Author

Topic: Güney Afrika’daki Bankalar Blockchain’i Test Etti, Sonuç Olumlu (Read 124 times)

newbie
Activity: 168
Merit: 0
Blockchain kesinlikle gelecekte pek çok yerde kullanılacak bankacılıkta bu sektörlerin başında geliyor. Afrika ülkeleri bu teknolojiyle çok ilgililer umarım onlar adına güzel şeyler olur.
newbie
Activity: 168
Merit: 0
çok doğru alternatif değil, destek. yani fiziki paradan vazgeçecek halleri yok. 2 saatte 70 bin işlem bana az geldi. Yani testlerin Türkiye'de yapıldığını düşünüyorum da bize çok ağır gelebilir. Güney Afrika'daki bankalar arası transfer ağı bu kadar ise onların işini fazlasıyla görür tabi.
newbie
Activity: 77
Merit: 0
Bütün Afrika'da uygulanabilir. Yalnız Afrika ülkeleri blockchaini benimsemeli gelişmeleri için büyük bir adım diyorduk, blockchain temelli sistemi dışardan almışlar hem de sansasyoncu JP Morgan şirketinden
jr. member
Activity: 158
Merit: 1
hadi bakalım hayırlısı piyasaya olumlu etkilerinin yansımasını bekliyoruz bitcoin iyice kullanılır oldu artık
jr. member
Activity: 182
Merit: 1
Kripto paraların yükselişi açısından çok güzel bir haber. Aslında Blockchain teknolojisinin güzelliğini sadece bankalarda değil bir çok alanda keşfetmesi lazım ülkelerin. O zaman daha da güzel olacak.
member
Activity: 406
Merit: 11
Icolarda görüyorum Afrika ile ilgili bir çok proje gerçekleştiriliyor. Blockchain'in hayata entegresi ile ilgili testler Afrika üzerinde yapılıyor.
member
Activity: 728
Merit: 10
Trphy.io
Güney Afrika, İngiltere desteği ile zaten Afrika'da fark yaratan bir ülke konumunda. Bu işin bir İngiltere yansıması olabilir, belki elde edilecek sonuçlar pozitif bulunursa bunu kendi ülkelerine de yayabilirler.
member
Activity: 100
Merit: 10
Sinir oluyorum arkadaş bir sürü ülke bu alanda gelişme yaşarken biz saçma sapan işlerle uğraşıyoruz. Halen haberler kötü şeylerle dolu. Gelişim hiç yok. Gelişmeye çalışan hiç hiç yok.
newbie
Activity: 168
Merit: 0
Kripto paralar ile transferi artık iyice ayyuka çıktı. Merkez bankasından bahsediyoruz. bankadan, bankaya transfer. ülke para birimlerine bir alternatif, isteyen kullanır. blockchainin gerçek kurucusu kimse çok tilki. zamanla yerel para birimleri yerine bitcoinin iyice kullanım oranının artması bakalım önümüze neler getirecek.
sr. member
Activity: 644
Merit: 250
🤖UBEX.COM 🤖
Afrika ülkelerini belki blockchain belkide kripto paralar kurtarabilir Afrika ülkelerini .
jr. member
Activity: 144
Merit: 1
Güney Afrika‘nın merkez bankası olan Rezerv Bankası (SARB), bankadan-bankaya bazlı işlemlerin Ethereum’a dayalı bir platform aracılığıyla gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini görmek için yeni bir proje hazırladı.

Khokha Projesi adı altında yapılan çalışmalara SARB, Absa, Capitec, Discovery, Insvestec, FirstRand, Nedbank ve Standard Bank olmak üzere sekiz farklı banka katılım gösterdi.

2 Saatte 70 Bin İşlem

Gerçekleştirilen projede Ethereum bazlı bir blockchain platformu olan Quorum kullanıldı. Güney Afrika’da şu anda bankadan-bankaya şeklinde yapılacak olan ödemeler SAMOS adlı bir sistem üzerinden gerçekleştiriliyor. SARB tarafından gerçekleştirilen bu projenin amacı da Blockchain teknolojisine dayalı bir platformun SAMOS kadar verimli olup olmayacağını test etmekti.

14 hafta süren ve gerçeğe yakın olacak şekilde yapılan testler sonucunda projenin başarılı olduğu duyuruldu. Yapılan testlerde gerçekten işlem yapılmamış olsa da gerçekten yapılmış olan işlemler kopyalandı. SAMOS adlı sistem bir gün içerisinde 70 bin adet işlem gerçekleştirebilirken Blockchain tabanlı platformun bu kadar işlemi 2 saat içerisinde gerçekleştirebildiği görüldü.

Deneme süreçlerine projeye katılan her bir bankanın kendine ait bir düğümü ya da katılımcı bilgisayarı vardı. Yapılan testlerde Microsoft Azure ve Amazon Web Services gibi sağlayıcıların sunduğu bulut sunucularından da yararlanıldı.

Test sürecinde bankalar arasında gerçekleştirilen işlemler önce SARB’ın düğümü tarafından daha sonra da diğer bankaların düğümleri tarafından onaylanıyordu. SARB’ın yaptığı açıklamalara göre Quorum tarafından sunulan hizmetler “ölçeklenebilirlik, esneklik, gizlilik ve kesinlik” gibi gayet olumlu avantajlar sunuyor.

Yapılan testlerden sonra konuyla ilgili bir rapor yayınlandı ve Khokha Projesi’in “yenilik adına yapılmış bir işbirliği” olduğu belirtildi ve şöyle eklendi:

“Projenin yapım aşaması da projeden elde ettiğimiz sonuç da SARB’ın emellerine katkıda bulunuyor. Bu projeyi DLT’nin genel ödemelerde ve bankalararası işlemlerde ne gibi bir verim sağlayacağını görmek, bu alanda dünya çapında yapılmış diğer araştırmaları ilerletmek amacıyla başlattık.”

Alternatif Değil Destek

SARB Blockchain teknolojisinin bankalar arasında gerçekleşen işlemleri kaldırabilecek kadar verimli olup olmadığının anlaşılması için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini düşünüyor. Ülkenin merkez bankası bu alanda göz önünde bulundurulacak en önemli şeylerden birinin de yasal faktörler olduğunu belirtiyor.

SARB’ın başkan yardımcısı olan Francois E. Groepe mevcut ödeme sisteminin Blockchain bazlı bir platformla desteklenmesini istiyor ancak mevcut sistemin Blockchain bazlı bir platformla değiştirilmesini istemiyor.

Hem SARB hem de Groepe tarafından Mayıs 2018 civarında yapılan açıklamalarda kripto paraların ‘para’ tanımına uymadıkları belirtilmiş, SARB’ın bu tarz varlıkları “siber-token” olarak adlandıracağı söylenmişti.

Quorum adlı platform JP Morgan tarafından oluşturulmuştu ve şirket bundan birkaç ay önce platformu biraz daha genişletmeyi düşünüyordu.




Kaynak: https://koinbulteni.com/guney-afrikadaki-bankalar-blockchaini-test-etti-sonuc-olumlu-21737.html
Jump to: