Elektronik cihazlar havayı iyonize etmez. Ama pozitif elektron yükleyebilir. Bu ikisi farklı şeylerdir. Havayı iyonize etmek için yüksek gerilim gerekir. (Çok yüksel gerilim) Bu da her elektronik cihazda olmaz.
Öyle 12V - 220V -380V değil, binletce volt gerekir. Güncel bilgisayar, TV, Antminer, madenci gibi cihazlarda böyle bir gerilim yoktur.
1000V - 1mm mesafeden atlar yani 1000 volt 1mm mesafenin arasında ki hava boşluğunu iyonize edebilir.
İki zıt kutup arasında ki 1 cm boşluktaki havayı iyonize etmek için ise 10bin Volt gerekir.
Havanın iyonize olmasına bir örnek şimşek ve yıldırım düşmesidir. Elektrik enerjisi o kadar yüksektir ki havayı iyonize eder. Hava iyonize olunca, etrafa bir koku saçılır.
Bu koku ozon gazı kokusudur. Ayrıca Negatif yüklü iyonlar ortaya çıkar. Bunlar havadaki bakteri, mikrop ve mikro boyutta ki toz zerrelerine (dust) yapışır ve birlikte yere düşerler.
Milyonlarca Voltluk elektrik yükü bulutlar arası ve bulut ile yer arasında ki havayı iyonize eder. Bunun sonucunda havadaki oksijen molekülleri parçalanır ve devam eden süreçte ozon gazı oluşur.
Yağmur öncesi ve sonrası aldığınız o sevdiğiniz koku işte ozon kokusudur. Elektriksel ve kimyasal bir işleyiş sonucunda ortaya çıkar.
Bu neden ile negatif iyon jeneratörü denilen sistemler geliştirilmiştir ve içinde yüksek voltaj vardır. Böylece negatif iyon üretirler. Bu devreler basittir ve evlerde ki klima ve hava temizleme cihazlarında yer almaya başlamıştır.
Eski tüplü Tv ler ve monitörlerde yüksek voltaj trafosu vardır. EHT trafosu denilir. İzolasyon iyi olmadığı veya zamanla ısıdan dolayı izolasyon kötüleştiğinde bu trafolar Anod kutuptan şaseye ark yapar ve cihazdan fresh bir koku yayılır. İşte buda ozon ve negatif iyonlardır. Yani o eski cihazlar aslında negatif iyon jeneratörü görevi de yaparlardı zamanla
Bu Tv lerin içinde 18bin ilâ 30bin volt gerilim vardır.
Bu konuda arkadaşın yaptığı enerji dönüşümü güzel ve faydalı bir hareket. Bir sakıncası da yok.
Amatörce yapılırsa yada bir kaza olursa tek riski sesi azaltmak için kullanılan sünger ve MTF / sunta gibi materyallerin alevlenebilecek olmasıdır. Çünkü madenci cihazları baya ısınıyor. Bu ısı belki bir alev oluşmasına yetmez ama onun ötesinde cihaz içinde ve PSU da sağlam bir akım söz konusu. Bir elektrik arızası kablo yanması vs gibi bir durumda tablonun daha kötüye gitmemesi için, izolasyon ve ses kesmek için daha az yanıcı materyaller kullanılabilir. Cam elyaf falan gibi .
Son olarak , sistemin hava giriş kısmına tozları da devir daime katmaması için otomobil hava filtresi yada klima polen filtresi takılabilir.
Güzel çalışma olmuş.
Yazımın başında bahsettiğim havanın pozitif elektron yüklenmesi konusuna değineyim birazda.
Havanın pozitif elektron yüklenmesi aslında sadece elektonik cihazlar ile olacak bir durum değil, biraz mekanik bir süreçtir.
Bir plastik sandalyeye oturup kalkınca sürtününce, kendi vücudunuzu pozitif elektron yükü ile elektrostatik yöntem ile şarj edersiniz.
Ancak toprağa veya negatif yüklü bir cisme dokununca bu sizin üzerinizden atlayacak deşarj olur. Kısa süreli bir durumdur yani.
Mesela, Vantilatörün plastik kanatları hızla dönerken havaya sürtündükçe bu mekanik sürtünmeden dolayı elektro statik bir yük oluşur ve pozitif yüklü hale gelir. Bu pozitif yüklü iyonlar ortama salınabilir. O kadarda sıkıntı edilecek bir durum değildir. Yer yüzünde ki canlıların osurmasından daha da tehlikeli değildir yani. Özellikle inekler.