Sıze bırsey soyleyım mı en rahat satılan sey bu sektorde gızlılık. Cunku adı cıkmıs sektorun mılletde yatırım yaparken bıle korkuyor 5 sene sonra sen su coını almışsın dıye hesap sorarlar dıye . O yuzden gızlılık vaadedenler elbet yatırımcı kıtlesı topluyor bence
Hiçbir hükümet geçmişte yönelik sen neden bunu aldın gibi bir hesap sormayacak çünkü dünyanın en büyük yatırım şirketleri bile portföyünde Bitcoin bulunduruyor.
Ama nerede ve nasıl? Ya da şöyle bir senaryo yazayım; X zaman geçti, normal kriptoların alım satım platformları iyice yaygınlaştı ama ciddi katı regülasyonlara tabi oldular, gizlilik odaklı coinlerin alışverişi de borsa vb. zeminlerde çok zorlaştı. Yazdığın şey o zaman da geçerli olacak, birileri bunları mutlaka alıp satacak, yani pazarı olacak ama mesela ChokgizliCoin normalde 3 dolar iken, satmak istediğimde bunun alıcısı (muhtemelen bunu iş edinmiş simsarlardan birisi) 2.7 diyecek ve mecbur satacağım, ya da tam tersi, almak istediğimde 3.6 dolar diyecek. Ve bilecek ki ne dese kabulüm, coin elimdeyse normal piyasada bozamıyorum, ya da kasamda açık etmek istemediğim param var ve bunlara çevirip gizlemek istiyorum.
Borsalarda satılmasa bile Bisq gibi decentralized yapılanmalarda gizlilik odaklı kripto paralar için direkt olarak P2P işlem yapılabiliyor, üstelik Tor ağı kullanıldığı için herhangi bir şekilde tespit edilmesi de şu an için mümkün değil. Bunun dışında son kullanıcı olarak illegal hiçbir şey yapmadığım ve işin sadece felsefi/yatırım boyutu ile ilgilendiğim için kendimi devletten ya da bir başkasından bir şey saklamak zorunda hissetmiyorum. Şu an dikkat ettiğim tek şey; big data denilen kavrama kendim hakkımda kişisel bilgi vermemek. Yani elimden geldiğince web browser gibi uygulamaların tarayıcı üzerinden internet geçmişimi toplamasına izin vermiyorum. Bunun dışında, sosyal medya hesaplarımda ne açık olarak ne de özel mesajlarımda bilgi bulundurmuyorum. Icloud gibi bulut depolamalar kullanmıyor, e-mail olarak da protonmail'i tercih ediyorum. Bunu niye yapıyorum derseniz; aslında saklayacak hiçbir şeyim yok ama kişisel bilgilerimin de başkalarının elinde olmasını istemiyorum. Benim hayatım kimi ilgilendiriyor? Bir veriyi depolamak bu kadar maliyetliyken bu tür şirketler neden kalıcı bir şekilde bizim verilerimizi depoluyor? Ben kendi kişisel bilgilerimin kimsenin elinde olmasını istemiyorum. Belki siyasetçi olacağım?
bu işin çözümü yok zaten. sonunda nakite dönüş olacaksa hertürlü açık vereceksin ve elden satışlarda makas heraman %5-10 fazla oluyor işte. alırken pahalıya satarken ucuza satarsın yoksa adamlar o riski almaz yani.
Her topal atın bir kör alıcısı vardır eğer kripto paraları direkt olarak illegal statüye atarlarsa işte asıl o zaman dünyadaki tüm illegal ticaret kripto paralar üzerinden döner çünkü yasaklamaya çalıştıkları şeyi aslında takip edemiyor ve engelleyemiyorlardır. Şu an için piyasadaki birçok yazılım, borsa, cüzdan, geleneksel karıştırma işlemi yapan internet siteleri vb. direkt olarak devletler ile işbirliği içerisinde olabilir çünkü piyasanın regüle edilmeye çalışıldığını ve bu regülasyon için 2017'nin sonundan beri kan gövdeyi götürdüğü biliniyor. Hem Tether davaları, hem de diğer davalar ile kripto para yatırımcılarına büyük oranda maddi zarar verdiler; bunu yaparken Tokyo avukatı Nobuaki Kobayashi Mt.Gox'tan kalma Bitcoinleri aniden piyasaya salıp yüksek oranda fiyat düşüşüne ve yapay krize neden oluyordu. Ancak, fiyat düştükçe birileri bunu alım fırsatı olarak gördü ki Bitcoin tekrardan kendini kanıtladı. Bir de fungibility diye bir kavram var; bu aslında kağıt para ile ilgili. Bir çalıntı 10 liralık banknot, günün birinde benim elime geçse dahi benden önce yapılan işlemlerin sorumlusu ben olamam ve kimse bu parayı benim elimden alamaz. Birinin suç işlemesi benim hatam mı? Hayır. Beni ilgilendirmiyor.
Bu konuya meraklı olan varsa
adam3us'un güzel bir yazısı var:
http://diyhpl.us/wiki/transcripts/bitcoin-adam3us-fungibility-privacy/