Güney Afrika‘nın merkez bankası olan Rezerv Bankası (SARB), bankadan-bankaya bazlı işlemlerin Ethereum’a dayalı bir platform aracılığıyla gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini görmek için yeni bir proje hazırladı.
Khokha Projesi adı altında yapılan çalışmalara SARB, Absa, Capitec, Discovery, Insvestec, FirstRand, Nedbank ve Standard Bank olmak üzere sekiz farklı banka katılım gösterdi.
2 Saatte 70 Bin İşlem
Gerçekleştirilen projede Ethereum bazlı bir blockchain platformu olan Quorum kullanıldı. Güney Afrika’da şu anda bankadan-bankaya şeklinde yapılacak olan ödemeler SAMOS adlı bir sistem üzerinden gerçekleştiriliyor. SARB tarafından gerçekleştirilen bu projenin amacı da Blockchain teknolojisine dayalı bir platformun SAMOS kadar verimli olup olmayacağını test etmekti.
14 hafta süren ve gerçeğe yakın olacak şekilde yapılan testler sonucunda projenin başarılı olduğu duyuruldu. Yapılan testlerde gerçekten işlem yapılmamış olsa da gerçekten yapılmış olan işlemler kopyalandı. SAMOS adlı sistem bir gün içerisinde 70 bin adet işlem gerçekleştirebilirken Blockchain tabanlı platformun bu kadar işlemi 2 saat içerisinde gerçekleştirebildiği görüldü.
Deneme süreçlerine projeye katılan her bir bankanın kendine ait bir düğümü ya da katılımcı bilgisayarı vardı. Yapılan testlerde Microsoft Azure ve Amazon Web Services gibi sağlayıcıların sunduğu bulut sunucularından da yararlanıldı.
Test sürecinde bankalar arasında gerçekleştirilen işlemler önce SARB’ın düğümü tarafından daha sonra da diğer bankaların düğümleri tarafından onaylanıyordu. SARB’ın yaptığı açıklamalara göre Quorum tarafından sunulan hizmetler “ölçeklenebilirlik, esneklik, gizlilik ve kesinlik” gibi gayet olumlu avantajlar sunuyor.
Yapılan testlerden sonra konuyla ilgili bir rapor yayınlandı ve Khokha Projesi’in “yenilik adına yapılmış bir işbirliği” olduğu belirtildi ve şöyle eklendi:
“Projenin yapım aşaması da projeden elde ettiğimiz sonuç da SARB’ın emellerine katkıda bulunuyor. Bu projeyi DLT’nin genel ödemelerde ve bankalararası işlemlerde ne gibi bir verim sağlayacağını görmek, bu alanda dünya çapında yapılmış diğer araştırmaları ilerletmek amacıyla başlattık.”
Alternatif Değil Destek
SARB Blockchain teknolojisinin bankalar arasında gerçekleşen işlemleri kaldırabilecek kadar verimli olup olmadığının anlaşılması için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini düşünüyor. Ülkenin merkez bankası bu alanda göz önünde bulundurulacak en önemli şeylerden birinin de yasal faktörler olduğunu belirtiyor.
SARB’ın başkan yardımcısı olan Francois E. Groepe mevcut ödeme sisteminin Blockchain bazlı bir platformla desteklenmesini istiyor ancak mevcut sistemin Blockchain bazlı bir platformla değiştirilmesini istemiyor.
Hem SARB hem de Groepe tarafından Mayıs 2018 civarında yapılan açıklamalarda kripto paraların ‘para’ tanımına uymadıkları belirtilmiş, SARB’ın bu tarz varlıkları “siber-token” olarak adlandıracağı söylenmişti.
Quorum adlı platform JP Morgan tarafından oluşturulmuştu ve şirket bundan birkaç ay önce platformu biraz daha genişletmeyi düşünüyordu.
Kaynak:
https://koinbulteni.com/guney-afrikadaki-bankalar-blockchaini-test-etti-sonuc-olumlu-21737.html