatalardan sıyrılabilecek misiniz yoksa eksik olduğunuz noktaları mı göreceksiniz? Hadi bakalım teste buyurun ardından da konumuza geri dönün Smiley



TDK'na göre:(Kaynak: https://sozluk.gov.tr)

girişim:
Bir işe girişme, teşebbüs
girişimci:
  • Üretim için bir işe girişen, kalkışan kimse, müteşebbis
  • Ticaret, endüstri vb. alanlarda sermaye koyarak girişimde bulunan kimse, müteşebbis
anlamlarına gelmektedir.  

Hepimiz öyle ya da böyle bir girişim fikrine sahip olmuşuzdur bu küçük yaşlardan başlayıp 50-60'lı yaşlara kadar gitmiştir. Bunlar bazen çok saçma olsa da bazen çok mantıklı olmuştur. Ancak nereden başlayacağımızı bilemeyip bırakmış olabiliriz; başlayıp devam ettirememiş olabiliriz, regülasyonlar ve ağır baskılardan ötürü kepenk indirmek zorunda kalmış olabiliriz.

Kendi adıma konuşacak olursam hep kısa vadeli gördüğüm sorunlara kısa vadeli çözümler bularak miniminnacık girişim peşinde koştum birçok defa. Hatırladıklarım en eskileri performans ödevleri için 6-7 tane karbon kağıdı alıp bunlarla el yazısını kopyalayıp arkadaşlara satmak, film cd'si çekmek, parça kontörü gittiğim dershanenin ilçesinde 10 liraya alıp 12.5 liraya satmak gibi şeylerdi. Küçücük yaşlarımda bunları yaparken biraz daha ilerlediğimde ise indirim kuponlarını kovalayarak alırken kazançlı alım yapıp satışta her şekilde kazanmak, emlakçılık yapmak, bilet işlemleri gibi çevremde insanların kendilerinin yapabileceği işleri ben onların daha rahat ve daha uyguna erişmelerini sağlayan bir hizmet vermek üzerine girişimcilik faaliyetlerinde bulunuyordum.
Ancak bu tarz uğraşlarımın bir sürdürülebilirliğinin olmayışı verimli bir girişim olarak değerlendirilmemekte. Bu da bana her ne kadar taşın suyunu çıkartarak para kazansamda gerçekte başarılı bir girişimci olmadığımı gösterdi. Bununla ilgili kitaplar, makaleler okurken Kosgeb'in girişimcilik üzerine hizmet verdiği bir akademi sayfasında buldum kendimi.



KOSGEB: Ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin payını ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı kurulmuştur. Kuruluşun kısa adı KOSGEB’dir("KOSGEB Kanunu 1. Madde": https://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/Yonetmelikler/KOSGEB_Kuruluş_Kanunu.pdf ).

KOSGEB ülkenin üretim ve tüketim alanlarında ihtiyaçları karşılayacak kurum ve kuruluşlara birçok alanda destekte bulunarak ekonomik anlamda gelişmede fayda sağlamayı hedefliyor. Bunlardan bir tanesi ise bugün sizlere bahsedeceğim "Girişimcilik Eğitimi".

Eğitim sayfasına " https://lms.kosgeb.gov.tr/ " sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz. E devlet üzerinden sisteme giriş yaptığınızda sizleri "Geleneksel ve İleri Girişimcilik Eğitimleri" karşılacaktır. İki eğitim kendi içerisinde bölümlere ayrılmış vaziyettedir. İleri düzey eğitimi alabilmek için öncelikle geleneksel girişimcilik eğitimini başarıyla tamamlamanız gerekmektedir.



GELENEKSEL GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ

Bu eğitimi tamamlayarak ileri girişimcilik eğitimine geçebilmeniz için bölümlerde yer alan videoları izleyerek sonunda 3 adımlı onay vererek bir sonraki videoyu izlemeniz gerekiyor. Eğitim sadece videolu olarak verilmemekte. Pdf olarak dökümanları ve interaktif sistemli ders anlatımları da yer almaktadır. Geleneksel girişimcilik eğitimi 8 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler:
  • Girişimcilikte Temel Kavramlar
  • Girişim Fırsatlarını Görme ve Fikir Yaratma/Geliştirme
  • Yapılabilirlik Analizi
  • İş Modelleri, Müşteriler, Değer Önerileri ve Gelir Kaynakları
  • Ekonomi, Endüstri, Rekabet ve Müşteri Analizi
  • Hukuki Altyapı
  • Girişimin Etik Temelleri
  • Pazarlama İlkeleri ve Yönetimi

şeklindedir. Her bir bölümde gereken ilerlemeyi tamamladıktan sonra bölüm sonunda 10 soruluk bir başarı testi sizleri bekliyor. Bu testten başarılı puan aldıktan sonra bir sonraki bölüme geçebilirsiniz. 8 bölümü tamamladıktan sonra ilk sertifikanız yani geleneksel girişimci belgeniz 30 dk içerisinde sisteme yüklenecektir.

Geleneksel girişimciliği başarıyla tamamladınız sırada ise İleri Girişimcilik Belgesi sizleri bekliyor.

İLERİ GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ

Bu eğitimde kendi içerisinde 8 adet bölüm barındırmaktadır. Bu bölümler:
  • Networking (Ağ Kurma)
  • Girişimin Finansal Yapısının Belirlenmesi ve Yönetimi
  • Yeni Girişimciler için Finansal Kaynaklara Erişim
  • Yenilik Yönetimi
  • Fikri Mülkiyet Hakları
  • Girişimin Profesyonel Yönetimi ve KOBİ’lerde Stratejik Yönetim
  • Büyüme Sürecinin Yönetimi ve Büyüme Stratejileri
  • İş Planı Geliştirme

şeklindedir. Bu eğitimi tamamlayıp İleri Girişimcilik belgesini alabilmeniz için izlemeniz gereken adımlar aynı Geleneksel Girişimcilik Eğitimindeki gibidir. Bu eğitimi de başarıyla tamamladığınızda tek belgede iki eğitimi aldığınıza dair bir sertifikayı sistem üzerinden indirebilirsiniz.

Gelelim kuru fasülyelerin faydalarına Smiley Bu eğitim size girişimcilik anlayışınızı bambaşka bir perspektiften değerlendirerek ufkunuzu açma imkanı tanıdığı gibi Kosgeb'in kobilere tanımış olduğu fırsatlar için bir anahtar görevi görmekte. Bir girişim başlatacaksanız veya hali hazırda kurulu olan işletmenize Kosgeb desteği almak isterseniz bu eğitim belgelerini şart koşmaktadırlar. Bu eğitimi anlayarak sindirerek en fazla 2 gün içerisinde tamamlayabilirsiniz. Tabi ben işimi göreyim derseniz çok vaktinizi almaz. Ancak kendi deneyimime göre bu eğitimi ciddiye almanızı tavsiye ederim Smiley
Jump to: