Author

Topic: Güneş enerjisinden elektrik üretmek + Madencilik (Read 166 times)

member
Activity: 843
Merit: 47
ürettiğin elektriği şebekeye verip şebekeden kullanım yaparsın aldım-verdim hesaplanır fazlası sana fatura edilir. şahsi fikrim uğraşmaya değmez. hem madencilik techizatına harcayacaksın hem güneş panellerine oraya yatıracağın parayla neyin madencliğini istiyorsan onu yap daha karlı olursun. karlılığı etkileyen çok değişken var bizde .
hero member
Activity: 1162
Merit: 719
We’re still testing and installing, but this is officially the first #Bitcoin mining from the #volcanode
https://twitter.com/nayibbukele/status/1443832539496525852

El Salvador devlet başkanı Nayib Bukele yanardağ'dan elde ettiği enerji ile Bitcoin madenciliği yapmıştı. Çok hoş tavırları var Bitcoin'e karşı. Bukele'nin bu konudaki yaklaşımlarını çok beğeniyorum.

Değerli forumdaşlarımız güneş enerjisinden Bitcoin madenciliği yapılamayacağını söylemiş. Çünkü henüz çok bi elverişli diil teknolojik gelişmeler yeterli olmadığı için. Ben köy hayatının bu şekil iş fikirlerine daha bi yatkın olduğunu düşünüyorum. Akan suya değirmen bile kurabilirsiniz köyde. Köy hayatı uğraştırıcı bi yaşamı çağrıştırsa da emeklilikten sonra bu şekil iş fikirlerini hayata geçirme ihtimali hoş geliyor bana. Bazen düşüncelere, hayallere dalıyorum bunları düşünerek.
legendary
Activity: 2436
Merit: 1366
Bu güneş paneli kurarak elektrik ihtiyacını giderme işini bir Amerikalı youtuber dan izlemiştim. Adamın Türkiye standartları düşünülünce aşırı lüks kalan geniş bir evi olduğu için bütün çatısını panelle donatıp bunu eve verebiliyordu. Türkiye'deki müstakil evlerin ve bahçelerinin eti ne budu ne? Antalya'da bile yaşasanız bence bu iş için uygun bir ekonomik iklimin oluşması çok zor. Madencilik işi için kullanmak adına depolama kullanmak bence verimsiz olurdu. Muhtemelen doğrudan şebekeye vermek en iyi yöntemdir. Ama elektrik hatlarına bile güvenmiyorum ben şahsen Tr de yaşadığımız için.
legendary
Activity: 1877
Merit: 1396
The Last Cryptocoin Burner
Güneş enerjisi ile elektrik üretimi hakkında hiçbir bilgim yok. Madencilik konusunda ise yeni yeni araştırmalar yapıyorum. İki konu hakkında bilgim yok desem daha doğru olur aslında. Bu konu hakkında bilgi sahibi olanlara birkaç sorum var.

Evimin çatısına birkaç panel koysam ne kadar elektrik üretirim? Ürettiğim elektrik ile madencilik yapabilir miyim? Akülü sistemlerin pahalı olduğunu öğrendim. Yalnızca gündüz Ethereum kazabilir miyim?
Bir ara Türkiye'de güneş panelleri ile kişisel enerji ihtiyacını karşılamanın maliyetini hesaplamıştım. Yaklaşık olarak, güneş panellerinin maliyeti 8 yılda çıkıyordu (aküsüz). Bu hesaplamalar, enlem değişikliklerine göre değişebilecek ROI (geri dönüş süresi) değerlerini ve farklı lokasyonlardaki hava koşullarını göz önünde bulundurarak yapılmıştı. Örneğin, İstanbul'da ROI yaklaşık 9 yılken, Antalya'da 7 yıl olabilir. İzmir gibi güneşli bir lokasyonda %25 verimli paneller kullanarak bu değerler elde edilmişti. Güneş paneli fiyatları zamanla düşüyor ve ROI gittikçe kısalıyor. Türkiye'deki enerji politikası ise dünya ortalamasına göre daha ucuz elektrik sağlıyor.internette TR için hesaplayan bir video sanırım 10 yıl bulmuştu, daha küçük boyutlarda roi artıyor. 1 kw de 10 yıl çıkarken 10 kw de 7 yıl olabilir.

Madencilik için kullanacağınız sistemin maliyeti önemlidir. Madencilik donanımlarında kullanılan ekran kartları ve ASIC'ler, ürettikleri kripto paranın değerine göre ROI belirler. En karlı kripto paraları gösteren siteler mevcut olup, bu sitelerden bir kripto para seçseniz bile, o kripto paranın değeri ve zorluk derecesi değişimi ortalama bir ROI sunacaktır. Genellikle bu durum, madencilik faaliyetinin pek karlı olmamasına yol açar.

Eğer güneş panelleri ile madencilik yapmak istiyorsanız, panelleri kendi enerji ihtiyacınıza göre kurmalı ve şebekeye bağlı olarak çalışmalısınız. Gece şebekeden, gündüz güneş panellerinden enerji çekmek en verimli yöntemdir. Madencilik yapmaya karar verdiğinizde temel maksat panellerin 8 yıl kabul edilen roisini azaltmaktır. bunun için KWh başına elektrik maliyetinin üzerine % kaç çıkabilirseniz o oranda roi azalacaktır. Yalnız bu durumda panel maliyetinin üzerine madencilik cihazı maliyeti de eklenecektir.

Sonuç olarak, güneş panelleri ile madencilik yapmak pek mantıklı değildir. Madencilik yerine, kripto para ticareti yapmak (buy n hold)daha akılcı bir seçenek olabilir. Güneş panelleri ise, panel fiyatları düştükçe daha mantıklı hale gelebilir. Daha önce yaptığım hesaplamalarda, 1 KW'lık bir sistem kurmak bin dolar tutuyordu. Panel fiyatı ve elektrik bedeli oranı değişmediği sürece, ROI'de ciddi değişim olmayacaktır.
sr. member
Activity: 1050
Merit: 318
Zonguldak'ta doğdum büyüdüm, kömürün ve emeğin başkenti Zonguldak'ta Cumhuriyet döneminin ilk termik elektrik santrallerinden Çatalağzı termik elektrik santralinin ilki ve ikincisine çok yakındı evimiz. Yeterli filtre olmadığında bacalardan çıkan dumanla birlikte kül yağardı, ayrıca bir miktar külün denize de gittiğini oraları bilenler hatırlar mutlaka. Gelişen teknoloji ile birlikte artık güneş enerjisinden daha büyük olculerde faydalanılabilir, kömüre göre çok çok daha temiz olacağı kesin, ayrıca aşağıda linki bulunan habere bakarsanız kar oranının da daha yüksek olması muhtemeldir 😁😁

https://www.cumhuriyet.com.tr/siyaset/bilal-erdogan-enerji-isine-de-girdi-milyonlar-akacak-2064931
legendary
Activity: 2100
Merit: 1452
hocam ben netteki verilere tam güvenmediğim için gördüğüm firmaları aramıştım. Sizde birkaçını arayın doğru cevapları bulacaksınızdır arşivden bulursam size birkaç kişinin adresini iletirim. Hocam kurulduktan zaten ara sıra panelleri temizlemeniz yeterli çok bir özel olayı yok amorti olayı tamamen elektriğe gelen zamlarla değişken ancak her türlü karlı olacağı kesin. neredeyse herşey 10 kata yakın zamlandı o yüzden planımı gerçekleştiremedim. Benim niyetim tam 1 rigi gündüz çalıştıracak hale getirip geceleri kapatmaktı. Bu rig ile eth  çalıştırmaktan ziyade test gibi kullanacaktım yeni çıkan projeler vsvs düşünki kaspa gibi bir projenin ilk haftası madenciliğini yaptığını hiç unutmam bir coinin bir gecede 30k üretmiş onuda kendimce ciddi rakama satmıştım. Sadece o bile bu planımdan 2 tane yapıyordu.

Bir dönem su ile eletrik üretmeyi düşündük birkaç su değirmenine fiyat verdik vs bir tane değirmende aktif çalışan bir alternatör bulduk onlar sadece birkaç aydınlatmada kullandığı için sorun olmuyordu ancak 2kwa'ya denk gelen bir elektrik sobası ile denemeler yaptım alternatöre yük bindiğindeki gereken su basıncının ciddi anlamda arttırmak gerekiyor sonuçta siz aletten yük çektikçe oda o oranda su ihtiyacı vardı ve bunu sabit bir şekle getirmek kendi adıma ciddi mir maliyet gerektiriyordu inan bir prefabrik koyacak yer bile temin etmiştim. Güvenliğin sağlanması ki oraya biz 10kwalık bir alternatör düşünüyorduk yani ortalama 30 kart civarı çalıştırabilecektik. Malesef oda olmadı.

Hoş şimdi bu forum sayesinde madenciliğe olan bakışım tamamen değişti. Oraya yapılacak yatırımı doğru ürüne yatırdığınızda kat kat fazlasını kazanma şansınız var.  Madencilik ekosistemin büyüyüp merkeziyetsiz olmasından ziyade işin bedava reklam tarafı. Sen kazan banada kazandırmış ol mantığında.

Madencilik işinde piyasanın ölü olduğu dönemlerde ekran kartını almalı fiyat yükseldiğinde o kartları satmalısınız diğer türlü ürettiğinizi kar zannaderken ortada kar vs kalmıyor. Sonuçta elektrik faturası vs ödüyorsunuz ilk yaptığım dönemlerde rig başı 350 lira gibi bir faturamız oluyoırdu sanırım şuan 1 rigin 1500-2000tl arası bir maliyeti mevcut.

Ha şunu diyeyim kendi işyerime geçtiğimde 2 panel alıp en azından aydınlatmayı ve 1 pc yi gün içerisinde denemeler yapmak için alıp kuracağım.
sr. member
Activity: 644
Merit: 392
Instant cryptocurrency exchange with own reserves!
@mandown kendiniz için baktığınız sistemlerin satış sayfalarına ait linkleri paylaşır mısınız? Birkaçını incelemek istiyorum

Aslında çok geniş bir alanım yok. Sıradan 100 metrekarelik evlerin sahip olduğu çatı alanına sahibim. Kendi kendine amorti etme süresi ve bakım için harcamam gereken zamanı hesaplamak istiyorum.
legendary
Activity: 2100
Merit: 1452
Güneş paneli ile elektrik üretmeyi düşünüyorsanız ilk önce bulunduğunuz konuma göre ne kadarlık bir güneş aldığınızı bulmanız lazım kalkıp şansınıza verimsiz bir bölgede yaşıyorsunuzdur gereğinden fazla güneş paneli maliyetiniz olabilir.

Madencilik konusunda bana göre en iyi seçenek ongrid yani aküsüz sistemlerdir. Bir süre bununla ilgili araştırma yaptım 2kwa bir güneş paneli koyup en azından 1 rigi çalıştırmayı düşünüyordum. Akülü sistem rig'de olmaz akünün şarj süresi uzun olacağı ve sürekli yük altında olacakları için aküler gereğinden hızlı ömürlerini tüketecek.  Sürekli bir akü maliyeti.

Madencilik 7-24 çalışan bir sistem olduğu için su ile üretim yani basit bir değirmen dönüşümü size anormal pahallıya mal olacak sonuçta bu aletleri çalıştırdığın an direk %100 performansta başlamıyor ilk başta sistem 5-100kw çekerken madencilik başladığında 1kwa üstüne çıkacaksınız bu süreçte üretilen elektrik doğru ekipmanlar kullanılmadığı taktirde çok ciddi hasarlara sebep olacak. Değişken su debisi voltajı değiştirecek vsvs

Karadenizde yaşadığım için hesaplamalarıma göre ongrid sistemde yıllık 3 aylık bir elektrik tasarrufu sağlıyor. Yani 12 ay fatura ödemeyeceksinizde 9 ay ödeyeceksiniz gibi düşünün. Ongridde olay şu 3kwa tüketiminiz var 2kwa panellerden geliyor 1kwa'yı şebekeden çeker. Bu cihazların bir uyanma voltajı vardır sabah örnek veriyorum saat 7 size göre aydınlık olabilir ancak güneş panelinin konumu doğru değilse güneş paneli uyanma voltajına ulaşmaz ve sistem aktif olmaz ancak güneş vardır:D
Bu aletlerin kullanım ömrü çok uzun olduğunu unutmayın.

Bana göre ongridden ötesi yalan sonuçta akü alacaksınız ve akünün en geç 2 yılda bir değişim masrafı olacak neredeyse yaptığınız tasarrufun çoğu bu akülere gidecek.

Geçtiğimiz 2 yıl önce 2kwa bir panel 20binlira ila 30 binlira arasında kuruluyordu ancak şuan işin resmen boku çıkmış durumda. Şahsen akülü sistem asla yapmazdım aküler şarj ve deşarj esnasında kimyasal gazlar oluşturacağı için oturduğunuz alanda barındıramazsınız. Sürekli bir gözlem ihtiyacınız olacaktır.

Maddi imkanı olup yapmayanları anlam veremiyorum. İnanın bu olay normalde çok basit madencilik açısından olmasa bile müstakil bir eviniz varsa ortalama tüketiminize göre bir panel koyup neredeyse enerji maliyetinizi sıfıra indirebilirsiniz.

Şaka gibi gelecek ama benim bir elektrikli aracı alacak ekonomik gücüm olsa ve müstakil bir evim olsa çatıyı komple güneş paneline çevirir aracımın yakıtını çok komik rakamlara düşüşürdüm:
hero member
Activity: 1319
Merit: 593
In #Bitcoin me trust
gece kullanmayacaksanız akülü sisteme ihtiyacınız yok.

Bu önerme, güneş enerjisini sadece su ısıtma için kullandığınız durumda geçerli. Gündüz ısınan paneller, güneş battıktan sonra 8 saate kadar sıcak su ihtiyacınızı karşılayabilir. Ancak konu elektrikli bir cihaz kullanmaya geldiğinde akü şart. Madencilik yaparken 1 saniyelik bile olsa elektrik kesintisi bir kaç saatinize mal olabilir. (Cihazların yeniden başlaması, blokzincirinin kontrolü, arada geçen zamanda üretilen blok varsa o bloğun indirilmesi vs.) Elektrik kesildiğinde harddisk, ram vs. parçaların zarar görebileceğini de hatırlatayım.

Kısacası, yenilenebilir enerji (güneş, rüzgar, su vs.) ile madencilik yapacaksanız akü şart 😀
sr. member
Activity: 644
Merit: 392
Instant cryptocurrency exchange with own reserves!
Evinizin çatısına koyacağınız bir kaç solar panelden elde edeceğiniz elektrik enerjisi miktarını değiştirecek bir çok faktör var. Evinizin bulunduğu bölge, panellerin kalitesi v.b. alacağınız verimi değiştirir. Zaten ürettiğiniz miktarın çok daha fazlasını harcayacaksanız, gece kullanmayacaksanız akülü sisteme ihtiyacınız yok.

Bu uyarılar güneş enerjisi sistemlerini satan internet sitelerinde birebir yazıyor. Ben olayın bu kısmına takılmıyorum. Günlük 3 KW yazıyorsa 2 KW kabul etmeye baştan razıyım. Bu konuda katı beklentilere sahip değilim çünkü amacım televizyon ya da çamaşır makinesini çalıştırmak değil.


Ethereum kazamazsınız çünkü artık POW değil. Ethereumdaki kalabalık madenci kitlesinin bir bölümü de ETC gibi versiyonlara dağıldığı için çoğunda karlılık azaldı.

Ortalama düzeyde kazandıracak coin hangisi olur? ETC veya başka bir POW coinin madenciliğini yapmam için kullanmam gereken cihazlar günlük ne kadar elektrik harcar? Bu işi günlük 6 KW elektrik üreten bir sistem ile yapabilir miyim? Başlangıç maliyetimi ne zaman amorti ederim? Uğraşmama değer mi? Biliyorum, çok soru sordum. Hepsini detaylı cevaplamak birkaç saat sürer. Bu iş, danışmanların ücret karşılığında yaptığı işler. Kimseden detaylı cevap beklemiyorum. Yaklaşık cevaplar beni tatmin eder. Teşekkür ederim Bthd.


Hiç denemeyin çünkü güneş enerjisini elektriğe çevirdikten sonra doğrudan madencilik cihazlarına veremiyorsunuz. Ürettiğiniz enerjiyi aküde biriktirmeniz gerekiyor. Ancak aküler sürekli dol/boşal döngüsüne giriyor ve normalde 5 sene dayanacak akü 1-2 senede pert oluyor. Dolayısıyla akü maliyeti, madencilik gelirlerini epey aşıyor...

Başlangıçta çok parlakmış gibi görünen fikirler hep böyle büyük yanılgılara sahip oluyor. Bu işi yapmak bu kadar kolay olsaydı benim aklıma gelene kadar her evin çatısı güneş panelleriyle çoktan dolardı. Teşekkür ederim onurgozupek.
hero member
Activity: 1319
Merit: 593
In #Bitcoin me trust
Hiç denemeyin çünkü güneş enerjisini elektriğe çevirdikten sonra doğrudan madencilik cihazlarına veremiyorsunuz. Ürettiğiniz enerjiyi aküde biriktirmeniz gerekiyor. Ancak aküler sürekli dol/boşal döngüsüne giriyor ve normalde 5 sene dayanacak akü 1-2 senede pert oluyor. Dolayısıyla akü maliyeti, madencilik gelirlerini epey aşıyor...
legendary
Activity: 2352
Merit: 2592
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
Güneş enerjisi ile elektrik üretimi hakkında hiçbir bilgim yok. Madencilik konusunda ise yeni yeni araştırmalar yapıyorum. İki konu hakkında bilgim yok desem daha doğru olur aslında. Bu konu hakkında bilgi sahibi olanlara birkaç sorum var.

Evimin çatısına birkaç panel koysam ne kadar elektrik üretirim? Ürettiğim elektrik ile madencilik yapabilir miyim? Akülü sistemlerin pahalı olduğunu öğrendim. Yalnızca gündüz Ethereum kazabilir miyim?

Evinizin çatısına koyacağınız bir kaç solar panelden elde edeceğiniz elektrik enerjisi miktarını değiştirecek bir çok faktör var. Evinizin bulunduğu bölge, panellerin kalitesi v.b. alacağınız verimi değiştirir. Zaten ürettiğiniz miktarın çok daha fazlasını harcayacaksanız, gece kullanmayacaksanız akülü sisteme ihtiyacınız yok.

Ethereum kazamazsınız çünkü artık POW değil. Ethereumdaki kalabalık madenci kitlesinin bir bölümü de ETC gibi versiyonlara dağıldığı için çoğunda karlılık azaldı.
sr. member
Activity: 644
Merit: 392
Instant cryptocurrency exchange with own reserves!
Güneş enerjisi ile elektrik üretimi hakkında hiçbir bilgim yok. Madencilik konusunda ise yeni yeni araştırmalar yapıyorum. İki konu hakkında bilgim yok desem daha doğru olur aslında. Bu konu hakkında bilgi sahibi olanlara birkaç sorum var.

Evimin çatısına birkaç panel koysam ne kadar elektrik üretirim? Ürettiğim elektrik ile madencilik yapabilir miyim? Akülü sistemlerin pahalı olduğunu öğrendim. Yalnızca gündüz Ethereum kazabilir miyim?
Jump to: