Çok uzatmadan yazayım, laf salatası olmasın.
1) Kripto piyasası laboratuar ortamında oluşmuyor, ana hatlar belli olsa da her dönemin farklı dinamikleri var, elbette birebir yaşanmayacak, bu sene bildiğimiz/bilmediğimiz nedenlerden dolayı zorlu geçiyor,
2) 2017 çok verimliydi, insanlar kriptoya aktı, böyle olunca sadece yatırımcıların değil, devletlerin de farkındalığı arttı, dolayısıyla (biraz daha ileri zamanlarda beklediğimiz) baskı arttı,
3) Yine 2017 bereketinden dolayı bilgili/serinkanlı yatırımcının ağırlığı azaldı, tavşan yatırımcılar arttı, havucun sapını görünce atlayan bu tavşanlar, aynı zamanda karınca hapşırsa kaçıyor.
Peki ne olacak? Kahin değilim, bilemem (o kadar değişik dinamikler var ki, piyasayı yönlendiren balinalar dahil kimse bilemez aslında) ama, şöyle düşünüyorum;
1) Korkacağınız şey fiyatın düşmesi olmamalı, düşer/çıkar, çok düşer/çok çıkar, doğası bu, ne zaman ki (özellikle fiyat düştüğünde) alıcı da kalmaz, işte o zaman korkun. Hep aynı şeyi söylüyorum, bu hususu lütfen atlamayın, siz mecburen ya da yılgınlıkla sattığınızda illa birileri alıyor, o alanlar emin olun aptal ya da maceracı değil.
2) Bu günleri bir psikolojik test olarak değerlendirin, amaç sizi bezdirip kaçırmak. Neden mi? Olmasın dedim ama burada mecburen biraz laf salatası yapmak gerekiyor, mantık fastfood zincirlerinin personel politikasıyla aynı. Oralarda yönetici potansiyeli görmedikleri personeli zaman geçirmeden (tazminat vb gerekmeden) yıldırıp şutlarlar (elbette istisna işletmeler var), çalışanların çok bilinçlenmesi veya pozisyonlarına hakim olması işlerine gelmez çünkü o zaman eşek gibi ve boğaz tokluğuna çalıştıramazlar. Bu nedenle sürekli yeni (ve genç, deneyimsiz) çaylaklar gelir, sirkülasyon hiç bitmez. Bizim konumuzda patron balina dediğimiz büyük sermaye grupları ve onların da aynı şekilde daha çok kazanmak için çaylaklara ihtiyaçları var.
3) Tamam kripto emtialar ana fikir olarak merkezsiz (kavramın anlamına takılmayın, bundan kastım örn. bankacılık sistemi gibi tam devlet kontrollü olmaması) ama bir noktadan sonra kriptoların yasalarla paralelleşmesi kaçınılmaz ve süreç tabii ki sancılı geçecek. Şu anda yaşıyoruz, üstelik sancı daha da artacak.
4) Piyasa illa bir noktada kırmızıdan bezecek ve ister istemez çıkış başlayacak, insan kavramı işin içinde olduğu sürece aksi İMKANSIZ.
5) Bana göre durum şu, 2018 diplemesini psikolojik olarak atlatanın teknik/yatırımcı bilgisi ve deneyimi ne olursa olsun bir daha sırtı yere gelmez, çünkü ana fikri sindirmiştir, gerisi kendisini geliştirmek için ona kalmış teferruat.
6) Her şey bir yana, kripto emtiaların özü blok zinciri ve tarihsel süreçte içinde bulunduğumuz zamana yeni bir çağ isimlendirmesi yapılırsa adı muhtemelen Blockchain Çağı olacak. Merak etmeyin, kimse blok zinciri üzerine kurulu bu piyasayı bitiremez. Unutmayın ki, ne kadar mecburiyetten de olsa bir devlet bile coin çıkardı, ötesi yok, arkası gelecek.
Ayrıca bana göre şöyle bir gerçek de var, yatıp kalkıp Putin'e dua etmek lazım, çünkü Rusya'nın kriptolara net desteği olmasaydı durum gerçekten toparlanması çok daha uzun sürecek bir noktaya gelirdi.
...
Not:
Özelden şunu yazan salak ve benzerlerine: "ne oldu lan.hafif yükselince kalkmıştı bir yerin atıp tutuyordun hahaha"
Kuş beyinli, eğer sen de bu işlerde isen kendin de kayıptasın, aynı zamanda kendi durumuna gülüyorsun. Değilsen, dışarıdan gazel okuyorsan sabret, biraz piyasa yükselsin ben sana iyisinden yaş mama alırım !
Kişisel olarak beni en tatmin eden yazı oldu, özellikle 2. maddesi. Piyasaya devamlı çaylak sokup onları yolup, yeni çaylaklarla devam etmek. Tam bir sömürü ama galiba yılbaşından bu yana bu yapılıyor. 3-4 aydır piyasadayım ve şahsen helen çaylağım ben de kaybettim ama terketmedim buraları, kazanacağıma halen inancım tam.