Hocam mevzu uzun saatler çalışmak mı yoksa çalışılacak saatleri en verimli geçirecek şekilde planlamak mı? Yani iş yerinde geçirilen sürenin kalitesinin durumunu ortaya çıkarmak lazım aslında. Yıllar önce fabrikada çalışırken bazen 8 saatlik mesai nasıl bitiyor anlamıyordum, sürekli bir koşuşturma, üretimin devamını sağlama takip etme, sevkiyat, gelen giden malzeme tedariği vs. derken mesai saati yetmiyordu, yoruluyordum ama ücret iyi olduğu için o yorgunluğa değiyordu. Şimdi benzer maddi tatminin birçok yerde artık kalmadığını görmek üzüyor insanı.
Her iş için geçerli değil ama bazı işlerde mesai saatlerinin uzunluğu verimi düşürüyor. Mesai anlayışının varlığı da gerekli yani bunda orta bir yolun bulunması kolay değil. Verimli çalışmak için motive edici unsurların olması gerekiyor. Bu unsurlar bazen saat bazen ücret bazen de çalışma koşullarının iyileştirilmesi olabilir.
Japonya örneği birçok ülkenin ulaşamayacağı bir örnek. Toplumları o şekilde bir anlayışla yetişmiş ve böyle çalışmaları artık oturmuş bir yapıya sahip. Verimlilik açısından onların seviyesi çok farklı. Bizde işte verimliliği artırmak için saat düşürülse beraberinde ücret düşürülmesi de düşünülür. Bazı şeyleri uygulamak zor.