Author

Topic: Grafiklerden Trend Takibi Yapmak İçin Göstergeler (Read 212 times)

newbie
Activity: 11
Merit: 0
Emeğinize sağlık hocam, benim gibi yeni başlayanlar için müthiş bir rehber niteliğinde.
sr. member
Activity: 812
Merit: 252
Free Crypto Faucet in Trustdice
Yeni başlayanlar için güzel kaynak olmuş emeğine sağlık
legendary
Activity: 2198
Merit: 1232
Hocam yeni başlayanlar ve başlangıç seviyesinde grafik analizi yapanlar için çok faydalı bir konu olmuş. Açıklamalarını eklemenizde iyi olmuş birçok terim aslında aşina olduğum terimler, bilgilerimi tazelemiş oldum. emegine sağlık  Smiley
legendary
Activity: 2240
Merit: 1131
DGbet.fun - Crypto Sportsbook
zamanında "yükselen kama (takoz) örneği"ni piyasa ile eş zamanlı olarak anlatan bir konu oluşturmuştum. https://bitcointalksearch.org/topic/doru-teknik-analiz-calmalarn-ayrt-edebilmek-5149072

tabii, bu formasyonların tamamının ama tamamının ew'den arak olduğu şerhini konuya eklemekte büyük fayda olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim. :)
full member
Activity: 161
Merit: 100
ICO Live! betterbetting.org
Emeğine sağlık. Bunları gördüğümüzde az çok anlıyoruz artık fakat bullish patternler var onlar çok keyifli ve gerçekten %70 başarılı oluyor araştırma yaptınız mı bilmiyorum
legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
Grafiklerden trend takibi yapmak için kullanılan bazı göstergeleri hepimiz az çok duymuşuzdur. Aramızda konuyu iyi bilen profesyoneller de olduğundan, bu yazım yeni başlayanlar ya da konuyu merak edenler için temel bilgi niteliğindedir. Ne kadar bilirsek bilelim arada gözden kaçanlar da olabiliyor. Burada, analizlerde kullanılan grafik şekillerinin anlamlarından ve işaret ettikleri piyasaya yönelik formasyonlardan bahsedeceğim.

Öncelikle şu aşağıdaki görselde, derli-toplu halde en bilindik şekiller görülebilir. Bunlar tüm finansal piyasalar için geçerlidir!



Aşağıda bazılarının açıklamalarını ekledim...

Çift Tepe:
Quote
Çift tepe ya da ikili tepe olarak adlandırılan formasyon, teknik analistlerce güçlü bir yukarı trendin sonuna gelindiğinin habercisi olduğu varsayılır. Önemli bir zirve seviyesinden dönülmesiyle beraber daha önce harekete katılamayan yatırımcıların da tekrar yükseliş olacağı ve trendin devam edeceği beklentisi ile piyasaya girmesi fiyatları bir önceki tepeye yakın bir seviyeye kadar taşır, fakat bir önceki tepede yaşanan sert satış ikinci tepeyi de önemli bir direnç haline getirmesinin ardından alıcıların bu noktada isteksiz olması fiyatları tekrar destek seviyesine çekmesi ile oluşur.

Çift Dip:
Quote
Bu formasyon ikili tepe formasyonunun tersi niteliğindedir. Düşüş trendinin sonunda görülen bu formasyonda hacim miktarı, birinci dip oluşurken yüksektir. Birinci dipten gelen tepki alımlarında ise hacim daha düşük kalır. İkinci dipten dönüşten itibaren işlem miktarı da fiyatla birlikte artar. Bu formasyon grafiklerde, ikili tepe formasyonu şekline benzetilen M harfinin tersi olan W harfine benzemektedir. Tıpkı ikili tepe formasyonunda olduğu gibi bu formasyonun da genellikle bir aydan daha uzun süreceği varsayılır.

Omuz Baş Omuz:
Quote
Omuz baş omuz formasyonunda boyun çizgisi oldukça önemlidir. Formasyonun onaylandığı ve alım – satım karalarının verildiği destek/direnç çizgisidir. Boyun çizgisi sol omuz ve baş bölgesinden gelen satışların destek bulduğu noktalar birleştirilerek çizilir. Mutlaka yatay olmak zorunda değildir, aşağı ya da yukarı eğimli de olabilir. Boyun çizgisi aşağı yönde kırıldıktan sonra tekrar boyun çizgisine doğru yönelerek satış için ikinci bir fırsat verir.

Flama/Bayrak Formasyonu:
Quote
Kısa vadeli görünümde oluşan ve trendin devamı anlamına gelen grafik oluşumlarıdır. Bayrak formasyonu kesinlikle bir geri dönüş formasyonu değildir. Bayrak formasyonu ile flama formasyonu birbirine çok benzerler. Kısaca tanımlamak gerekirse; çok sert bir yukarı fiyat hareketinden sonra, kısa vadeli bir konsolidasyon oluşması ve bu konsolide grafiğin şeklinin bayrağa benzemesidir. Bu konsolide oluşumu sırasında genellikle hacimler düşük seviyede hareket eder. Bayrak formasyonunun oluşumunda ilk hareket çok sert bir yukarı hareket sonucu oluşur ve bu bayrağın direğini meydana getirir. Bu hareketi kaçıran yatırımcılar, bayrak oluşumunu takip edebilirler. Bayrak oluşumu genellikle sekiz bar civarı olur ama kesinlikle yirmi bar üzerine çıkmaz.

Alıntılamış olduğum açıklamaların kaynağı, QNB Finansbank sitesidir. https://www.qnbfi.com/forex/teknik-analiz-nedir
Tüm formasyonları burada bulamadığımda, daha sonra diğerlerini de tanım şeklinde güncellerim. Zaten görseldekinin dışında da birkaç tane var.
Jump to: