Kripto para uzmanına göre teknoloji devleri Google, Facebook ve Apple gibi isimlerin finans alanında başarılı olması için Bitcoin'i alt etmesi gerekiyor.
Teknoloji devleri Google, Facebook ve Apple gibi isimler uzun zamandır finans ve bankacılık alanına girmek için fırsat kolluyor olsalar da, onlar kenarda beklerken piyasadaki boşluktan Bitcoin (BTC) fazlasıyla yararlandı.
Bu sözler, Forbes sitesinde makale kaleme alan Billy Bambrough’a ait. 19 Nisan tarihinde paylaşılan makalede, dünyanın önde gelen teknoloji liderleri Google, Facebook ve Apple'ın hızlı bir şekilde yeni gelir modellerine ihtiyacı olduğu ifade edildi.
Bambrough’a göre, Google ve Facebook’un en çok nakit gelir elde ettiği reklam pazarı, Corona virüs salgını nedeniyle oluşan küresel krizden etkilenmese bile ABD ve Avrupa'daki düzenleyiciler tarafından sıkı tedbirlerle karşı karşıya kalabilir. Diğer taraftan COVID-19 salgını nedeniyle Apple’ın akıllı telefonu iPhone’dan elde ettiği gelir, küresel kriz nedeniyle hiç olmadığı kadar azalmış durumda.
Tüm bu gelişmeler ışığında, her üç şirketin de yeni gelir kalemleri oluşturmak üzere finans alanında çözüm sunmaya başladıkları gözleniyor. Google banka kartı çözümü geliştirirken, Apple da kendi ödeme kartını piyasaya sürdü bile. Facebook ise hepimizin malumu olan stablecoin’i Libra’yı düzenleyicilere kabul ettirmeye gayret gösteriyor.
Teknoloji devleri küresel finans çözümleri ile Bitcoin’e alternatif üretebilseler bile, Bambrough’a göre asla gerçekleştiremeyecekleri bir şey var: merkeziyetsizlik.
Bitcoin kullanıcı verilerini satarak gelir üretmez
Herhangi bir reklam bütçesi olmadan ayakta kalmayı başaran Bitcoin'in, ne bir CEO'su var, ne de kullanıcılarına ait verileri başkalarına satarak gelir modeli oluşturuyor. Yazısında Bambrough, Facebook Libra ile Bitcoin’i şöyle kıyaslıyor:
“Facebook, düzenleyiciler tarafından özellikleri kısıtlanan stablecoin’i ile küresel para birimi geliştirmeye çalışırken Bitcoin, arkasında hükümet, merkez bankası veya teknoloji şirketi olmadan merkeziyetsiz bir para biriminin olabileceğini tüm dünyaya kanıtladı.”
Son derece özgür bir yapıya sahip olan Bitcoin’i tanımlarken “BTC’lere el konulamaz ve arz miktarına müdahalede bulunulamaz” ifadelerini kullanan Bambrough, matematiksel ilkelere bağlı biçimde merkezi olmayan bir ağ tarafından sürdürülen Bitcoin’in, otorite olmadan da istikrarlı olabildiğine vurgu yaptı.
Silikon Vadisi bir “merkezileşme” merkezi
Makalesinde Billy Bambrough, teknoloji devleri tarafından geliştirilen finansal ürünlerin, bankalar ve geleneksel para birimleri kadar merkezi olacağına vurgu yaptı.
Finansın geleceği hakkında geniş vizyona sahip Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey gibi isimlerin de bulunduğuna dikkat çeken Bambrough, ödeme şirketi Square’in kripto para desteğini örnek gösterdi.
Bitcoin’in finansal krizlerin “antitezi” olduğunu savunan Bambrough şöyle yazdı:
“[Bir önceki] küresel finansal krizin ortasında geliştirilen ve anonim biçimde dünyaya sunulan Bitcoin, Silikon Vadisi’ndeki kapitalizmin antitezidir. Bitcoin'in gizemli geliştiricisi Satoshi Nakamoto’nun, ‘Buna inanmıyor veya anlamıyorsanız, sizi ikna etmeye vaktim yok’ sözleri bunu ispatlıyor.”
Bitcoin fiyatı yasal düzenlemelerden etkileniyor
Araştırmalar, merkezi otoriteden bağımsız çalışan kripto para birimlerinin düzenlemelerden etkilendiğini ortaya çıkardı. Bank for International Settlements (BIS) araştırmacıları, kripto para piyasalarının yapılan düzenleme haberlerine olumlu tepki verdiğini ortaya koydu. Brave New Coin kripto para analisti Josh Olszewicz ise, içinde bulunduğumuz dönemde BTC satın alma trendine girmek üzere olduğumuzu söyledi.
Cointelegraph tarafından 20 Nisan tarihinde belirtildiği üzere, BtcTurk CEO’su Özgür Güneri, pandemi sürecinde oluşan küresel krizin, zaten var olan dijitalleşme sürecini hızlandırdığını kaydetti.
https://tr.cointelegraph.com/news/google-facebook-and-apple-must-defeat-bitcoin-to-live-says-crypto-expert