Author

Topic: Helal mi Haram mı? İşte Müslüman Dünyasının Bitcoin’e Bakışı (Read 484 times)

member
Activity: 658
Merit: 42
Graphic Designer
Ben anlam veremiyorum bazı şeylere az çok herkes helal ve haramı bilir. Bizim dinimizde bir şeyin haram olması için şartların eşit olmaması gerekir. Şartların eşit olmaması demek şudur: Ben size borç olarak 2 elma verdim sizden 3 elma istersem bu haramdır. Ama ben size borç olarak 2 elma verip 2 elma alırsam bu haram değildir. Bu kadar basit bir şeyin haram mı helal mi olup olmadığını tartışmak bile gereksiz. Buna günümüzden de örnek vereyim ; Şimdi ben size 1 ton buğday verdim borç olarak diğer ekin de sizden 1 ton buğday geri aldım ben size verdiğimde 1 ton buğday 3000 tl ediyordu sizden aldığımda bu 5000 lira ediyor şimdi bunun haramla ne ilgisi var? Aklı fikri mantığı ve birazcık din bilgisi olan bir insan bunu zaten bilir. Şimdi gelelim kripto paralara ben 1 bitcoini aldığımda 22 000 TL diyelim sattığım da ise 35 000 TL'den sattım bunun nesi haram arkadaşlar ? Bunun haram olan kısmı şudur benim vermiş olduğum para ile islam dinine uygun olmayan işlerde kullanılırsa haramdır. Ama siz bundan eminseniz haramdır. Emin değilseniz günahı kullananın boynunadır.  Gelelim bizim Diyanet'e bizim diyanet bu paraların kara para aklamada kullanıldığını düşündüğü için olumsuz bir tavır sergilemiştir. Peki bizim Diyanet Türkiye'de uyuşturucu silah vs nekadar illegal iş varsa bu işlerin döndüğü finansal ağın dolarla olmasını bildiği halde neden aynı tavrı dolar için vermemiştir. Sorgulanması gereken konu budur. 

Aynı diyanet her nedense, içki , kumar(bahis) ve hatta legal olmayan birkaç sektör le ilgili sırf devlet vergi alıyor diye ağzını bile açamazken, sırf vergilendirilemiyor diye Bitcoin'in yasak - haram  gibi ifadelerle insanımızın gözünde olumsuz kodlanmasına da çanak tutmaktadır. Gerçek anlamda Haram olan şeylere genel geçer ifadelerle yaklaşırken, her ne hikmsetse muallakta olan konuya taak diye HARAM ibaresini dayıyor.. Bu kadar kolay olamaz..
jr. member
Activity: 238
Merit: 4
W12.io ▬ Blockchain protocol
Piyasada maniplasyon yaparak gelir elde eden bir balinaysanız bunun da bir vicdani sorgulaması yapılmalı hakka girme konusunda, ama topyekün olarak bunu kötüleyip haram deme mevzuu biraz daha derinlemesine incelenmesi gerekn bir konu o zamana borsalarda yapılan işlemlerin de dini açıdan işlenmesi gerekiyor.
sr. member
Activity: 560
Merit: 255
Ne yazık ki belli bir kesime bazı şeylerin anlatmakla anlatılamayacağına inanıyorum. Müslüman dünyası bu şekilde kendi ipini kesiyor, keşke her şeyden bu kadar korkmasak ve korku politikası üzerinden yönlendirilmesek insanlığa daha büyük faydamız olurdu Smiley
sr. member
Activity: 630
Merit: 250
Zamana uygun gelişmelerin değerlendirilmesi inanç bakımından zor olay, sürekli tartışmalar her kafadan bir ses çıkıyor. Bana görede ticarettir.
member
Activity: 294
Merit: 10
World’s First Decentralized ICO Platform
Müslümanlıkta bütün herkes adına karar verecek bir merci yok, ülkeden ülkeye kişiden kişiye bazı görüşler farklı olabilir. Diğer husus bitcoin türü dijital paraların altın gümüş ya da dolar gibi değer atfeden şeylerden pek de bir farkının olmadığı. İnsanlar bir şeyin değerli olduğuna karar vermişlerse o değerlidir ve bunun alım satımının yapılmasında da mahsur yoktur bana kalırsa. Bundan ötesi herkesin kendisinin verceği bir karar.
jr. member
Activity: 59
Merit: 10
bana göre helal, ticaret sonuçta haram olması için bir sebep yok
full member
Activity: 630
Merit: 103
dar görüşlü bağnaz insanlar çok var bitcoinin nesi haram bitcoin haramsa borsada yatırım yapmakta haram o zaman

bu kafa yapısındaki insanları anlamak çok zor. bankaya para koymuyorlar çünkü faiz geliyormuş ama bilmiyorlar ki o faiz sana para kazandırmıyor paranın değerini korumanı sağlıyor. ama mesela altın dolar ev araba aldın bunlar değer kazanınca haram değil çünkü faiz ile kazanmamışsın Cheesy
newbie
Activity: 182
Merit: 0
Ödeme aracı olarak kullanabilmen için onu satın alman lazım satın aldığın parayı yada emtiayı biyerde tutacaksın. Ödeme yaparken helal alıp saklarken haram olması çok mantıklı gelmedi bana.
sr. member
Activity: 735
Merit: 251
Bitcoin malum fazlaca popüler oldu, sokaktaki çocuktan tutun kahvedeki amcalara kadar iyi kötü herkesin dilinde ne zamandır. Ne olduğunu anlayabilen de anlamayan da fikir yürütüyor. Müslümanlar da bir ucundan tutup hemen helal veya haram tartışması yaratacaktı elbette. Bu muhabbeti görmekten açıkçası sıkıldım ama bitecek gibi durmuyor Smiley
member
Activity: 280
Merit: 10
müslüman dünyası, açıkçası bitcoin ve kripto paralara at gözlüğü ile bakıyorlar, hiç ama hiç bir şekilde açık fikirlilikle yaklaşmıyorlar
newbie
Activity: 69
Merit: 0
Büyük kafa karışıklığı var, haram olduğunu düşünenlerin gerçekten Allah korkusu olanlar çekinip girmiyor, diğerleri de sonuna kadar haram değil diye savunuyor zamanla görecez
jr. member
Activity: 139
Merit: 1
Yukarıdan birileri haram diyecek uzak duracaksın. Sonra yönetim değişecek, kurumların başındakiler değişecek onlar helal diyecek işin içine gireceksin. Din bu tarz olaylarda çok fazla suistimal ediliyor. Herkes kendisi okuyarak kendi yolunu çizmeli bence.
member
Activity: 658
Merit: 42
Graphic Designer
Açıkçası iş yerinden yakın bir arkadaşım haram olduğunu düşünmüyor çünkü basit ticaret olarak görüyor. Diyanet de yanılmıyorsam çok muğlak bir cevap vermişti, haram değil yani.

Vergi kesilen Şans oyunları - Kumar caiz, vergisi ödenen Alkollü İçecekler Caiz, Vergilendirilmişse ve Devlete eşek yükü ile para kazandırıyorsa Helal ve Caiz ama gel gör ki, Altın-Döviz-Borsa gibi ticari faaliyetler kapsamına giren fakat HENÜZ VERGİLENDİRİLMEMİŞ !! olan devlete bişey bırakmayan Coin Alım satımı Harammmm... Yeter ya valla düşün yakamızdan, bi salın be. Zaten kdv-ötv-zotv-mtv-amkv !!  bir sürü vergi topluyorsunuz, 20000 Euro luk araçlar ülkeye girince 150.000 - 200.000 Euro oluveriyor, kanımızı emdikçe emiyorsunuz. Bu sefer alamayın inşallah. Bu insanlar gecelerini gündüzlerine katarak, uykusuz kalarak, kafa yorarak, kafayı yiyerek Coin ticareti yapıyor, bir de siz çıkmayın valla çok ağır konuşurlar. Bi gölge yapmayın hem siz hem de diyanetiniz. Allah bize haram ve günah kavramlarını net olarak kitapta anlatıyor, siz kafanızdan element uydurmayın artık yeter..
newbie
Activity: 97
Merit: 0
Helalm mi haram mı tartışacağımıza tren kaçıyor ucundan tutsak ne güzel olur ben ortada haram birşey göremiyorum çünkü
member
Activity: 630
Merit: 12
Stock
helal korkma çatır çatır ye.
full member
Activity: 772
Merit: 135
BiTCOiN
helal helal lan dünya coin aldık zarardayız amk.
member
Activity: 252
Merit: 10
önce bu teknoloji tam anlaşılmadan haram mı helal mı tartışmaları saçma geliyor bana önce anla öğren haram arıyorlarsada gitsinler önce bankaları kapatsın haram faiz yuvası bankalarda kaapatsınlar sorgulamadan mecburen yatırım yaparlar bitcoine
jr. member
Activity: 364
Merit: 1
Mısır müftüsü kalkıyor faiz helaldir diye fetva veriyor adi herif ,diğer islam ülkeleri  kripto paraların helal haramlığını tartışıyor .Kuran da açık şekilde haram olduğu belli olan faize  helal diyen zihniyet kripto paraya haram diyor.
full member
Activity: 378
Merit: 100
bitcoin hakkında herkes birşey söylüyor. bitcoine haram diyenler dolar alıyor. bunu anlamıyorum bitcoinin dolardan ne farkı varki. bence dolar daha sıkıntılı çünkü sahipleri hristiyan. ama bitcoinin tek sahibi yok.
full member
Activity: 624
Merit: 125
alcedoplatform.com
Her şeye burnunu sokan insanlardan nefret ediyorum bundan dolayı mümkünse din adamları kriptopara dünyasına karışmasın ve bu konu hakkında yorumda bulunmasın.
legendary
Activity: 2436
Merit: 1366
Açıkçası iş yerinden yakın bir arkadaşım haram olduğunu düşünmüyor çünkü basit ticaret olarak görüyor. Diyanet de yanılmıyorsam çok muğlak bir cevap vermişti, haram değil yani.
hero member
Activity: 756
Merit: 505
müslüman alemi daha adım atmak için bu soruların cevabını araya  dursun elin oğlu teknolojiyi geliştirerek yeni projeler üreterek aya çıksın.
bir de müslüman aleminin gerçekten harama ve helale ciddi bir hassasiyeti olduğunu bilsem içim yanmıcak; yaptıkları işlerin çoğunun izahı yok, ama hala bu sorularda takılıp kalıyorlar.
member
Activity: 658
Merit: 42
Graphic Designer
Yakında ortada helal yada haram diyebileceğimiz bir Bitcoin kalmayacak.. o yüzden bu günlerin tadını çıkaralım
member
Activity: 266
Merit: 10
Müslüman camiayı anlamak çok zor hakikaten. Hiçbir şeyde uzlaşı sağlayamıyorlar ki bu iştede birlik sağlasınlar. Bu tartışma sürer gider kendine güvenen de yatırımına devam eder.
member
Activity: 253
Merit: 10
Müslüman aleminde bu kafa olduğu sürece daha çok şey kaçırırlar. Kağıt para ilk çıktığında yada kredi kartı çıktığında da ayni şeyi tartıştılar mı acaba? İnançlı yatırımcıların önünü açın.

Bende sana katılıyorum. Bu kadar kapalı ve dar görüşlü olmamak lazım. Bitcoin alıp yatırım yapmanın nesi günah? Hani borsalara girmek günah olabilir (ki bence buda günah değil) ama bitcoin almak dolar almaktan farklı değil
legendary
Activity: 2352
Merit: 2592
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
Dolar, altın al sat helal bitcoin haram, çok mantıksız. Matbaa'da haramdı değil mi ? Çocukluğumda televizyon için haram diyen hocalar bugün bir kanala çıkabilmek için yarışıyor.
newbie
Activity: 126
Merit: 0
Müslüman aleminde bu kafa olduğu sürece daha çok şey kaçırırlar. Kağıt para ilk çıktığında yada kredi kartı çıktığında da ayni şeyi tartıştılar mı acaba? İnançlı yatırımcıların önünü açın.
newbie
Activity: 196
Merit: 0
"Raporun ardından Londra’da faaliyet gösteren bir camii, Ramazan ayı boyunca zekat olarak Bitcoin kabul edileceğini açıklamış ve bu haber basında geniş yankı uyandırmıştı." çakal imam  Grin
member
Activity: 308
Merit: 10
İslam aleminin bitcoin hakkında helal mi haram mı ya bir türlü karar vermemesi Müslümanları bitcoin ve kripto paralardan uzak tutmaya devam ediyor, bu konu çözülürse piyasa hareketlenir ve ciddi dalgalanmalar olur.
jr. member
Activity: 154
Merit: 3
Tabiki de inancımız kuvvetli olduğu zaman bunları düşünüyoruz ama bu araştırma işini bilen kişi yapmadığı zaman ister istemez kopuyor insan ve İslamiyet'e de zarar veriyorlar. Şimdiki din alimleri Kur'an okuyorlar başka alanda bilgi sahibi değiller ve sorunun başı da buradan geliyor dalga dalga artiyor.
newbie
Activity: 280
Merit: 0
    Helal mı haram mı derdine düşe dursunlar milletler çağ atlarken sadece takip etmekle yetinsinler saçmalık ötesi yok geri kalmışlığın kanıtı
newbie
Activity: 112
Merit: 0
Bitcoinin bilmem ama şuan dünyadaki bütün finans sistemi müslümanlara göre haram bitcoinle uğraşacaklarına güçleri yetiyorsa onunla uğraşsınlar
legendary
Activity: 1050
Merit: 1000
Bu konuya çok kafa yormanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. Sonuçta kimse bundan caymayacak. Ayrıca haram olsa neden cami kripto para ile bağış kabul etsin ki. Bununla alakalı birçok islam ülkesi kendi politikası doğrultusunda hareket edebilir. Açıklamalara çok takılmadan devam etmek en iyisi.
jr. member
Activity: 185
Merit: 1
vergi konusundan dolayı bu işler hep haram gösterilecek. cidden blocchain teknolojisinden müslümanların uzak kalması bana çok garip geliyor.. sonra neden islam medeniyeti diğer medeniyetlerden geri kaldı. blockchain demeyi günah gösterecek kadar aptal insanlar yüzünden  coğrafyamız geri kalmaya mahkum
newbie
Activity: 168
Merit: 0
Bu konuda fikir birliği sağlamalarini zaten beklemiyorum. Herkes kendine göre sebeplerle haram ya da helal olduğunu savunuyor bence yapmamiz gereken her açıdan değerlendirip samimiyetle karar vermek. 
jr. member
Activity: 140
Merit: 3
Kripto paralara bakış açıları son derece katı diye düşünüyorum. Haram olması için bir neden yok borsa haram degilse bu da degildir. Teknolojik gelismelere uyum saglayamiyorlar ne yazik ki bu sekilde engellemeye calisiyorlar.
jr. member
Activity: 378
Merit: 1
Ya ALLAH aşkın daha müslüman dünyası ramazanın başlangıç gününde bile fikir birliğine varamıyorlar , kripto paralar konusunda mı varacaklar, bütün islam ülkeleri devlet yetkililerin duruşuna göre fetva veriyorlar.
jr. member
Activity: 131
Merit: 1
insanımız o kadar cahildi biri geldi dediki btc haram kazanç belli değil ben paramı borsada değerlendiriyorum adamdaki kafaya bak arkadaş borsaya yatırınca firmanın sahibi hissediyor kendini Cheesy
full member
Activity: 322
Merit: 158
Türkçe/English/Deutsch/Earthling----@Marshal---
İslam da bazı konuların ucu açık bırakılmıştır insanların Allahın verdiği beyinle düşünüp uygulayabilmesi için ve bu tarz konular kimsenin tek elinde değildir o yüzden çıkıp kafasına göre fetva veren malları pek de dikkate almamak gerekiyor islam kadar mükemmel bir dini asırlarca zaten kafalarına göre sağa sola çektiler yönlendirdiler değiştirmeye çalıştılar günümüz de de hala aynısı yapılıyor... İslam derki tefecilik haramdır ! biz burda tefecilik yapmadığımıza göre hiç bir sıkıntı olmadığını düşünüyorum
member
Activity: 182
Merit: 10
Mevcut kağıt paralar nasıl helal ise bu kripto paralarda helaldir bu işi bu kadar sulandırmanın anlamı nedir anlayamıyorum. Bizim diyanetin iş güzarlığı iyice araştırmada haram dedi ortalığı karıştırdı.
full member
Activity: 476
Merit: 100
Şu konuda islam alemi bir türlü uzlaşamadı gitti. Bu tartışmalar yüzünden bir çok yatırımcı bitcoinden uzak duruyor. Bitcoin alım satımda kullanılırken helalde niye yatırım amaçlı alınca haram olsun ki. Dolar veya euro ya yatırım yapanlar ne olacak peki?
newbie
Activity: 210
Merit: 0
"Kripto paraları bir ödeme metodu olarak kullanmak daha tercih edilesi bir şey çünkü geleneksel piyasalara göre avantajları olduğu açık. Ancak yatırım amaçlı alınmasını ise tavsiye etmiyorum." ellet tutulması mı gerekiyor illa..
sr. member
Activity: 448
Merit: 250
Dinlerin başlangıcında var olan ekonomik kuralların değiştirilmeden bugüne uyarlanması imkansız işte bu yüzden bireysel yorumlara kalıyor iş, yetkili kendi anladığı kadar konuşuyor belki konuştuğu şeyin ne olduğu hakkında bir fikri bile olmadan.
jr. member
Activity: 434
Merit: 1
Haram kardeşim haram siz bu sistemden uzak durun yeter. Yıllarca matbaayı ülkeye sokmayan bir zihniyet tabik i  de bitcoine haram diyecektir. Ne zaman ki devlet bitcoinden vergi alır ve bu vergiden diyanete pay verir o zaman helal olur.
full member
Activity: 462
Merit: 107
Böyle bir vizyonsuzlukla bir yere gelinemez modern olmayı amaçlayan bir ülkede ( tabi eğer bunu gerçekten amaç olarak görüyorsa ). Din ile devlet işleri boşuna ayrılmamıştır. Ülkenin geleceğini etkileyebilecek konulara dinin alet edilmemesi gerekir.
hero member
Activity: 1064
Merit: 522
Proof-of-Stake Blockchain Network
Bitcoin'e helal ya da haram gibi değerlendirme ölçütleriyle bakmak çok sığ ve yanlış geliyor bana göre. Bitcoin, daha şimdiden adını neredeyse tüm dünyaya duyurmuş bir kripto para birimidir ve bir teknoloji ürünüdür. Artık modern bir dünyada yaşıyoruz ve teknolojiden geri kalmamak büyük önem taşıyor.
member
Activity: 189
Merit: 10
Diyanetin vergilendirme getirilmesinden sonra piyasayı dalgalandırmadan yapılan işlemlerin helal olduğu açıklaması diyorum ve susuyorum
member
Activity: 406
Merit: 47
Bu postu görünce diyanetin ilk açıklamaları geldi aklıma bitcoin yeni yeni duyulup millete para kazandırmaya başlamıştı
member
Activity: 308
Merit: 10
Yanlış anlaşılmak istemem ama herkes dini alet ederek kendi çıkarları doğrultusunda yorumlarda bulunuyor.
full member
Activity: 308
Merit: 100
--
Müslüman dünyası bitcoin helal mi haram mı karar verse bile kesin olarak oy birliğine varamazlar. Genelde bir çok konuda fikir ayrılıkları oluyor bu konuda da fikir birliğine gireceklerini sanmıyorum.
sr. member
Activity: 980
Merit: 257
Yine mi bu muhabbet. Bu mantığa göre altın, döviz, gayrimenkül herşey haram. Hepsi bir şekilde yatırım aracı olarak kullanılıyor. Elindeki altını 50 den alıp 1 sene sonra 100 olunca, aradaki fark 50 yi kim fakir fukara dağıtıyorki haram diye?
legendary
Activity: 2772
Merit: 1557
Bir bitmedi şu helal haram tartışmaları. Bir ürünün değeri artar, değeri artınca da cebinize fazladan para girmiş olur, bu işin ve yatırımın temeli de zaten budur. Bu bir risktir, yatırım yaptığınız şeyin fiyatı düşebilir de. Ev almaktan ya da döviz almaktan hiçbir farkı yok.
full member
Activity: 350
Merit: 105
Ben anlam veremiyorum bazı şeylere az çok herkes helal ve haramı bilir. Bizim dinimizde bir şeyin haram olması için şartların eşit olmaması gerekir. Şartların eşit olmaması demek şudur: Ben size borç olarak 2 elma verdim sizden 3 elma istersem bu haramdır. Ama ben size borç olarak 2 elma verip 2 elma alırsam bu haram değildir. Bu kadar basit bir şeyin haram mı helal mi olup olmadığını tartışmak bile gereksiz. Buna günümüzden de örnek vereyim ; Şimdi ben size 1 ton buğday verdim borç olarak diğer ekin de sizden 1 ton buğday geri aldım ben size verdiğimde 1 ton buğday 3000 tl ediyordu sizden aldığımda bu 5000 lira ediyor şimdi bunun haramla ne ilgisi var? Aklı fikri mantığı ve birazcık din bilgisi olan bir insan bunu zaten bilir. Şimdi gelelim kripto paralara ben 1 bitcoini aldığımda 22 000 TL diyelim sattığım da ise 35 000 TL'den sattım bunun nesi haram arkadaşlar ? Bunun haram olan kısmı şudur benim vermiş olduğum para ile islam dinine uygun olmayan işlerde kullanılırsa haramdır. Ama siz bundan eminseniz haramdır. Emin değilseniz günahı kullananın boynunadır.  Gelelim bizim Diyanet'e bizim diyanet bu paraların kara para aklamada kullanıldığını düşündüğü için olumsuz bir tavır sergilemiştir. Peki bizim Diyanet Türkiye'de uyuşturucu silah vs nekadar illegal iş varsa bu işlerin döndüğü finansal ağın dolarla olmasını bildiği halde neden aynı tavrı dolar için vermemiştir. Sorgulanması gereken konu budur. 
sr. member
Activity: 658
Merit: 280
Din adamı dediğimiz kişi bu işin okulunu okumuş insanlardan başka bir şey değil. Yani tarihçi bir profesör benim için neyse ilahiyat profesörü de aynı. Ama biz millet olarak onlara kutsal bir rol yüklüyoruz. Sorunda buradan kaynaklanıyor. Bir matematik yada fen bilimleri gibi kesin ve katı kuralları olmayan bir sosyal bilimden bahsediyoruz. Geçmişte haram olan şeyler bugün helal olabiliyor. Veya bir dindar haram derken diğeri helal diyebiliyor. Biz böyle şeylerle oyalanırken başkaları yeni dünyalar kuruyor. Sonra o yeni kurulan dünyalara katılmaya en hevesli olanlar yine bizler oluyoruz.
full member
Activity: 1414
Merit: 161
Sert çıkan arkadaşlarıma anlam veremedim haram demiyor ki. İyi okursanız bir değer alınıp satıldığı ve sonuçta serbest piyasanın bulunduğu bir ortamdan bahsediliyor
jr. member
Activity: 420
Merit: 1
Bountyhive.io
ya arkadaşlar adamlar dolarla ticaret yapar dolardaki kur arıtşlarından milyarlar belkide milyonlar kazanırlar sonra bitcoine helal/haram tartışması yaparlar ? Ne kadar doğru bu ?

ya sen değil misin kardeşim dolar endeksli ticaret yapan. Madem müslümansın(!) yapma ?

Katılıyorum hocam dediğinize ve daha neler var dolarlarını parasını yurt dışına kaçıranlarda var el konuşcak korkusu ile ülkemizde. Kalkıp bitcoini karalıyorlar. Dışarıya para gitmesin derdinde çoğu aslında ama söyleyemiyorlar. Para içerde kalsın asıl amaçları.
full member
Activity: 686
Merit: 111
ya arkadaşlar adamlar dolarla ticaret yapar dolardaki kur arıtşlarından milyarlar belkide milyonlar kazanırlar sonra bitcoine helal/haram tartışması yaparlar ? Ne kadar doğru bu ?

ya sen değil misin kardeşim dolar endeksli ticaret yapan. Madem müslümansın(!) yapma ?
newbie
Activity: 59
Merit: 0
müslüman dünyasının bu konuya bakış açısı karma karışık bana kalırsa,  bu çok önemli bir mevzu, çünkü direk teknoloji ile iç içe bir mevzu, en güzeli bunuyu çok fazla karıştırmamak
sr. member
Activity: 729
Merit: 251
Bitcoin kullanımı yaygınlaştıkça bir çok konuda olduğu gibi İslam ülkeleri bu konuda da ikiye bölünür bence, ne desek boşuna yorulmuş oluruz.
jr. member
Activity: 161
Merit: 1
Önce kira helal mi haram mı onu çözsünler...
member
Activity: 448
Merit: 10
Bana göre  daha kripto piyasasını ve kripto paraların. ne olduğunu bilmeden bir ölçü bile koymadan,haram denmesi ve bütün bu ticareti yapan müslümanların haram işlediğini söylemek vebal almaktır.
newbie
Activity: 98
Merit: 0
Daha temele inersek adı ne olursa olsun ihtiyaçtan fazlasını istiflemek dinimize ne kadar uyuyor. Bitcoin biriktirmek fiyat dalgalı olduğundan büyük risk taşıyor belki kumar gibi düşünmüş olabilirler. Ama hiçbir değerli maddeyi biriktirmememiz gerekmekte
member
Activity: 196
Merit: 10
Kalleş Suudi’lerin söylediği hiç birşeyi dinlemiyor ve okumuyorum,Daha önceki haftalarda, popüler bir Suudi din adamı benzer bir hamle yaptı, kripto paranın İslami yasalar uyarınca yasaklandığını, çünkü “muğlak” olduklarını ve suçlulara destek  sağladıklarını söyledi.
hero member
Activity: 1533
Merit: 560
Müslümanların teknolojik olarak geleceğe bakış açısı ortada, adam Cocacola içmem diyor, yerli araba binerim diyor, tv izlemem diyor ama hasta olunca kullandığı ilaçların büyük bir bölümü ithal, kullandığı tıbbi cihazların tamamı ithal, o delikanlılığı orada da yapsa ya, mesela doktor dese ki senin damarlar büyük ihtimal tıkanmış seni anjio yapıcaz, yok arkadaş ben yabancı cihaza karşıyım o aletleri bende kullanamazsın dese ya Smiley Bırakalım bu fakir gururunu dışa bağımlıyız, her şeyi kullandığımız gibi bunu da kullanacağız, helal haram konusuna farklı açılardan bakmak gerek, bir malın alıcısı satıcısı varsa ve bu iş herkese açık yapılıyorsa ona haram demek tamamen bağnazlıktır.
sr. member
Activity: 425
Merit: 250
Buna neden bu kadar takılıyorsunuz ki. Evet müslüman bir ülkeyiz müslüman vatandaşlarız genellikle ama bu konuya çok fazla takılmaya gerek yok. Birileri çıkıp kendi doğrularıyla bir şey söyledi diye milletin bunu uygulaması gerekmiyor.  Ne yani haram denilse kimse yatırım yapmayacak mı. Her konuyu dine bağlamanın gereği yok. Bakın adamlar kripto parayla bağış kabul ediyor camiye.  O saatten sonra kim bakar işin öte tarafına.
full member
Activity: 378
Merit: 100
bitcoin ve diğer kripto paraları almak biraz kumara benziyor bence. hiç bilmediğiniz bir koini alıp satmak kumar olarak düşünülebilir. ama projesini bildiğiniz, her aşamasını takip ettiğiniz, güven duyduğunuz bir koini almak bence o şirkete ortak olmaktır. her türlü ticarette bir tür kumar olduğuna göre bence bitcoinde ticaret olarak düşünülmelidir.
full member
Activity: 714
Merit: 125
Acıklama ilgin dogrusu, helal/haram tartısması icin bir yorum yapmak istemiyorum ancak biz haberlerde imamların bitcoin yatırımı yaptıgını arapların kripto para ticareti icin platformlar kurdugunu buyuk fonlar islettigini okuduk, dogru yanlıs bilemem ancak cıkan haberlerde bu baslıklar aktarıldı.
member
Activity: 574
Merit: 13
İşin ilginç yanı ne biliyormusunuz bu Bitcoin yasak diyen tiplerin büyük çoğunluğu akşamları PC başında borsa üzerinden takip yapıyorlar. Alım satım için (çok ahlakiymiş müslümana uyar gibi) tüyo kovalıyorlar. Kar ve zarar ticaret işinde olduğu kadar Bitcoin işlemlerinde de doğaldır. Ticaret neredeyse insanoğlunun yaratılışından bu yana var olan bir kavram ve burada oluşacak durumlar da çok normal. Abartılı açıklamalar yapmak yerine itidalli olmakta fayda var diyorum. Çünkü islam da fetva verirken çok dikkatli olmakta fayda var.
member
Activity: 462
Merit: 10
Gerçek Müslümanlar şeffaflığı, gizliliği ve güvenliği görüp kripto paralara haram demeyi akıllarından geçirmezler ancak bağnazlık ve yeniliklere kapalılık İslam'ın zaten en büyük sorunu  Undecided
hero member
Activity: 968
Merit: 624
Still a manic miner
Bitcoinin kağıt paraya nazaran daha helal sayılabileceği yönündeki açıklamayı enteresan buldum. İşin gerçeği üzerinde düşününce hak vermemek mümkün değil. Bence de ödeme aracı olarak kullanılması halinde Bitcoine haram demek için bir sebep yok. Yatırım aracı olarak kullanılması ise belki de üzerinde yıllarca uzlaşılamayacak helal/haram tartışmasına dönüşebilir. Muhammad Abu Bakar’ın açıklsması tüm İslam coğrafyasını bağlamaz.Neticede bizim Diyanetimiz haram dedi lakin, bizler hala yatırımcı olarak buradayız, şahsen haram olduğu kanaatinde değilim.
jr. member
Activity: 364
Merit: 5
İslam dünyası dışında yaşayan insanlar için Bitcoin’in helal veya haram olup olmaması pek de bir sorun teşkil etmezken, durum İslam coğrafyasına gelindiğinde ise değişiyor. Özellikle de 1.6 milyar kişinin inandığı bir dinin bu konuda ne diyeceğinin bilinmesi, birçok yatırımcı için çok çok büyük bir öneme sahip.

Nisan ayının ortasında, Bitcoin’in şeriat kurallarına uygun olup olmadığı yönünde bir toplantı düzenlenmiş ve Müslüman şeriat hukukçusu Muhammad Abu Bakar, sürece ilişkin değerlendirme raporu yayınlamıştı. Abu Bakar, o dönemde yaptığı açıklamasında Bitcoin’in islama aykırılık teşkil etmediğini ve rahatlıkla ‘helal’ olarka nitelendirilebileceğini belirtti.

Ancak Abu Bakar’ın ifade ettiği şey, Bitcoin’in çeşitli fonksiyonlarını kapsıyordu. Örneğin, Müslümanlar eğer Bitcoin’i bir şeyi satın almak için kullanırsa bu Bitcoin’in helalliğine bir şey getirmiyor ancak eğer bunun bir yatırım aracı olarak görülmesi ve trade yapılması konusunda net bir söylem yok. Abu Bakar o dönem konuyla ilgili yapıtğı açıklamasında: ”Kripto paraları bir ödeme metodu olarak kullanmak daha tercih edilesi bir şey çünkü geleneksel piyasalara göre avantajları olduğu açık. Ancak yatırım amaçlı alınmasını ise tavsiye etmiyorum.” derken bu durum biraz da olsa kaos yarattı.

Olayın aslında özü, Bitcoin’in ve diğer kripto paraların ödeme amaçlı kullanılmasında dinen bir sakınca yok ancak; yatırım amaçlı kullanılmaları konusunda helal ya da haram olacağı muallakta.

Raporun ardından Londra’da faaliyet gösteren bir camii, Ramazan ayı boyunca zekat olarak Bitcoin kabul edileceğini açıklamış ve bu haber basında geniş yankı uyandırmıştı.

Abu Bakar’ın yayınladığı raporun kısa bir süre sonrasında Bitcoin fiyatı bin dolarlık bir artış göstermiş; bazı otoriteler bu artışı helal sinyali alan Müslüman yatırımcının piyasaya girmesine baplamıştı. Ancak bu fikre katılmayan kişi sayısı da gayet fazlaydı.

Exante isimli bir analiz firmasının uzmanı Sean Rakhimov da, helal sinyalinden sonra Bitcoin fiyatının artmasının tesadüf olduğunu düşünen ekipten. Konuyla ilgili yaptığı açıklamasında Bitcoin ve altın arasındaki korelasyona dikkat çeken Rakhimov, şunları söyledi:

”2016’da altının helal olduğu yönünde haberler piyasada yer aldı. 2018’e gelindiğinde ise aynısı Bitcoin için gerçekleşti. O dönem altın için de insanlar müslümanlar altın alacak ve fiyat artacak diyordu ancak hiç de öyle olmadı. O sebeple helal açıklamasından sonra Bitcoin artışının tesadüf olduğunu düşünüyorum. Elbette ki insanlar böylesi bağlantılar kurup spekülasyonlar yapmayı çok severler ancak bence arada hiçbir korelasyon yok.”

Rakhimov sözlerine 2016 senesinde yaşanan petrol fiyatlarındaki düşüş ile devam ederken, şu ifadeleri kullandı:

”Petrol fiyatları Ocak 2016’da neredeyse 28 dolarlara kadar gerilemişti. Şimdilerde ise 80 dolar. 28 dolar demek, geçimini petrolden sağlayan birçok Müslüman ülkenin yatırım yapmasını ya da para biriktirmesini zorlaştırmak demek. Ayrıca altın herkes tarafından bilinen bir yatırım aracı ve sıklıkla kullanılan bir şey iken, Bitcoin için bunu söyleyemeyiz. İnsanların büyük bir kısmı halen Bitcoin’in nasıl işlediği konusunda net bir fikre sahip değil. Büyük bir kısım insan için Bitcoin halen gizemli bir ürün.”

Abu Bakar’ın Bitcoin’e helal yakıştırmasını yapması; tüm İslam camiasında ise karşılık bulan bir değerlendirme olmadı. Örneğin ülkemizde, Diyanet İşleri’nden yapılan açıklamada Bitcoin gibi diğer kripto paraları alıp satmanın, spekülatif doğası gereği nedeniyle haram olduğu yönünde bir telkinde bulunuldu. Bu paraların gerek yasa dışı kullanım alanları olması gerekse de muhasebesinin tutulması nedeniyle yatırımcılar, Bitcoin’e karşı uyarıldı.

Karşı çıkan tarafın bir diğer önemli argümanı da Bitcoin alıp satıcılığının tefeciliğe girdiğini iddia etmeleri. Bitcoin’in ciddi volalitesi olduğunu belirten bazı din alimleri, bu sebeple Bitcoin alıp satmanın şeriat kuralları gereğince, kumar sınıfına gireceğini iddia ediyor.

Pro Pakistani isimli bir dergide editörlük yapan Haamiz Ahmed, konuyla ilgili şunları söyledi:

”Bir Bitcoin’i dolar karşılığında sattığınız esnada fiyat 100 dolar düşerse, satış yaparken zarar etmiş olursunuz. Aslında bu durum kumarda da vardır.”

Ancak bu ifadeler ile birlikte Ahmed aynı zamanda Bitcoin’in fiyat iniş çıkışlarının ‘daha tahmin edilebilir’ olduğunu belirterek bu durumun da Bitcoin ticaretini kumara daha az benzettiği fikrini savunuyor.

New York’da faaliyet gösteren Bitcoin Center’ın kurucu ortağı Hamdan Azhar ise, yaptığı açıklamada olaya farklı bir perspektiften bakarak bazı İslam ülkelerinin ve Müslümanların çoktan bu işe yatırım yaptığını belirtiyor. Hamdan Azhar, sözlerine şu cümlelerle devam ediyor:

”Elbette her zaman bu işe erkenden uyanan ve yatırım yapanlar oldular. Karachi’den Kuala Lumpur’a birçok ülkede insanlar Bitcoin ile çok önceden haşır neşir olmaya başladılar. Biz de Amerika’da insanlara kripto paralar ve Blockchain ile ilgili ders anlatıyoruz ve kendimiz de ticaret yapıyoruz. Bitcoin’in helal olduğu yönündeki son ifadeler, eğer bana soracak olursanız sektöre bambaşka bir kapı açacak.”

Bu arada, Azhar argümanını bir adım ileri taşıyarak, kripto paraların İslam toplumu için itibari paradan çok daha değerli bir enstürman olabileceğini ifade ediyor. Kripto paraların özellikleri sebebiyle dine, itibari paralardan daha uygun olabileceğini belirten Azhar, şunları söylüyor:

”Faiz ve borçlanma ile yürüyen geleneksel ekonomi sisteminden açıkçası birçok Müslüman rahatsız. Bitcoin, teknolojisi ve özellikleri ile Müslümanlar için çok daha iyi bir ürün. Birçok Müslüman, İslam kurallarına uyduğu takdirde, Bitcoin gibi finansal devrim yapacak araçlara zaten hep sıcak bakmıştır.”

Zekat vermenin İslam’ın beş şartından birisi olduğunu da belirten Azhar, zekatın da kripto paralar ile yapılacak olmasının bazı Müslümanları daha mutlu edebileceğini iddia ediyor. Azhar’a göre, itibari paralara takılı kalmak yerine, insanlar kripto paralar ile zekat ödemeyi tercih ediyor ve bunu daha anlamlı buluor.

İslam Ülkelerinde Blockchain’in Durumu
Bitcoin’in fiyatı en azından şu an için sektöre aktığı iddia edilen Müslüman yatırımcının katkısından pek etkilenmemiş gibi duruyor ancak; Bitcoin’e helal diyen raporların daha fazla çıkması demek; bu sektöre İslami coğrafyalardan paranın akmaya devam edeceği anlamına da geliyor.

Bu konuyu gündemine alan Müslüman bir girişim de var. Al Jazeera’nın haberine göre Malezya merkezli One Gram, altın destekli bir kripto parayı piyasaya yakın bir süre içinde çıkarmayı planlıyor. Şirketin planı, Müslüman insanlara kripto paraların dini inançla ters düşmediğini ve kripto paraların kullanılabilir olduğunu anlatmaya çalışmak.

One Gram şirketinin kurucu ortaklarından birisi olan Ibrahim Mohammed şirketin ana amacını şu ifadelerle açıklıyor:

”Altın, paranın farklı bir formda karşımıza çıkabileceğini biz Müslümanlara gösteren ilk şeydi diyebiliriz. Artık bunu bir de dijital dünyaya taşımak ve insanlara kanıtlı örnekler ile bunu anlatarak, Bitcoin’in dine uygunluğunu kanıtlamak istiyoruz. Bunu başarmak en büyük amacımız.”

Dubai merkezli bir kripto para girişimi olan Habibi Coin de aynı One Gram gibi aynı yolun yolcusu olan bir başka şirket. Şirketin web sitesinde, kripto paranın şu şekilde dizayn edildiği yazıyor:

”Şeriat uyumlu, faizi ve borcu düşüren, ürünlerin devalüasyonunu engelleyen ve İslam coğrafyası için yeni bir para transfer metodu olan bir para.”

Yazar Davy Barker’a göre, Bitcoin ve Blockchain, yeni dönemde İslam ekonomisinde sanılandan çok çok daha büyük bir rol oynama potansiyeline sahip. Barker, şu ifadeleri kullanıyor:

”En en iyi senaryoda bile kağıt para İslami kurallara tabii tutulduğunda 6 kıstas üzerinden 2 geçer puan gibi bir not alır. Kripto paralarda ise bu sayı 4 ya da 5 olabilir. O yüzden kağıt paraya haram demeyen hiçbir Müslüman, Bitcoin’e haram diyemez. Hatta bana kalırsa, Müslümanlar dine daha az uyumlu olan kağıt parayı terk edip, Bitcoin’e bakmalılar çünkü bence o dine daha uygun bir para birimi.”

Haber linki : https://koinbulteni.com/helal-mi-haram-mi-iste-musluman-dunyasinin-bitcoine-bakisi-19520.html
Jump to: